Sursa: Youtube (2)

Sursa: Youtube (2)

Hai sa facem stiri pe spatele bloggerilor! Pai ce mama lor, sunt doar niste ratati ce au prea mult timp liber la dispozitie si fac totul just for fun.

Ori sunt eu prea destept si ar trebui sa imi fac o televiziune ca apoi sa ma lupt de la egal la egal pentru dreptul de autor sau exclusivitate si doar atunci o sa fiu citat ca sursa..ori…
Haideti sa vedem despre ce e vorba totusi, sa nu ziceti ca bat campii aiurea.

Studiu de caz:

1. In urma cu cateva zile, in timp ce navigam pe Youtube (ca orice mic blogger care stie sa foloseasca internetul, nu sa stea ca boul pe mirc/”cantăr”/”mess”), am dat peste filmuletul asta. Avea sub 10 vizionari, era seara, era tarziu, nu aveam chef de nimic. L-am salvat in “Drafts” si m-am bagat la culcare.

Filmuletul asta l-am primit de la un fost coleg de liceu. A fost filmat in magazinul in care lucreaza, la mall-ul din Sibiu. (dennda)

A doua zi l-am postat ca mai apoi, in decursul acelei zile sa observ istoria lui. De la creare pana la publicarea sa pe Youtube.

Dupa cum bine ati intuit, a treia zi a aparut o stire la ProTv in care se folosesc (culmea?) aceleasi imagini.

2. Realitatea si ProTv au preluat povestea cu pisicile si cateii. Filmul a fost primit pe mail de catre mine si urcat pe Youtube. Mai pe larg am discutat in postul asta. Cei de la ProTv au “imprumutat” pana si cateva cuvinte din postul meu.

Ciudat este ca nici macar nu au folosit imagini filmate de ei. Au folosit imaginile de pe Youtube.

3. Emisiunea lu’ Morar: “Rai da’ buni” de la Antena 2. Mai pe larg am vorbit aici. Baietii discutau aprins in jurul pozei de pe al meu blog. Noroc ca pusesem un watermark enorm si un pic centrat astfel ca “trona” bine in peisaj. Nu am reusit sa vad emisiunea, nu stiu ce s-a vorbit acolo si daca s-a precizat sursa.

Astazi am avut o conversatie cu aceeasi Mirela care imi trimisese captura cu pricina cu o seara in urma.

Mirela S: tu ar trebui sa te duci sa-i ceri bani lu’ morar
Mirela S: ca si ieri ti-a foosit clipul cu japonezii
bullets .: unde?
Mirela S: am vazut azi reluarea
Mirela S: la emisiunea
Mirela S: aia a lui
bullets .: aceeasi emisiune?
Mirela S: de pe Antena 2
Mirela S: da
Mirela S: same show
bullets .: dar a zis de unde citeste? sursa
Mirela S: doar ca acum avea alti invitati
bullets .: ca aia ar conta
Mirela S: nu vai
Mirela S: nimic
bullets .: plm
Mirela S: “de pe net”
bullets .: mersi de info

Pana mea, am ajuns sa “hranesc” televiziuni, posturi de radio pentru ca in vizinunea unora, tot continutul online e moca si se suge.

Intrebare: Cum ati descoperit dragii mei toate aceste subiecte? Ati primit niste semne divine?

Hai sa o luam altcumva, va dati seama ce important as fi eu? Sa presupunem ca in toate cazurile de mai sus, materialele au fost expediate de catre autori catre toate televiziunile sau posturile de radio enumerate in acest post + fulgerica.

Hai sa ne intrebam de ce fulgerica a postat intotdeauna primul aceste materiale? Si nu stiu cum se face ca aproape de fiecare data nu vad subiectele mele expuse si pe alte bloguri, sa zici ca “Pai stai mah, ca e un subiect foarte popular deja”!

Poate gresesc, luminati-ma!!!!!!!!

Later edit: In nici un moment sa nu credeti ca ma bat cu pumnul in piept cum ca “eu am filmat/eu produc content/eu ma pis/eu filmez”. Pur si simplu eu sunt cel care gaseste acul in carul cu fan iar altii imi fura acul. Se intelege acum? E valabil si pentru grupul de Giga Contra de acolo din spate…

bullets

34 Comments

  1. Fulgerica, daca tu iei filme de pe net si le postezi pe blog asta nu le face automat ale tale. Si alea care le urci pe YouTube devin proprietatea YouTube sau devin freeware (citeste bine acolo user licence). Deci nu ai nici un drept asupra unor filme, decat daca le urci pe prorpiul server, ca sa nu zic de alea pe care le gasesti pe net si le postezi aici.

    Data viitoare pune watermarkuri dinalea jegoase cum vezi la visurat, pe toata poza sau filmul.

    Si oricum nu esti inregistrat nicaieri, deci nu ai drept de copyright la blogu tau. Eu pot sa-ti iau continutu si sa-l pun pe blog la mine.

    PS : si aia care-ti trimit filme, tii le arata, nu tii le ofera. Deci ii proprietatea lor.

  2. Nu ai ce sa le faci frate… Asta e internetul in Romania…si daca tu crezi ca un articol de genul asta va schimba lucrurile cu ceva, ia ca exemplu zecile de astfel de articole pe care altii (zoso, visurat, dece, monden.info etc.) le-au scris inaintea ta… Asta e! Am avut cu bloggerii discutii interminabile cu privire la drepturile de autor… concluzia? Poti sa furi poze si filmulete cat vrei de pe net pentru ca nici dracu nu te va judeca pt asta… ce sa mai vorbim de a-ti da si bani… exclus!
    Cat despre partea morala a lucrurilor… vorbim aici de niste ziaristi ce si-ar da si viata numai sa fie in top cu ratingul… asa ca ce moralitate? Astia au un singur scop…si chiar nu dau doi bani pe noi…

  3. mah, nici intre bloggeri nu prea se respecta sursa (vezi piticu par example) asa ca, de ce te mai oftici de tembeliziuni?

  4. Pe data de 13 februarie am scris la mine pe blog despre pericolul folosirii handsfree-urilor, http://www.spuse.ro/hands-free-invizibil/

    Cred ca stiti si voi incepand cu 14 februarie cum se bateau toate televiziunile cu stiri in care se arata pericolele la care se expun cei care folosesc asa ceva. S-au gasit si statistici cu 14 studenti parca din iasi care au avut probleme si tot asa.
    Accept sa fie o simpla coincidenta insa parca ceva imi spune ca nu intamplator exact la o zi apare un subiect la TV cu o problema care parca nici nu existate pana atunci. Exact la o zi.

  5. cand o sa va saturati de discutiile pe tema asta? sunt de prisos. pierdere de vreme tataita. si, sunteti si niste lupi moralisti. mai ales astia cu “news-blog-uri” … n-ati luat niciodata ceva de pe net, fara sa dati sursa?

  6. ProTV primeste foarte multe filmulete de la cititori pe http://www.protv.ro/free_add_news.php si protv.ro isi promoveaza foarte tare acest serviciu.

    In majoritatea cazurilor cei care trimit nu vor sa-si vada numele pe sticla dar au mai fost cazuri in care s-a cerut citarea sursei si s-a executat intocmai.

    Videoul cu pantofii am inteles ca a fost trimis cu titlu “gasit pe youtube” lucru care a fost si scris pe sticla, cu mentiunea “mai multe pe www”.

    Acum, ca sa fiu uracios… Fulgerica tocmai tu? (folosirea videourilor de pe serverul de assets de pe pro si playerul de pe tvr).
    Sa nu mai spunem de Buddha. (download youtube si pus pe site fara citarea sursei)

    Parerea mea: Atunci cand faci o campanie la pasta de dinti asigura-te ca te speli totusi.

    In alta ordine de idei sa nu fabulam. Nu iau apararea Pro-ului (e posibil sa fi folosit si ei – as in “pe sticla” – imagini fara sa citeze sursa, desi ma indoiesc) ci doar observ si spun.

    My 2c.

  7. Si ca sa iti dau si o solutie sa nu spui ca sunt rau… cand filmezi tu ceva sau barem primesti de la un prieten (deci ai un subiect propriu, al tau, sau de care te poti folosi in scopuri comerciale sau pentru a-ti creste vanitatea) branduieste-ti video-ul. Scrie sus “Filmat de Adrian Fulgerica Vasilescu (www.fulgerica.com)”.

    Sau poti sa te plangi in continare ca filmul pe care l-a facut o prietena a unei prietene si pus si repus pe youtube de 100 de insi a fost al tau.

    Gresesc cu ceva?

  8. Nu gresesti! Tot ce ai scris mai sus se putea traduce intr-o singura semi-propozitie: “Traim in Romania”

  9. hei exagerati pentru simplu fapt ca voi cautati si aratati la altzii nu inseamna ca voi suntetzi responsabili le keyword search….
    pana la urma este frumos sa specific sursa ( este mandatory in blogosfera ) dar pe tv nu cred ca este vital si nu ai ce sa-i faci…. nu ai drepturi pe fisier… si pe cautare sa nu exageram

    Televiziunile au dreptul sa-si rezerve ce stiri publica nu este neaparat nevoie sa te puna ca sursa ca nu esti trust de presa. Daca esti bloger ok se poate pune sursa doar daca se vrea… Dar daca zice sursa esti dispus sa platesti ca tzi-au facut reclama?

  10. Ad, daca vinzi pantofi scrii pe ei Ad ca sa te recunoasca lumea. Daca filmez un accident si vrei sa iti asumi creditele te filmezi si pe tine si daca nu ai chef iti pui watermark. Parerea mea.

    Eu nu am de unde sa stiu ca prietenul lui Fulgerica era in magazin cand au dat navala oamenii. Poate Fulgerica si “Petrica” s-au imprietenit pe mail cu 5 minute inainte sa puna video pe youtube “ia frate un video ca l-am primit si eu acum pe mail si pune-o pe blogul ala al tau ca e tare, frate!”.

    Cine are de asumat credite si le asuma. Cine nu, nu. Dar daca nu vi le asumati la timpul potrivit nu mai tipati dupa ele caci mi se pare copilarie si lipsa de “profesionalism”.

    Se poate folosi ori watermark ori sa deveniti o oarescare autoritate in materiale proprii si sa dati in ei. Daca 1 an ai copiat video de pe youtube si ai pus poze de pe net pe blogul tau scriind despre diverse subiecte, cam cine ai vrea sa te mai ia de publisher serios? Autoritatea ta e egala cu 0. (Bloggerul e si el un publisher si lumea se uita de obicei la pagina “despre mine” si la modalitatile de contact. Cand acolo scrie r@z@_d3_s04r3 la ce te astepti? …)

  11. “Cine are de asumat credite si le asuma. Cine nu, nu. Dar daca nu vi le asumati la timpul potrivit nu mai tipati dupa ele caci mi se pare copilarie si lipsa de “profesionalism””

    zise un nene de la ProTv in timp ce smulgea camera din mana copilului de 5 ani ce tocmai filmase un OZN.

    Sa iti povestesc o faza: cand eram mic am gasit 100 lei. Un baiat mai mare m-a vazut, a venit la mine, mi-a fript una si mi i-a smuls din mana. Ghici de ce!?
    A spus tocmai ca tine: “La ce pula mea iti trebuie tie astia 100 lei bah? Ia demonstreaza-ne tu ca ai muncit pentru ei. Stai un moment… de fapt nici macar nu i-ai gasit. Un prieten mi i-a aratat iar eu i-am luat. Taci dreaq si mergi la ma-ta acasa”

    …..

  12. Fulgerica te rog eu nu mai asocia numele meu cu ProTV. Asta 1.
    Si 2, mi se pare copilarie dupa ce 1 an pui filme de pe youtube si poze de pe net, te folosesti de virale si ajungi oarescum cunoscut dar fara nici cea mai mica autoritate sa faci un cacat de scandal ca ai promovat un video al unui prieten care si anume nu avem de unde sa stim ca este prietenul tau decat daca consideram acel copy paste al unei discutii veridic.
    Nu sugerez ca nu ar fi adevarat ca e prietenul tau ci doar ca e o copilarie ceea ce faci si cred ca iti dai si tu seama. Nu imi spune tu ca ai pus pe blog sursa primara de la toate posturile care le-ai facut. Gandeste-te de cati “Fulgerica” ti-ai batut joc pana acum, ei chinuindu-se sa promoveze ceva si tu luand tot caimacul, embedand si facand inca 300$-400$ din blog, lunar.
    Hai frate! Da-o’n castraveti ca macane.

    In principiu, doar un blogger o sa te citeze (daca are chef) ca a vazut la tine acel filmulet prima oara. O televiziune sau un ziar ar fi interesati de sursa primara. Cum ea nu exista (e un nene care nici macar la tv nu se uita, a facut un film in vacanta si l-a dat la prieteni care l-au pus pe net) se citeaza ultima sursa (youtube, in exemplul de mai sus).
    Nici dracu nu o sa stea sa despice firul in 4 si sa spuna “pe youtube l-a pus fulgerica, care l-a gasit la ecostin.com, care la randul lui l-a luat de la Zoso care l-a primit pe mail de la un necunoscut. Deci asa am ajuns sa scriem pe sticla in dreapta sus – <>” Sa fim seriosi. E minutul scump la tv :).
    Continuarea o sa fie pe blog. La mine. Poate fac si eu 150$ luna asta ca imi merge blogul prost. Si poate urc si in trafic.ro :)). Joke, gen.

  13. Erata: intre scria “imagini amator”.

    PS. Si chiar te rog nu mai face asocieri subtile ca mai devreme. Comentez in calitate de blogger pe aici si e opinia mea. Sau nu as mai avea drepturi la opinie decat daca se asociaza cu locul de munca?

  14. Nu’s singurele stiri preluate de aici. ProTV si-a facut un obicei din asta. Am vazut reportaj facut pe tema restaurantelor ce au ca delicatese sobolani… la o saptamana dupa postul tau… cu citate de acolo si imagini… deci ce sa mai 😛

  15. Da mai sfinxule, un film odata postat pe blogu lui fulgerica devine prorietatea lui si la fel si orice stire sau orice are legatura cu filmu ala. Al naibii de hoti!

  16. lasa-te, la cate tampenii pe care le citesc pe digg, ca peste 1-2 zile sa le vad pe fulgerica, nici nu poti sa emiti pretentii

  17. Imi si inchipui cum ar fi trebuit sa se prezinte filmul la televiziune:
    “Am primit pe mess de la Ionica, care primise un mail de la Costica, care a vazut pe blog la fulgerica, care vazuse pe youtube un video pe care il incarcase dennda, care l-a primit de la un fost coleg de liceu, care lucreaza la un mall in Sibiu”

  18. Fulgerica: Asta e riscul cand lucrezi cu astfel de content. Cat timp nu ai facut tu filmuletul/poza ea este la liber. Adica oricine poate veni sa o ia. Asta e riscul cand lucrezi cu chestii din astea.

    Cand ai un text e diferit, poti demonstra ca e al tau. Dar atunci nu mai ai nevoie, ca de copiat nu-l copie decat 2-3 site-uri de cacat de pe la noi despre care se stie ca sunt spameri.

    Din punctul meu de vedere filmuletele/pozele au o valoare mult mai mica decat un text bun, original. Ca au succes mai mare pe internet ( ca deh, asta se cauta ) e partea a 2 a. In momentul in care il urci pe youtube il faci proprietate publica. Si cam aici se face diferenta intre quality blogging si cautat poze pe net/urlat ca se fura in draci.

    Daca te tine banda instaleaza-ti plugin pentru video player si hosteaza filmele la tine. Si daca ai noroc, n-o sa se prinda fraierii cum se ia filmuletul si se urca in alta parte.

  19. costine, recunoaste ca televiziunile sunt de cacat si cauta continut jenant pe bloguri. fulgerica n-a zis ca a filmat el si nici n-are pretentii de formator de opinii, cu televiziunile e altceva, dat fiind ca le platesti ai avea pretentie sa-ti ofere continut de calitate.

    televiziunile sunt si ele ca agregatoarele, nu produc content ci fura de ici colo.

    Exagerez, normal, corect e “nu prea produc”

  20. Cine apara sau scuza televiziunile pentru ca fura de pe blog-uri subiecte pentru a-si umple spatiul, nu stie despre ce vorbeste.

    O televiziune, in adevaratul sens al cuvantului, ar trebui sa isi produca ea subiectele.. ca d’aia au angajati… sau ma rog, astia de aici sunt niste fantome furacioase.

    La tv-urile din afara nu vezi “inspiratie” de pe blog-uri. Aia fac televiziune adevarata !!!

    Nu astia de aici, ca Moraru (Cocalarul) ala` care e de tot cacatul. De fapt, emisiunea in sine, e de tot cacatul. (scuza-mi expresia “e de tot”).
    Moraru doar atata poate. Si postul tau nu a facut altceva decat sa-mi confirme lucrul asta.

  21. Fulgerica , stii care e solutia pt tine ? Fa-ti un post de tv privat :))

  22. E o problema vesnica pentru romani, dar ai dreptate macar se punea sursa, problema este ca a ajuns cunoscut blogul, daca ai fi ceva mic de tot, nu ar lua de la tine, intr-un fel e riscul meseriei.

  23. Boyarule, aia nu-i poza..e fotografie… daca intelegi ce vreau sa spun…

  24. Asta e un subiect deja rasuflat. Internetul este atat de mare incat este imposbil sa nu existe 2 oameni care sa scrie despre acelasi lucru. Cat despre televiziunile / ziarele / radiourile romanesti e ceva normal sa copieze si sa nu precizeze sursa. Tu crezi ca “©” te ajuta la ceva? Hai sa fim seriosi. Cumva “fulgerica” este marca inregistrata? Apare in vreun act? Ii doare-n pula pe aia de la protv (sau alta televiziune, ziar, radio) ca au luat ceva de la tine si tu te superi ca nu au specificat sursa. Ia du-te si incearca sa ii dai in judecata sa vezi cum iti dau cu 3 articole de lege in fata si pleci cu coada-ntre picioare. Copiaza o televiziune de la alta si nu se dau in judecata, tu crezi ca daca copiaza de pe un site ii trage cineva de maneca? Sa nu iei comentariul asta in nume de rau, dar incerc sa fiu realist…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *