Protest impotriva transformarilor aduse spatiului public brasovean – Parcul Schaeffler din Livada Postei

SPAŢIUL PUBLIC este prin definiţie unul deschis, neîngrădit; un spaţiu în care fiecare persoană se poate manifesta în libertate fără să existe nici un fel de delimitare.

SPAŢIUL PUBLIC URBAN destinat loisirului, destinderii, fie amenajat sau neamenajat (natural) este locul în care cetăţenii oraşului îşi pot petrece timpul liber fără un control spaţial prin care să se limiteze accesul, fie vorba şi numai de un acces vizual.

Problema se pune in felul urmator:

In data de 1 Iunie 2007, Primaria Brasov a inaugurat cu mare fast noul parc (Å£arc?) din Livada Postei:

Parcul are o suprafata de aproape trei hectare si intreaga investitie se apropie de 80.000 de euro, jumatate din bani fiind sponsorizarea companiei Ina Schaeffler, iar restul, contributia Primariei si a directiilor din subordinea acesteia. (cititi mai multe, aici)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Observati? Ce loc de joaca “dragut”, nu?

Inainte de aparitia acestui gard, locul arata cam asa (poze 19.05.2007):

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

„Este un loc destinat exclusiv copiilor, parinÅ£ilor si bunicilor, accesul fiind interzis biciclistilor, rolerilor sau cainilor. Parcul este supravegheat în totalitate în decursul zilei, de către Politia Comunitara.” a declarat primarul George Scripcaru!

Observa cineva ceva anormal aici?

Timp de aproape un secol, acest spatiu a apartinut TUTUROR brasovenilor, o zona verde care din cate observati a fost modificata: s-au facut alei, sensuri giratorii (?!), s-a construit acest gard. Nu exista un panou care sa informeze despre natura lucrarilor, nu exista nici o informatie despre beneficiarul acestui proiect.

In plus fata de asta, nu mai exista libertate, libertatea de a te plimba in voie si de a te bucura de acea mica pata de verdeata unde puteai petrece cateva clipe linistit, chiar daca beai o bere la cutie, chiar daca stateai descult prin iarba sau stateai linistiti, de vorba cu prietena/prietenul, pe un bustean la soare.

Va fi un parc plin de copii, bunici si parinti? WTF? Adica o mica mare harmalaie? Asta ne lipsea?

Din cate stiu eu si din cate ma duce pe mine capul, nu este mult mai bine sa amenajezi un “loc de joaca pentru copii” in fiecare cartier? Nu in centrul orasului? Nu putea “sponsorul” sa construiasca oriunde altundeva decat intr-un loc “istoric”?

Ce interese stau oare in spatele acestui proiect? S-a facut totul pe fuga si tot atat de rapid s-a si inaugurat! Atat de rapid ca majoritatea celor dintre voi nici nu au habar la ora actuala, de existenta acestui parc. Am dreptate? Ne-a intrebat si pe noi cineva daca dorim o astfel de “inchisoare” ingradita? Nu este totusi, un loc public? Proiectul a fost aprobat de catre Consiliul Local si Primaria Brasov. Niste consilieri au avut un cuvant de spus, a venit si sponsorul si hoc-poc..”hai sa construim, rapid..” Un proiect de toata jena, nefinisat, facut in graba. Un proiect ce irita ochiul. Un proiect prin care se distruge natura si mediul inconjurator!

Initiatorul acestui protest (Bartha Lorand, arhitect) prezinta mult mai multe informatii pe un blog numit

livadaposteibv.weblog.ro

Sustin acest protest alaturi de cei de la “Iubesc Brasovul” ! Speram sa ni se alature cat mai multa lume.

Update: Ni se alatura  probv.blogspot.com.

Haideti sa facem ceva, totusi! Poate maine-poimaine ne trezim cu Parcul Central transformat in parcare privata.

Update: Oamenii cu capul pe umeri, vor intelege ca prin acest protest nu ne opunem construirii locurilor de joaca pentru copii, ba dimpotriva..sa contruiasca cat mai multe, sa avem pe unde ii plimba in siguranta.

Insa, suntem impotriva micilor interese ce roiesc la un nivel mult mai inalt. Un nivel la care brasoveanul de rand nu prea are acces. Dovezile in cazul asta, duc la o astfel de gandire. Da, inclin sa cred ca cu toata repezeala asta plus lipsa unor informatii clare din partea autoritatilor ( detalii despre proiect , panou cu informatii despre proiect, beneficiar ..etc) s-a incercat ascunderea unor mici “afaceri”, comisioane, prostii, aranjamente.

Ganditi-va ca timp de 100 de ani de acum incolo, veti vedea un rulment imens in drumul vostru spre Poiana. Copii vostrii vor trai cu rulmentul ala pana vin alti “sponosori”, “mai breji”, si posteaza o sticla imensa de bere. Ca deh: “Multumim sponsorului, ca ne umple buzunarele. Voi ramaneti cu rulmentii sau sticlele!”

