Fulgerica Nobody is Perfect, I am Nobody

Procentul de promovabilitate in examenul pentru scoala de soferi, s-a modificat de cand cu noul tip de examen computerizat. De la 35-40 % rata de promovabilitate s-a ajuns la 14-20 %. Dar fiti aici antena ce intrebari “pica” elevilor :

  1. Ce temperatura medie are antigelul in masina?
  2. Cum se numeste procesul prin care scoti cheia din contact iar masina motorul continua sa functioneze?
  3. Care este cauza unei apasari mai greoaie a pedalei de frana?
  4. Care sunt cauzele care duc la supraincalzirea motorului? Variante de raspuns: a. termostatul defect b. cureaua de …. transmitere a apei c. temperaturile ridicate din mediul inconjurator
  5. In ce situatii creste consumul de carburant ?
  6. Cum procedati la coborarea din panta in cazul in care aveti atasata o remorca ? Variante de raspuns: a. Cuplati in viteza a 2-a b. Cuplati in viteza a 2-a c. apasati in mod constant pe frana
  7. Ce este joja? :)
  8. Ce inseamna conducere ecologica? variante: a) sa folosesti combustibil bio…, b) sa utilizezi bicicleta  c) modul de a conduce astfel incat sa obtii un consum redus de combustibil si sa poluezi cat mai putin.
  9. Din ce cauza explodeaza cauciucurile?
  10. Cum trebuie sa demarezi astfel incat sa ai un consum cat mai mult de carburant?
  11. Cum trebuie sa folosesti vitezele pentru a polua cat mai putin?

  1. Care din cauze determina scaderea puterii motorului? Raspuns:toba de espement este infundata.
  2. Care este cea mai mare frecventa cauza care duce la arderea garniturii chiuloasei? Rasp.:infundarea filtrului de aer.
  3. Care sunt cazele care provoaca functionarea motorului Diesel cu fum negru excesiv? Raspuns: Spargerea condesnatoruluiI
  4. Ce rol are acumulatorul? R: Asigura pornirea motorului (in rest alternatorul face tot)
  5. Cum mentii vizibilitatea farurilor in conditii meteo nefavorabile? R: mentii farurile curate in permanenta.
  6. Cum se masoara eficacitatea franei? Variante: a) spatiul de franare; b) forma pedalei de frana ; c) masurarea dungii pe care o lasa pe carosabil!
  7. Care dintre urmatoarele defectiuni poate determina blocarea unei roti in timpul mersului? variante: a) griparea rulmentului(rulmentilor); b) uzura excesiva a sabotilor; c) ovalizarea tamburului (raspuns corect varianta c)
  8. Ambreajul nu decupleaza datorita urmatoarelor defectiuni: Variante: a) deformarea discului de frictiune; b) spargerea discului de presiune; c) ruperea niturilor de fixarea a garniturilor discului de frictiune. (raspuns corect varianta a)
  9. Care din urmatoarele cauze determina supraincalzirea motorului ? r: blocarea termostatului in pozitia inchis , daca nu este specificat pozitia deschis /inchis raspunsul corect e doar blocarea termosatatului ( daca termostatul se blocheaza in pozitia deschis motorul SE UZEAZA )
  10. Pe axa rolei din angrenajul casetei de directie se monteaza ? r:liverul de comanda
  11. In ce situatie pompa unui servomecanism hidraulic (pe baza de ulei) al sistemului de directie functioneaza cu zgomot ? r : cand este putin ulei in instalatie
  12. Care din urmatoarele defectiuni determina ineficacitatea unui sistem de franare hidraulic ? r : existenta aerului in instalatie
  13. Din ce parte se incepe demontarea de pe janta a unei anvelope ? r : de langa valva
  14. Care dintre urmatoarele cauze duce la uzura prematura a anvelopelor ? r :reglarea gresita a convergentilor rotilor
  15. Care din cauzele de mai jos determina jocul mare al volanului ?r : joc mare al fuzetei in pivot
  16. Care dintre uramatoarele cauze determina incalzirea anormala a tamburilor mecanismului de franare cu comanda hidraulica ? r : arcul de readucere al sabotilor este slab sau rupt
  17. Precizati care cauza duce la incalzire anormala a pneurilor ?r : rularea cu presiune mai mica in pneuri decat cea indicata de uzina
  18. Ruland cu pneurile umflate peste presiunea prevazuta de uzina constructoare se produce : r :uzura anormala ,pe creasta ,a benzii de rulare
  19. Din ce cauza faza de intanlire a farului ” bate ” in sus ? r :becul bilux este monatat cu ecranul fazei de inanlire in sus .

Acestea sunt doar o parte din intrebarile la care participantii la examen le-au intalnit la examen. Oficial, nu exista nicaieri pe internet modele de chestionar examenul auto pe calculator.  Si fiti atenti, intrebarile de mai sus sunt din capitolul “Mecanica” iar din cate stiu Mecanica se cere doar pentru categoriile C si E nicidecum B.

Intrebare: daca nu au fost predate, nici explicate fie la cursul teoretic fie la partea practica de unde ar trebui sa stie elevii raspunsurile ? Plus ca sistemul de intrebari este ciudat: am auzit cazuri in care au picat 4,7 sau chiar 12 intrebari de mecanica in acelasi chestionar.

„Procentul de promovabilitate este şi mai mic decât la examenul de odinioară. Eu cred că este din cauză că examinaţii nu sunt suficient pregătiţi”, ne-a declarat Cristian Creţu, şeful Serviciului de Examinări Auto. În ceea ce priveşte întrebările din cadrul chestionarului electronic, Creţu crede că vina le aparţine lectorilor de legislaţie rutieră. „Lectorii de legislaţie trebuie să le explice absolut tot ce înseamnă să conduci un autoturism. Noi nu ştim chiar toate întrebările pe de rost, însă, spre exemplu, întrebările din mecanică înseamnă 3% din totalul întrebărilor. Adică vine maximum o întrebare pe chestionar”, a explicat Creţu.

de aici

Ciudat sistem, daca din totalul intrebarilor doar 3 % sunt de mecanica, cum se face ca unora le pica chiar si 7 intrebari din acest capitol? Ceva e defect, nu?

Pana acum chestionarele de la politie nu contineau intrebari de mecanica si tocmai de asta s-a cam neglijat predarea mecanicii in scolile auto si s-a insistat pe legislatie. Este lesne de inteles de ce! Practic examenul a devenit o loterie. Si nimeni nu face nimic.

Later edit:

Mai jos aveti lista intebarilor de mecanica ce le veti intalni la noul examen auto ce se da pe calculator cat si raspunsurile corecte.

 

1

Autovehiculele şi remorcile pot fi certificate din punct de vedere al autenticităţii de către:a) Autoritatea Rutieră Română;

b) Direcţia Poliţiei Rutiere;

c) Registrul Auto Român.

2

Când este necesară efectuarea unei inspecţii tehnice periodice, chiar dacă perioada scadentă nu a fost depăşită:a) în cazul în care deţinătorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioadă mai mare de 12 luni;

b) dacă s-a pierdut certificatul de înmatriculare;

c) dacă autovehiculul a avut avarii grave la mecanismul de direcţie în urma unor evenimente rutiere.

3

Se interzice circulaţia pe drumurile publice a vehiculului dacă:

a) nu a fost supus inspecţiei tehnice periodice înaintea datei înscrise în anexa certificatului de înmatriculare;

b) noxele motorului ating limita maximă;

c) are montate alte dispozitive de iluminare şi semnalizare decât cele omologate de autoritatea competentă.

 

 

4

Când este necesară efectuarea unei inspecţii tehnice periodice, chiar dacă perioada scadentă nu a fost depăşită:a) dacă autovehiculului i s-a efectuat o reparaţie capitală;

b) dacă autovehiculul nu a fost folosit o perioadă îndelungată;

c) în cazul în care deţinătorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioadă mai mare de 12 luni.

5

Vehiculele se înmatriculează numai dacă:

a) au o stare tehnică şi estetică foarte bună;

b) au fost omologate de către R.A.R.;

c) se completează fişa de înmatriculare.

6

Lăţimea generală a vehiculelor, inclusiv încărcătura este de:

a) 2,50-2,60 m;

b) 2,60-2,70 m;

c) 2.50-2,70 m;

7

Care este documentul care se eliberează în urma omologării unui autovehicul ?a) autorizaţia provizorie de circulaţie;

b) certificatul de înmatriculare al vehiculului;

c) cartea de identitate a vehiculului.

8

Care din următoarele cauze determină scăderea presiunii uleiului?

a) înfundarea sorbului pompei de ulei;

b) nivelul prea mare a uleiului în carter;

c) folosirea unui ulei prea vâscos.

9

Ciclul de funcţionare al motorului cu ardere internă în patru timpi, se realizează în :a)patru rotaţii complete ale arborelui cotit;

b)patru rotaţii complete ale arborelui cu came;

c)două rotaţii complete ale arborelui cotit.

10

Când direcţia unui autovehicul trage dreapta înseamnă că:

a) este reglat incorect unghiul de convergenţă;

b) este reglat incorect unghiul de fugă;

c) este reglat incorect unghiul de cădere.

11

Rolul diferenţialului este:a) de a permite ca roţile punţilor motoare să ruleze cu turaţii diferite;

b) atenuarea şocurilor din transmisia automobilelor;

c) amplificarea momentului motor, pe care-l transmite la roţi.

12

Care este rolul transmisiei ?a) transmiterea mişcării de la ambreiaj la cutia de viteze;

b) transmiterea mişcării de la motor la roţile motrice;

c) asigurarea eficienţei frânei de motor.

13

Uzura anvelopei pe mijlocul benzii de rulare este o consecinţă a rulajului :a) cu viteză ridicată;

b) cu viteză redusă;

c) cu presiune mare.

14

Care trebuie să fie nivelul electrolitului în bateria de acumulatori ?a) 10-15 mm sub nivelul plăcilor;

b) 10-15 mm deasupra plăcilor;

c) la nivelul plăcilor.

 

 

15

La coborârea unei pante lungi cu autovehicule echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie se recomandă folosirea frânei de motor întrucât:a) realizează o economie apreciabilă de combustibil;

b) evită suprasolicitarea frânei de serviciu care în anumite condiţii devine ineficientă;

c) micşorează uzura motorului.

16

Care poate fi indiciul exterior al consumului mărit de combustibil în urma reglărilor greşite la motor ?

a) fum de eşapament alb;

b) fum de eşapament albastru;

c) fum de eşapament negru.

17

Care este rolul electromotorului?

a) antrenează arborele cotit;

b) antrenează compresorul;

c) antrenează ventilatorul.

18

Care din următoarele defecţiuni creează joc mare la volan ?

a) uzura pronunţată a pneurilor roţilor din faţă;

b) uzura pronunţată a angrenajelor din caseta de direcţie;

c) uzura pronunţată a suspensiei autovehiculului.

19

Care este rolul termostatului ?

a) menţine temperatura lichidului de răcire în limitele optime;

b) închide şi deschide circuitul lichidului către instalaţia de climatizare, la anumite temperaturi;

c) realizează scăderea temperaturii lichidului de răcire.

20

Uzura pronunţată a marginilor benzii de rulare se datorează :

a) rulării cu presiune mai mică decât cea recomandată;

b) rulării cu presiune mai mare decât cea recomandată;

c) conducerii cu viteză mare.

21

Care este rolul bateriei de acumulatori ?

a) transformă curentul de joasă tensiune în curent de înaltă tensiune;

b) alimentează consumatorii de energie electrică în raport de necesităţi;

c) produce curent electric necesar alimentării consumatorilor.

22

Care dintre unghiurile direcţiei face ca, după virare, roţile directoare să revină în poziţia iniţială?a)unghiul de convergenţă;

b)unghiul de cădere;

c)unghiul de fugă.

23

Echipamentul de direcţie prevăzut cu un sistem de amplificare(servodirecţie):

a) este obligatoriu pentru toate autovehiculele cu sarcină maximă pe axa directoare mai mare de 4500 kg;

b) este obligatoriu la toate tipurile de autoturisme;

c) nu există nici o prevedere în acest sens.

24

Momentul motor transmis la roţi in trepte inferioare de viteză este:a) mai mic decât la arborele motorului;

b) mai mare decât la arborele motorului;

c) egal cu cel de la arborele motorului.

 

 

25

Care este rolul mecanismului de distribuţie ?a) asigură pătrunderea amestecului carburant în cilindri şi evacuarea gazelor arse;

b) asigură distribuirea curentului electric de înaltă tensiune la bujii;

c) asigură uniformizarea mersului motorului prin distribuirea surplusului de energie debitat în timpul motor către ceilalţi timpi.

26

În cazul rulării cu un pneu umflat sub presiunea indicată de constructor, uzura neuniformă a benzii de rulare se produce:a) în zona exterioară a benzii de rulare;

b) pe creastă;

c) pe toată suprafaţa.

27

Care din următoarele cauze determină descărcarea bateriei de acumulatori ?a) oxidarea bornelor;

b) desfacerea legăturilor;

c) folosirea excesivă a demarorului.

28

Care este rolul generatorului de curent alternativ ( alternatorului) :a) asigură pornirea automată a motorului;

b) este sursa de energie pentru consumatori în timpul funcţionării motorului şi de încărcare a bateriei de acumulatori;

c) alimentează cu energie electrică electromotorul.

29

Din ce cauză faza de întâlnire a farului “bate” în sus ?a)becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în jos (sub filament);

b)becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în sus (deasupra filamentului);

c)becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte lateral.

30

Inspecţia tehnică a autovehiculelor destinate instruirii practice se efectuează :

a) anual la o staţie de inspecţie tehnică autorizată de MT;

b) la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică autorizată de RAR;

c) la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică a M.I.

31

Unghiul de cădere al roţilor are rolul:a) de a împiedica oscilaţiile roţii în limita jocului din rulmenţii butucului;

b) de a micşora tendinţa de deschidere a roţilor;

c) de a menţine roţile directoare în poziţie stabilă de mers rectiliniu al automobilului.

32

Precizaţi care dintre cauzele următoare conduc la încălzirea excesivă a pneurilor:a) rularea cu o presiune mai mare în pneuri decât cea indicată de uzina constructoare;

b) rularea fără oprire pe o distanţă prea mare;

c) rularea cu presiune mai mică în pneuri decât cea indicată de uzina constructoare.

33

Care poate fi indiciul exterior al uzurii pronunţate a setului motor?

a) fum de eşapament alb;

b) fum de eşapament albastru;

c) fum de eşapament negru.

34

Care din următoarele defecţiuni conduc la patinarea ambreiajului ?a) uzura mare a ferodourilor discurilor conduse;

b) cursa liberă a pedalei de ambreiaj este prea mare;

c) ruperea pârghiei de debraiere.

35

Dispozitivul ABS reprezintă o componentă a unui sistem de frânare care:

a) avertizează asupra apariţiei unei disfuncţionalităţi ale sistemului;

b) nu are nici o influentă asupra spaţiului de oprire;

c) reglează în mod automat forţa de frânare la roată, evitând blocarea roţii.

36

Uzura neuniformă a benzii de rulare în plan transversal poate fi cauzată de:a) bruscarea frecventă a direcţiei;

b) reglarea necorespunzătoare a unghiurilor de fugă;

c) reglarea necorespunzătoare a convergenţei roţilor.

37

Care din următoarele cauze duce la uzura prematură a anvelopelor roţilor din faţă:a) greutatea mare pe puntea din faţă datorită existenţei motorului;

b) solicitarea mai mare a roţilor din faţă la viraje şi la menţinerea direcţiei de mers;

c) reglarea greşită a convergenţei roţilor.

38

Cum veţi proceda când încărcătura depăşeşte greutatea maximă autorizată a vehiculului ?a) măriţi presiunea în pneuri;

b) rulaţi cu viteză redusă;

c) nu efectuaţi transportul în asemenea condiţii.

39

Care din următoarele defecţiuni creează joc mare la volan?a) convergenţa roţilor nereglată;

b) unsori prea vâscoase în caseta de direcţie şi la articulaţii;

c) uzura pronunţată a capetelor de bară.

40

Care este rolul ambreiajului?a) asigură legătura dintre cutia de viteză şi roţile motrice;

b) cuplează şi decuplează frâna de serviciu;

c) cuplează şi decuplează legătura dintre motor şi cutia de viteze.

41

Inspecţia tehnică a autovehiculelor noi destinate instruirii practice se efectuează :

a) anual la o staţie de inspecţie tehnică autorizată de MT;

b) la cel mult un an într-o staţie de inspecţie tehnică autorizată de RAR;

c)la cel mult sase luni într-o staţie de inspecţie tehnică a M.I.

42

La frânare observaţi că autoturismul dvs. trage într-o parte. Care sunt cauzele posibile ?

a) volanul are joc peste limitele maxime admise;

b) suprafaţa carosabilului are aderenţa uniformă;

c) sistemul de frânare are dezechilibru mai mare de 20 %.

43

Pătrunderea apei în baia de ulei a motorului se constată prin :

a) mersul neregulat al motorului;

b) scăderea nivelului apei în radiator;

c) existenţa unei spume de culoare gălbuie pe joja de nivel a uleiului.

44

Uzura neuniformă a benzii de rulare a unui pneu este produsă de:a) exploatarea pneului în condiţii de suprapresiune;

b) exploatarea pneului în condiţii de suprasarcină;

c) rularea cu viteză excesivă.

45

Care din cauzele de mai jos determină jocul mare al volanului?a) presiune scăzută în pneurile din faţă;

b) jocul mare al fuzetei pe pivot;

c) unsoare prea vâscoasă în articulaţiile transmisiei direcţiei.

46

După ce recunoaşteţi că ambreiajul patinează ?a) la schimbarea treptelor de viteză se aude zgomot de pinioane;

b) când motorul se găseşte în priză directă, la accelerarea bruscă, autovehiculul nu dezvoltă o viteză corespunzătoare;

c) la plecarea de pe loc autovehiculul produce smucituri.

 

47

Care dintre următoarele defecţiuni ale instalaţiei de răcire conduce la uzura prematură a motorului ?a) blocarea termostatului în poziţia deschis;

b) uzura rulmenţilor pompei de apă;

c) înfundarea instalaţiei de încălzire.

48

Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacă:a) ansamblul de vehicule poate realiza raza minimă de virare a autovehiculului trăgător;

b) vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelări;

c) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate.

49

Roţile directoare ale autovehiculelor cu tracţiune pe spate, sunt de regulă :a)divergente sau paralele;

b)convergente sau paralele;

c)divergente.

50

Dispozitivul ABS reprezintă o componentă a unui sistem de frânare:a) pneumo-hidraulic asistat;

b) care avertizează asupra apariţiei unei disfuncţionalităţi ale sistemului;

c) care reglează în mod automat alunecarea în sensul de rotaţie al roţilor.

51

Ce se înţelege prin anvelopă de zăpadă ?

a) anvelopele al căror desen al benzii de rulare şi structura sunt concepute pentru a asigura un comportament mai bun pe noroi şi zăpadă proaspătă;

b) anvelopa la care desenul benzii de rulare este caracterizat, în general prin elemente, canale şi/sau proeminenţe masive, mai distanţate unele de altele decât cele ale anvelopelor de drum;

c) anvelopa de drum care poate circula în toate anotimpurile, pe orice tip de carosabil cu aceleaşi performanţe la rulare.

52

Care dintre următoarele cauze determină scăderea puterii motorului ?a) acumulatorul este descărcat;

b) conjuctorul-disjunctorul este defect;

c) toba de evacuare este înfundată.

53

Când se consideră că autovehiculul merge în priză directă ?a) când turaţia arborelui cotit este mai mare decât turaţia roţilor;

b) când turaţia arborelui cotit este mai mică decât turaţia roţilor;

c) când turaţia arborelui cotit este egală cu turaţia arborelui secundar al cutiei de viteze.

54

Înscrisul TUBELESS pe o anvelopă, semnifică faptul că :a)anvelopa este cu profil de iarnă;

b)anvelopa este cu profil de vară;

c)anvelopa este de tipul “fără cameră de aer”.

55

Ce rol are mecanismul de direcţie al autovehiculului ?a) să permită o conducere uşoară;

b) să permită bracarea cu uşurinţă a roţilor directoare;

c) să asigure stabilitatea în mers a autovehiculului.

56

Care este cea mai frecventă cauză care duce la arderea garniturii de chiulasă ?a) blocarea termostatului în poziţie deschis;

b) strângerea insuficientă a chiulasei;

c) înfundarea filtrului de aer.

 

57

Uzura anvelopei pe una dintre marginile benzii de rulare, se datorează :a) dereglării unghiurilor de convergenţă;

b) rulării cu presiune scăzută;

c) rulării cu presiune ridicată.

58

Care dintre următoarele cauze provoacă sulfatarea bateriei de acumulatori ?a) legăturile bateriei de acumulatori sunt slabe sau rupte;

b) nivelul scăzut al electrolitului din bateria de acumulatori;

c) bornele bateriei de acumulatori sunt oxidate.

59

Rateurile în galeriile de admisie şi evacuare se produc din cauza :a) supraîncălzirii motorului;

b) supraturării motorului;

c) jocului prea mic dintre culbutori şi supape.

60

Care dintre următoarele cauze provoacă la efectuarea unui viraj lovituri puternice la volanul unui autovehicul prevăzut cu sistem de direcţie cu servomecanism hidraulic ?a) pătrunderea aerului în instalaţia hidraulică;

b) articulaţiile neunse;

c) unghiul de convergenţă dereglat.

 

raspunsuri corecte:1 – c 31 – a
2 – c 32 – c
3 – c 33 – b
4 – a 34 – a
5 – b 35 – c
6 – a 36 – a
7 – c 37 – c
8 – a 38 – c
9 – c 39 – c
10 – a 40 – c
11 – a 41 – b
12 – b 42 – c
13 – c 43 – c
14 – b 44 – c
15 – b 45 – b
16 – c 46 – b
17 – a 47 – a
18 – b 48 – c
19 – a 49 – b
20 – a 50 – c
21 – b 51 – a
22 – c 52 – c
23 – c 53 – c
24 – b 54 – c
25 – a 55 – b
26 – a 56 – b
27 – c 57 – a
28 – b 58 – b
29 – b 59 – c
30 – b 60 – a
Ce mai caută lumea:
  • yhs-mystartdefault
  • uzura pronuntata a marginilor benzii de rulare se datoreaza
  • examen auto
  • intrebari de mecanica intalnite la examenul pe calculator
  • intrebari frecvente la examenul auto
  • cand directia unui autovehicul trage dreapta inseamna ca
  • ESTE GREU EXAMENUL AUTO?
  • chestionare 2014 ca la examenul de pe calculator
  • cum arata simulatorul politiei pt examenul auto
  • CARE ESTE LIMITA DE PUNCTE PENTRU A NU FI SUSPENDAT PEERMISUL DE CONDUCERE
FacebookYahoo MessengerShare
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Scris de | 29 August 2008 | 2:26 pm | 529 comentarii

Acest post are 529 comentarii.

  1. PHNC
    29 Aug 08
    3:21 pm

    Mai bine, ca si-asa si-au luat toate pitzipoancele si toti cocalarii masini si s-a facut aglomeratie in oras….acum probabil ca o sa le ia pe shpaga…dar macar, sper, nu mai sunt asa multi.

  2. ge0rgian
    29 Aug 08
    3:24 pm

    Probabil că nimeni nu a stat să verifice conţinutul softului şi din cauza asta apar aşa multe întrebări de mecanică,tipic Poliţiei Române.

  3. kks
    29 Aug 08
    3:39 pm

    Se poate scoate cheia din contact si masina sa mai functioneze ?:D

  4. Nija
    29 Aug 08
    3:54 pm

    Eu nu înţeleg de ce trebuie să ştim chestiile astea de mecanică ? De exemplu, se opreşte maşina în trafic, şi după cum se manifestă îmi dau seama că s-au ars bujiile. Dar degeaba ştiu ce are, că eu nu am voie să le schimb că maşina e în garanţie şi motorul e capsulat.

    Păi atunci cu ce mă ajută toate aceste întrebări ?

    Înţelegeam rostul lor pe vremea comunismului, când erau 10 Dacii în oraş, şi orice le repară. Dar acum nu mai e aşa. Acum exita motoare capsulate, există garanţii la motor, există service-uri mobile, tractări, etc.

  5. meK
    29 Aug 08
    3:57 pm

    sunt cursuri de mecanica la care poti sa participi la scoala din care faci parte , in cat. B nu iti cere nimeni mecanica , dar e bine de stiut macar chestiile elementare , cum ar fi , cu ce combustibil iti functioneaza masina si la cati kilometri trebuie sa o duci la o revizie sau sa iti faci schimbul de ulei . E bine de stiu pt toata lumea . Eu unu as opta pt mecanica si la cat B ca prea ushor ishi iau toti permisele si d’aia sunt atatea accidente cu victime (macar daca s-ar izbi dracu singuri intr-un zid , fara sa mai fie implicati si alti participantzi la trafic)

  6. Flo
    29 Aug 08
    4:30 pm

    Asta e o mizerie. Chiar daca invata o femeie toate lucrurile alea, sigur n-o sa se apuce sa le aplice in situatiile respective. Si cred ca nici majoritatea barbatilor.

    Pana una alta pentru ce dau examen? Permis auto sau licenta de mecanic?

  7. Grupa 1408
    29 Aug 08
    6:10 pm

    Astea sunt intrebari pentu aia care conduc Dacii ca la o masina ca lumea nu stai tu sa ti-o repari singur in fata blocului ca sa ai nevoie de astfel de cunostinte

  8. dragoshsd
    29 Aug 08
    6:16 pm

    Am dat acum 2 saptamani examen, si am picat din cauza intrebarilor noi. Din cate am inteles, acum s-au scos intrebarile de mecanica in urma unei sedinte la bucuresti cu toti sefii de comisie.

  9. Lexis
    29 Aug 08
    7:13 pm

    ce rahat! ce intrebari ! Doamne, de toata jena… Mi se pare normal sa stii sa schimbi un cauciuc, sa umpli rezervorul si alte chestii de baza… da’ sa ma intrebe ce temperatura are antigelul in masina mi se pare bataie de joc pe fata. Cu ce dracu ma ajuta pe mine lucrul asta…

  10. mim
    29 Aug 08
    7:40 pm

    Cam aiurea … trebuie sa stii un pic de mecanica dar nici asa.

  11. TZache
    29 Aug 08
    8:32 pm

    cam naspa … bine k am scapat(am dat pe stilu vechi) :D :D :D … mai urmeaza un hop cat.A abia astept(sunt curios cum o sa fie)

  12. Anca Mk
    29 Aug 08
    9:25 pm

    Ura! Stiu ce-i joja!:)))))))))

  13. brosky
    29 Aug 08
    10:55 pm

    amu, si eu stiu ce-i joja, si la mai mult de jumatate din intrebari stiu raspunsurile… dar serios, la masinile noi, nu au nici o valoare.
    Ce folos sa stiu care-i treaba cu discul de ambreiaj, daca nu pot sa-l repar ?
    intrebarile aveau o oarecare valoare… acu’ 20 de ani…

    Ar trebui propusa introducerea unor noi seturi de intrebari, referitoare la legislatiile internationale referitoare la conducatorii auto, sa stie omu’ exact ce ii EURO4, BIODIESEL, ESP, ABS, si restul minunilor… care sincer le’am aflat de pe forumuri, ca m’a interesat.

  14. bullets
    29 Aug 08
    10:57 pm

    brosky – N-ai cu cine vorbi. Am intrebat pe cineva care lucreaza la o scoala de soferi, a ridicat din umeri… Totul e o mare invalmaseala la momentul actual.

  15. Bloghita
    29 Aug 08
    11:20 pm

    eu am dat in 14 iulie. Fix prima zi cand s-a dat pe calculator. Si am avut 3 intrebari din mecanica. Si din ~12 cati am fost la sala, cam 18-20 am fost la traseu. Eu am fost in categoria “promovati” . :) Oricum e o porcarie cu intrebarile asta. Dar e mai organizat asa, mai rapid. Mie mi se pare Ok…

  16. jaqatta
    30 Aug 08
    12:55 am

    daca mai aud un idiot cu “dacia nu e masina” fac spume! asta in primul rand
    apoi
    toate minunile astea sunt chestii teoretice pe care le poti invata in maxim 2 ore daca iti dai putin interesu. dupa ce ai dat examenul poti sa le uiti.
    m-am saturat de idioti care nu sunt in stare sa deschida o carte si care se plang ca e mult de invatat. nu-ti convine nu da examenul. toti incearca sa gaseasca o metoda de a frada sistemul si uite unde se ajunge: peste tot numai accidente cauzate de idioti care nu stiu ce inseamna o prioritate, o cedeaza trecerea, sau un rosu la semafor!
    de l-ar face de 10 ori mai greu! sa pun naibii mana sa invete daca vor permis. nu e un dept ce il ai din nastere ci un PRIVILEGIU pe care trebuie sa il castigi!

  17. cipri
    30 Aug 08
    1:10 am

    sa ii ia draku pe toti ! numa la noi exista asa ceva ! e incredibil !

  18. Saw
    30 Aug 08
    2:54 am

    learn noobz learn

  19. … trecut de doua ori prin stresul examenului pe calculator : prima data n-am stiut de intrebarile de mecanica si am picat cu 21 de puncte; am luat cursul de mecanica rutiera de la categoria C, l-am citit o data si apoi am facut chestionare specifice acestei categorii si la a doua infatisare am trecut de sala cu 26 de puncte din 26 posibile;

  20. Bloghita
    30 Aug 08
    9:37 am

    imi place ideea lui jaqatta.

  21. mega
    30 Aug 08
    10:54 am

    Da e tot mai greu examenul auto…

  22. arunca
    30 Aug 08
    4:49 pm

    @mega Da normal ca e greu asa si trebuie desii cand se vad romanii cu permis dau blana sa faca impresie si ii aduni de pe trotuar. Trist

  23. sorin
    30 Aug 08
    6:21 pm

    Se pare ca lumea s-a pus pe treaba. Sincer eu consider ca e mai ok sa fie putin mai greu examenul auto. Poate asa nu mai intalnim tot felul de astronauti in trafic

  24. chiru
    30 Aug 08
    8:21 pm

    Foarte bine ca examenul auto e tot mai greu. Sint o gramada de idioti care nu stiu decit sa puna curul in masina si gata, la drum, pina in primul copac, masina, om.
    Cica ce nevoie am sa stiu ce temperatura are antigelul in masina? Asta-i intrebare de sofer? Pai are 90 de grade si e bine sa stii ca daca trece constant de temperatura asta inseamna ca masina are o problema. Altfel cum iti dai seama, cind e prea tirziu?

    De ce e nevoie sa stii care e joja? Pentru ca eu stiu o gramada de idioti care se bazeaza numai pe senzorii de la bord si se trezesc cu motoarele fara ulei. Chiar la masini straine si noi. Nu strica sa folosesti joja din cind in cind.

    Apoi, e bine sa stii un minim de mecanica sa nu te fraiereasca mecanicii la service-uri. Ca multi se duc acolo ca vitelul si apoi se pling pe forumuri ca le-au luat prea multi bani si nu stiu de ce.

    In fine, cu cit promovabilitatea e mai mica, cu atit mai bine!

  25. cristina
    30 Aug 08
    10:43 pm

    puneti mana pe carteeeeee!!!!

  26. Ndrey
    30 Aug 08
    11:56 pm

    apai ce cauta g15-le aici cand aia au touchscreen? :mrgreen:

  27. Tavi F.
    01 Sep 08
    12:35 am

    Cum trebuie sa folosesti vitezele pentru a polua cat mai putin?
    o sa mor :| este in carte asa ceva? :|

  28. laura
    01 Sep 08
    11:48 am

    Ma scuzi ca te contrazic “meK”….insa ce te face sa crezi ca daca se stie mecanica o sa fie mai putine accidente?

  29. laura
    01 Sep 08
    11:54 am

    si pt cei care zic ca e normal sa stii mecanica…le dau dreptate. Insa eu am facut legislatia acum 2 saptamani si nu s-a zis absolut nimic despre mecanica si ma trezesc ca acum la examen o sa intalnesc astfel de intrebari.

  30. Anonymous
    01 Sep 08
    12:07 pm

    am vazut mai sus ca cineva a postat intrebarile actuale de mecanica insa stie careva si raspunsurile corecte la aceste intrebari?:)

  31. meK
    01 Sep 08
    12:17 pm

    @laura
    Ori imi dai dreptate , ori mã contrazici ?
    Da , consider cã e mai bine sã se stie câteva chestii elementare din mecanicã , pentru toti posesorii de permise si autovehicule . astfel examenul ar fi mult mai greu si permisul totodada mai greu de obtinut. Rezulta ? Mai putini soferi , mai putine accidente ; Sa nu uitam ca mai exista si alte mijloace de transport inafara de automobil.
    P.S : Zic asa pentru ca sunt sofer de meserie de multi ani si numai eu stiu ce am vãzut pe strãzile din toatã tara asta .

  32. nu stiam ca poti scoate cheia din contact si masina sa mai functioneze :). E mare prostie acum cu noua legislatie, toti fac pe ei de emotii. Mecanica se facea mai dmeult pt cei incepand cu categoria C. Acum nu vad rostul unor prostii de genul asta.

    Bun articolul, tot am vrut sa scriu despre, dar nu am apucat, ma bucur ca s-a scris totusi despre prostia asta.

  33. AlBaTrOs
    01 Sep 08
    8:21 pm

    tocmai am dat de acest site si stirea mi-a picat tocmai la tzanc in ce priveste noua metoda de examinare auto…am venit doar de cateva ore de la examen si problema este urmatoarea…nu mai este nici ca inainte k dak ai luat sala ai 3 sanse sa dai proba practica…apoi al naibii k3% mai inseamna kteodata si 6 intrebari din 26…sa fiu al naibii cu matematica lor dak 6 din 26 de intrebari de mecanica reprezinta 3% si cea mai idioata intrebare care mi-a picat a fost k dak creste consumul la combustibil in cazul in care a fost pornit sistemul de climatizare…bai nene Cretu…numa ma-ta mai are sistem de climatizare pe trabant…eu si cu logan de acum o luna si n-am asa ceva…ce plm imi trebuie mie asta la examen…k eu dak dau peste unu eu stiu mecanica…nu stiu legislatie k pe tine mecanica te interesa si nu legislatia rutiera…apoi in alta ordine de idei…o intrebare care o consider eu adecvata pentru categoria mecanica la examen ar fii de cum se schimba o roata….bag mana in foc k nu toata lumea stie….apoi o alta intrebare…de pozitia cricului…peste 50 de persoane anu trecut la mine in judetz au murit persoane kre au pus aiurea cricul la skimbarea rotii in caz de pana…pentru ca nu au fost pregatiti adecvat in acest sens si nu ca n-ar fii stiut legislatia…si cu asta mi-am terminat de am avut de spus imi cer scuze dak am ofensat vreun utilizator al acestui portal dar am spus ce trebuia spus ca pe langa invatzamantul obligatoriu care e de tot rahatu…ies de pe banci copii din ce in ce mai tampiti si mai handicapati…si acum ce si-au zis k vine generatia nebuna si isi iau toti carnet de sofer si mor romanii pe capete…

  34. AlBaTrOs
    01 Sep 08
    9:17 pm

    toti spuneti sa punem mana p carte…am inteles partea asta…nu-i mare minune, n-ar fii nici prima nici ultima data cand mi se spune fraza asta….dar mi se pare o completa aberatie si o batjocura din partea ministerului de internez si a examinatorilor auto…personal stiu cateva cazuri care kiar si inainte de toata porcaria cu examenul pe calculator a nimerit examinator la traseu sa-i futa numa cu parcari laterale, mersul cu spatele si muuuulte alte prostii apoi sa-l puna sa repete parcarile mi se pare o absurditate…Romania toata se duce dracului pe toate planurile edutationale si nu mai este personal competent sa preadea materia…pai mai fratilor inainte de 90 te inscriai cu un an inainte sa dai de carnet k sa ti se faca loc in scoala….atunci se preda materia nu gluma…nu k acum sa te lase sa citesti legislatia o saptamana si dupa aia sa te frece cu chestionare kre si asa grilele de raspunsuri sunt 40% gresite…cu legislatia langa si am corectat majoritatea raspunsurilor dintr-o grila de raspunsuri de la editura national…si aia editura mare k doar tipareste legislatia…si in ultimul rand sunt de parere diferita de multi comentatori de pe acest site…si partea de pus mana pe carte nu intra in discutie ci ar trebui luate in calcul doar strictul necesar…ca se pierde prea multa vreme pe chestii inutile si facultative si posibil nefolositoare in viitorul apropiat darmite la batranete

  35. eu
    02 Sep 08
    8:14 am

    ma gandeam… sa facem un sondaj de opinie si sa spuneti cate femei ati vazut pe marginea drumului care aplicau cursul de mecanica la propria masina
    Acum spuneti si voi cele care conduceti de cate ori v-ati reparat masina cand vi s-a defectat in mers
    Apoi… asteptam postari…dupa care ne vom amuza citind raspunsurile.Pot sa anticipez?Cu indulgenta…maxim 3 femei si-au reparat ceva la masina

  36. Ady
    02 Sep 08
    12:25 pm

    Da ii bine sa fie mai greu da nu in halul asta incat sa nul mai ia nimeni.Eu de exemplu stiu legislatia ca pe Tatal Nostru da cand am dat pe 10 august examnul lam picat din cauza intrebarilor de macanica pt k eu nu stiam ca se da asa ceva si nici la scoala nu am facut.O porcarie dupa parerea mea.La ca ma ajuta pe mine toate alea cand masina pe care sper sa o conduc ii din 2008 si am garantie la ea,iar apoi habar nu am unde ii discu de ambreiaj si toate alea……..iar apoi sa nu mai vorbim ca daca mi se strica ceva la ea merg la service-uri autorizate ca deaia sau infiintat NU?….

  37. castrol1
    02 Sep 08
    12:37 pm

    adevarul draga jagatta e ca dacia nu e masina !!!! stai si te gandeste.in toti anii astia de cand se fabrica rahatul asta de masina,cati oameni au murit de pomana ptr ca dacia nu e decat un maldar de fiare indoite,fara cel mai mic element de siguranta….centurile in cazul daciei nu se mai pun……asadar,dacia este de kko si astept ziua cand nu o sa mai vad pe soselele patriei :)) asemenea taraboante,sau sicrie pe roti…ce ma ajuta pe mine ca pot face motorul in drum daca treaba asta se repeta de doua ori pe an? sa le ia naiba de harburi!!!!! precizez ca nu am avut dacie niciodata.e cea mai penala masina existenta.am avut 2 pakero,un megane si acum am un ford focus nou.la ala nu-i fac motorul in drum ptr ca 500000 km sper sa nu aiba probleme.la o dacie 500000 de km e o utopie :)) asadar……programul rabla e salvarea ta !!!!!bafta multa cu hodoroaga!!! oricum dacia nu e masina !!!!!

  38. castrol1
    02 Sep 08
    12:39 pm

    PS : apropos de idiori mai “jagatta”…..eu cred ca idiot e ala care in conditiile actuale,cand ai 1000 de optiuni in ce priveste o masina buna,sa persisti in prostie si sa te bucuri de dacia ta care nu mai are nici un cm patrat de tabla originala !!!!! :))))) deci: dacia e cea mai proasta inventie….ca masina nu-i pot spune !!!!

  39. [...] Fulgerica scrie despre asta si la el gasiti mai multe detalii si despre intrebarile tehnice care va vor astepta la examenul auto. Da, noul tip de chestionare contine si intrebari tehnice. Asta face ca permisul de conducere sa nu mai intre pe mana oricarui idiot care se vrea Schumcher. [...]

  40. alexandra
    02 Sep 08
    6:58 pm

    Care imi zice si mie ce este JOJA?

website statistics

Close
Urmareste-ne pe Facebook:
Daca vrei sa iti iei zilnic doza de distractie atunci da si tu un Like!!!!