Si nimeni nu promoveaza aici pisatul de la berar, vomitaturile de rockeri prin tufisuri sau alte balarii care se intamplau in trecut prin zona!

bullets

18 Comments

  1. mi se pare scandalos ca Livada Postei sa fie inchis (igradita.Adica daca tot e spatiu public pt ce sa il mai inchida? Chiar daca umbla bikerii , skaterii sau alte neamuri de oameni , e pasiunea lor sa faca ce vor din ea asa cum fiecare om are pasiunea asa au si acei tineri. Este o mare prostie ce a facut !

  2. fan am vrut sa scriu … fan fan fan ….

    pe pasune se bea vodca si bere, vodca si berea se face si din maltz de grau… de acolo mi-a venit cuvantul grau …

    damn … i’m overloaded? 🙂

  3. Va mirati? O conducere comunista nu putea sa faca decat o realizare comunista.Fara dezbateri publice, fara panouri care se explice ce fel de lucrari vor fi realizate (90% dintre santiere nu respecta aceasta regula vezi lucrarile care se executa la fostul “palat al pionierilor”), publicitate pentru o uzina de rulmenti intr-un parc pentru copii (nu de alta, dar sa stie de la inceput ce ii asteapta cand vor fi mari)…
    Este atat de trist ca prea putina lume sesizeaza lucrurile astea si se multumeste cu…nimic!

  4. E destul de grav in privinta mea ca …. pt amatori se gasea o bere rece la livada (sus la chiosc
    )… dar acum.. precum vad …. de ce nu se aduce gradina zoo aici?…dar iarna cu saniile ce aventuri or sa mai traiasca copii?

  5. Ahhhh…uitasem,trecand peste hidosul situatiei…puncte pozitive? Prea putine: parcul cu rulment inseamna pt mine ca vara nu vor mai fi cetateni la plaja in chiloti tetra udandu-se sporadic cu apa din bidon iar iarna nu vor mai fi trogloditii care se dau pe gheata cu fundul pe pungi (si pe care le abandoneaza mai apoi acolo).

  6. Am de zis. Lucruri. Mai multe.
    Nu ma deranjeaza ca se fac parcuri noi, ca se amenajeaza locuri deja existente. Foarte bine, foarte frumos, copiii o merita.
    Imprejmuirea nu este extraordinar de estetica, dar fiind un loc amenajat pentru copii atat de aproape de o sosea foarte circulata, era absolut necesara. Mai ales cand te joci cu mingi, zmeie, cerculete zburatoare etc. Probabil se dorea sa arate ca un castel.. n-a iesit tocmai ce aveau ei in gand.
    Pe de alta parte bicicletele, rolele si animalutele sunt interzise cam in toate parcurile brasovene. Daca le interzici intr-un loc, amenajeaza un loc si pentru pentru ceilalti. Asa e civilizat, nu?
    Din cate observ sensul giratoriu pare a fi doar un rond de flori 🙂 Nimic grav… pana acum.

    Un protest si mai indreptatit ar fi in legatura cu parcul din cartierul Tractorul. Era singurul parc din oras, avand in vedere ca dimensiunile reduse ale celui central, il includ la scuaruri. Brasovul nu are parcuri. Sau nu MAI are, intrucat parcul din Tractorul este desfiintat metodic. In curand acolo se va deschide un magazin Plus cu multe preturi mici!! Exact ce aveam nevoie in locul unui spatiu verde.
    Exact in mijlocul parcului, in locul lacului se construieste din nou… nici nu stiu ce. Daca ar construi un patinoar, o pista de biciclete, un loc in care sa te poti da cu rolele sau sa-ti plimbi catelul… ok, as fi de acord. Sau orice alt loc care sa nu fie comercial decat in limita resurselor consumate si sa se incadreze la petrecerea timpului liber in aer curat, in care sa beneficiezi si de toata verdeata din jur. Peste tot se construieste intr-un delir continuu. N-am vazut nicaieri spatii de joaca mai ingramadite ca la noi si din care sa se taie in fiecare zi inca un spatiu de parcare, inca un petic de beton pentru un magazin sau birou.

  7. Azi maine o sa inceapa sa taxeze pt. intrarea in parcuri…

    De parca ar oferii ceva ‘servicii’ care sa merite banii.

    Se duce naibii orasul asta. Inteleg sa se faca strazi, is bune, ca trebe, dar nici sa distruga zonele verzi in halul asta.

  8. S-a ajuns ca orice chestie care se face in oras sa fie motiv suficient pt futizarea spatiului verde din jur ! “ok imi fac un butic gata tai totzi copacii din jur ! chiar daca nu am autorizatzie … si oricum primesc autorizatzie daca fac parcare in loc de spatiu verde “

  9. ahem!

    stie cineva ceva despre cele doua macarale care troneaza de cateva luni peste oras iar in dreptul lor scrie Bellevue Residence? Haaai ca le-ati vazut, au devenit un fel de turnul CET second edition, se vad din toate unghiurile. Doar ca sunt IN CENTRU.
    Se construieste acolo de zor. Cum o fi primit cineva dreptul de a manca din deal in halul ala? It’s all about the money, stiu, dar de ce nu zice nimeni nimic? In afara de aratat cu degetul.
    Asta ar fi una.
    +
    Urmatoarea data cand treceti pe langa restaurantul Roata Norocului (putin mai incolo de parcul cu pricina), mai urcati un pic….veti vedea ca, in padure, de-a lungul dealului Warthe, a aparut un ditamai zidul de CIMENT care desparte doua proprietati. In padure…zid de ciment…va suna ok?
    Si-au facut cai de acces, zeci de masini grele de la Vectra misuna zilnic in zona iar un elicopter survoleaza din cand in cand perimetrul.
    Mai este cazul sa mentionez ca nici o placuta nu indica felul lucrarilor, durata, constructor, beneficar, etc?

    Cap-tain Pla-net, he’s-a he-roooo!

  10. Da, am vazut si macaralele alea si “frumoasa pancarda”, Bellevue Residence. O sa dea bine cand o sa fie gata “tele-gondola” si o sa treaca dinspre gara catre Poiana Brasov, unde a fost construita si ea pe spatiul verde unde inainte venea circul in fiecare an…

    Asta e toata filozofia.. si a constructiei de pe deal si a “reamenajarii” din Livada Postei, si a scrisului kitchos de pe Tampa, cu litere de-o schioapa, BRASOV. La fel si defrisarile de pe langa Turnuri, facut cu prea multa ravna… Chiar daca acum se vad in toata “splendoarea” lor, de la temelie la acoperis de sticla… ceva vegetatie pe alaturi nu strica. Nu de alta, dar ne trezim ca intr-un an mai ploios vine la vale tot dealul, cu tot cu mandretile de turnuri, proaspat renovate de alesul nostru, mult iubit, Aristotel Cancescu! (A nu se intelege gresit, imi plac turnurile, nu si modul de lucru)

  11. sunt satul de toti hotii care au afaceri cu statul.toti ar trebui pusi la zid

  12. hehehe
    ce tare, azi maine o s aintram in parc cu plata ca de de ce au pus si gard si poarta , mai trebuie si cineva sa plateasca ptr toate astea si din pacate sunt cetatenii cei care fac asta, aduceti-va aminte de 7 scari, vrei sa te duci acolo si brusc esti intampinat de o mandrete de cabana care iti cere plata ca de prea multa lume vine si strica scarile.asta fu o paralela cu parcul minunat
    incat timp va aparea o mandrete de ghereta cu bilete, 2 lei 50 statu in parc cu familia, + inca 1 leu si ceva grataru de duminica
    mintea ingusta atrage dupa sine o groaza de prosti

  13. Orice gard , ingradeste ceva . Daca ingradeste libertatea , cel care la construit va fi lipsit de acesta , pentru ca incerca sa o fure . Cel ce a facut un gard , inseamna ca delimiteaza o propietate . A cui propietate ? Deci daca nu exista propietate , gardul trebuie darmat . Daca este spatiul public , nu gardul va oprii , gunoiul , mizeria , neregulile si incalcarea legii , ci dinpotriva , gardul este inmpotriva legii . Cine la facut este un conrupt , un mituit , o afacere oneroasa , un abuz , un fapt ilegal care trebuie pedepsit .
    Orice ingradire , deci orice gard , duce la lipsire de libertate . Si propietatea privata in tarile civilizate nu au garduri . Gardul denota hotie , necinste , necivilizatie .
    Eu APEX , votez pentru o tara fara Garduri , fara ingradituri , iar cei ce le fac sa ajunga in spatele ” gardului ” APEX
    APEX

  14. Fulgerica daca tie nu-ti convine ca o zona istorica aflata in centrul Brasovului a fost dezinfectata si in locul tonelor de sticle de bauturi si gunoaie au aparut cateva alei civilizate si banci, te priveste. Dar sa ai o problema ca pe Livada Postei se vor juca cativa copii asta seamana a boala grava pentru care intr-o tara civilizata sa fi tratat cu cativa ani de “mititica” ca sa-ti revii: “Va fi un parc plin de copii, bunici si parinti? WTF? Adica o mica mare harmalaie? Asta ne lipsea?”. In tarile astea despre care iti povestesc, cetatenii normali care de obicei au copii au putut impune legi de genul >autobuzul care transporta copiii (nostri) nu poate fi depasit in trafic in nici o situatie

  15. In primul rand multumesc celor care au facut aceast protest impotriva transformarilor care au loc in Brasov ! Felicitarile mele…sunteti geniali.
    Imaginati-va cum se simt cei care nu sunt in tara si nu au auzit de kkturile care se fac prin Brasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *