Cum sa dai statul in judecata si cum sa-ti recuperezi taxa de prima inmatriculare

Astazi citim o poveste frumoasa  mai exact modalitatea prin care cetateanul roman isi poate recupera de la stat acea taxa  discriminatorie denumita si “taxa de prima inmatriculare/taxa de mediu/taxa de poluare”.

In primul rand sa va zic rapid un lucru extrem de important: Ia ghiciti de ce toate aceste cazuri nu le veti vedea vreodata facute publice de vreo televiziune nationala? Raspunsul corect este: “Produceti destabilizare in tara!” Cum ar fi ca intr-o singura zi, peste 5.000 de oameni sa dea statul in judecata si mai rau, sa si castige?  De exemplu, mai jos veti citi cum ca intr-o singura zi, la o singura instanta,  pe rol au intrat 40 de cazuri din care 13 erau legate de taxa auto si in toate cele 13 cazuri statul a pierdut iar cetatenii au primit castig de cauza! De ce nu a aparut aceasta informatia in presa? Nu era de interes national? Gazetarii nu stiu sa foloseasca internetul? Google? Hai serios….

Bun punct de vedere insa sa incepem:

Pentru a recupera sumele achitate in contul taxei de prima inmatriculare, trebuie parcurs urmatorul itinerariu:

• Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. La cerere se va anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.
Reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa raspunda la aceasta cerere in cel mult 30 de zile. Bineinteles, raspunsul va fi mai mult ca sigur negativ.

• Odata obtinut acest raspuns negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o va depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului unitatii administrative de domiciliu.
In cererea de chemare in judecata se va solicita anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitari taxei de prima inmatriculare, obligarea Fiscului la restituirea banilor si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

• Daca Tribunalul admite cererea, tot demersul se poate incheia cu recuperarea banilor numai daca Fiscul nu face recurs. In ultima faza, in cazul in care Curtea de Apel va respinge recursul, aceasta instanta va investi hotararea cu formula executorie, iar petentul va solicita restituirea taxei.

sursa

Buuun! Iar acum sa parcurgem si un exemplu in care un cetatean al acestei frumoasei tari reuseste sa invinga sistemul:

19 martie 2008:

Am platit aprox.1000 de euro – taxa prima inmatriculare pt.o masina euro 3 adusa din Franta. Am stat cu ea 3 luni in parcare in speranta ca se va modifica legislatia […] n-am mai rezistat ,mi-am facut un credit si am platit taxa.

28 martie 2008:

Eu am solicitat deja la Administratia Financiara returnarea taxei pt. masina  (3.838 ron). In 10 zile am primit negatia  iar ieri am fost la avocat si am deschis proces pt. recuperarea taxei.
Am anexat si extrasul de cont din care reiese ca am imprumutat banii pt. plata taxei si am solicitat dobanda pentru acestia, care se poate acorda doar pt. intervalul dintre plata taxei si data introducerii efective a actiunii in instanta.
Am platit la avocat 514 ron care includ;
-onorariu avocat, care e procent din suma solicitata (taxa + dobanda);
-39 ron, taxa fixa perceputa de stat pentru solictarea de recuperare a unor valori, in procese in contencios administativ.
Primul termen de judecata va fi in aprox. o luna, in care parata va cera o amanare pt. pregatirea apararii. Urmatorul termen va fi dupa doua saptamani.

15 Nov. 2008

Dupa lupte seculare, care au durat din martie pana martea ce tocmai a trecut, am primit un prim verdict. Instanta a admis cererea mea de returnare integrala taxei de prima inmatriculare, 3.838 ron.
O PRIMA VICTORIE !. Trebuie sa mai astept cam doua saptamani pana se trimite cu posta ambelor parti (Finantelor si mie) motivarea in scris a deciziei.
Apoi e operioada de 15 de zile in care partea nemultumita poate sa faca apel la Curtea de Apel. Aici dureaza aprox. trei saptamani pana intra cauza pe rol. Avantajul e ca in acest stadiu Finantele nu ma mai pot sicana cu tot felul de amanari, cum au facut-o pana acum si va fi doar o singura infatisare. Asta daca Finantele fac apel…
Altfel, in termen de 10 zile calendaristice de la ramanerea definitiva a sentintei, Finantele trebuie sa-mi returneze banii. Cu dobanda si cheltuielile mele judiciare ( avocat, taxa de timbru, cu toate ca e un proces in contencios administrativ, adica scutit de taxe … da’ nu in Romanica…), aproape 4.700 ron in total.

20 februarie 2009:

In decembrie Finantele au declarat recurs.
In 13 februarie a.c. Curtea de Apel Timis a dat sentinta definitiva si irevocabila in favoarea mea. In consecinta voi primi integral taxa de prima inmatriculare + dobanda pe toata suma, de la data intrarii pe rol a cauzei (mai 2008) pana la data livrarii banilor catre mine + cheltuieli judiciare (avocat, executor judecatoresc).
VICTORIE FINALA

22 februarie 2008

In ziua in care am avut ultima infatisare, pe rolul instantei de contencios administrativ au fost 41 de cauze, dintre care 13 pentru recuperarea taxei. Toti au castigat. Dar ati auzit ceva despre asta in massmedia ? Si traim intr-o democratie, unde presa e libera. Sau incearca sa ne convinga ca e asa…

Intrebare: Care au fost motivatiile pe care ti-ai bazat actiunea? Cum ai argumentat-o?

Raspuns: Am spus ca Ordonanata care prevedea taxa de prima inmatriculare este ilegala si discriminatorie, pentru ca incalca mai multe articole din Tratatul de aderare a Romaniei la CE, cel mai important fiind art. 90. Nu mai stiu exact si paragrafele.
Or, legile comunitare prevaleaza legile nationale ce contravin celor europene.
Problema este ca Ordonanta cu pricina nici macar nu are putere organica pt. ca nu a fost ratificata de catre Parlament nici pana acum. Si nici celelalte Ordonante care au fost date ulterior si care se refera la taxa de prima inmatriculare. In instanta sunt carne de tun.
Eu am recunoscut ca sunt poluator, dar poluare fac si masinile deja inmatriculate,precum si cele de peste 3,5 tone, care nu sunt taxate. Iar poluarea nu inseamna doar noxe, ci si praf, zgomot, emisii electromagnetice. Or, in Romania nu exista taxe de poluare pentru santiere de constructii (praf, zgomot), antene radio si gsm de mare putere din zone urbane.
In consecinta, eu m-am considerat discriminat. Iar discriminarea de orice fel este ferm interzisa in jurisprudenta CE.

sursa

Inca o data revin la faza cu “uite ca am internet si stiu sa-l folosesc” si astfel mai jos puteti vedea ce cuprinde articolul 90 din Tratatul de aderare a Romaniei la CE:

Niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre, impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare”. Astfel, art. 90 parag. 1 din Tratat interzice discriminarea fiscală între produsele provenind dintr-un alt stat membru şi cele provenind depe piaţa internă şi care sunt de natură similară.

de aici

Pentru cei ce vor sa dea statul in judecata sau nu s-au gandit pana acum sa o faca, aici aveti un exemplu de formulare a cererii de chemare in judeacata a Ministerului Finantelor Publice iar aici puteti vedea un exemplu de sentinta finala intr-un astfel de proces. Succes!

Asigurare RCA, cel mai bun pret pe loc! – eMAG.ro – Compara si alege cea mai buna oferta! Iti livram asigurarea gratuit, oriunde in tara!

later edit: La Buhnici mai gasiti un exemplu.

bullets

46 Comments

  1. bai lasa vrajeala treci la bauta diseara…
    and a happy birthday to you!!!

  2. BTW LA MULTI ANIIIIIIII !!!!!!! si cat mai multi cititori fideli 🙂 a si poate primesti si o pisica azi :D:))

  3. Am platit 20 mil pt o masina noua (sa imi bag ceva in ala care a gandit legea) dar pt 20 mil nu meirita efortu sa stau cu avocat etc …

    Dar poa datoita articolui multi vor da in judecata ar fi frumos … asa merita jegu asta de stat …

  4. Va mira ca massmedia ascunde lucruri?
    Stiti cate lucruri ne ascund??? De aceea, am face mai bine daca am renunta la televiziuni/radio/ziare ca principala sursa de informatie. Majoritatea sunt controlate (chiar si de o anume elita-americana) si ne ofera stiri ca sa ne distraga atentia de la ceea ce se intampla cu adevarat.
    Si este de datoria noastra sa ne informam SI din alte surse.

  5. Sigur merge. Inainte de Craciun fratele meu si-a recuperat toti banii dati. 1600 Euro. Iar la inceputul lui februarie a recuperat si dobanda aferenta acestor bani. Masina a fost cumparata in iunie 2007, luna in care s-a platit si taxa. Dobanda a fost in jur de 1000 RON, deci nu e de dat cu piciorul.
    Avand in vedere ca mai pe la toate judecatoriile incep sa fie precedente, sentintele vor fi din ce in ce mai usor de dat.

  6. Hai sa va mai prezin inca o taxa ce va intra in vigoare de anul acesta:

    Din acest an, ţăranii care livrează grâu către procesatori vor plăti un impozit de 2,5% din valoare, bani cu care Guvernul speră să cârpească veniturile bugetare. În Legea bugetului de stat pe anul în curs, la capitolul “impozit pe veniturile din activităţi agricole”, sunt prevăzute venituri de 50,8 milioane de lei, tocmai pe seama taxei cu pricina, de 10.000 de ori mai mari decât în 2008. Atât patronatele cât şi sindicatele din agricultură se îndoiesc că autorităţile vor putea colecta o sumă atât de mare.

    În prezent, sunt fiscalizate doar operaţiunile de vânzare-cumpărare a unor cantităţi de grâu realizate între două persoane juridice, între două firme, care se supun impozitării după reglementările legale aplicabile societăţilor comerciale. De aceea, din impozitele pe veniturile agricole statul nu a colectat anul trecut decât 500.000 de lei, conform execuţiei bugetare preliminate, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea înregistrată în 2007, de 494.000 lei. Pentru anul în curs, pe seama impozitului ce va fi introdus, aşa cum prevede Codul Fiscal, se estimează că la buget vor intra 50.802.000 lei, sumă care, raportată la valoarea din anul precedent, reprezintă 10.060,4%.

    “Este vorba de o reţinere la sursă a acestui impozit. Atunci când procesatorul cumpără de la ţărani o anumită cantitate de grâu, le aplică şi taxa, pe care o încasează ei şi apoi o virează către stat”, a explicat pentru Gândul preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.

    Maximum 200.000 de tone pe an

    El a evitat să se pronunţe asupra capacităţii autorităţilor de a colecta suma previzionată în bugetul de stat, însă a precizat că din gospodăriile populaţiei nu se pot vinde anual mai mult de 200.000 de tone de grâu. Ţinând cont că, în prezent, preţul unui kilogram de grâu este de 0,5 lei fără TVA, rezultă că pe seama grâului ţăranilor nu se vor putea aduce la buget mai mult de 2,5 milioane de lei.

    “Sunt sceptic că această măsură îşi va atinge obiectivul, pentru că foarte mult grâu se vinde la negru”, spune, la rândul lui, vicepreşedintele Federaţiei Agrostar, Tudor Dorobanţu. El s-a declarat nemulţumit că măsura a fost introdusă în Codul Fiscal fără consultarea partenerilor sociali şi a semnalat incorectitudinea taxei, în condiţiile în care fermierii din vestul Europei primesc subvenţii şi facilităţi mai consistente decât cei români.

    Liderul sindical a amintit şi faptul că peste 75% din produsele agroalimentare din România provin din import, iar introducerea unei noi taxe nu poate contribui la relansarea producţiei autohtone. “În condiţiile în care se află agricultura românească, cum poţi să-ţi permiţi să impui noi impozite şi taxe? Este o măsură total utopică, ce nu are nici o legătură cu realităţile din mediul rural românesc. Noi avem omul cu sapa, cu mârţoaga, în timp ce francezii plătesc litrul de motorină cu 0,5 euro, primesc subvenţii de 350-380 de euro la hectar şi au facilităţi la contractarea de credite pentru investiţii”, a concluzionat Dorobanţu. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au dorit să comenteze pe marginea introducerii taxei.

    sursa: http://gandeste.org/general/taxa-pe-grau-gaselnita-financiara-de-incoltit-bugetul/927/

  7. Te pup de o mie de ori penru postul asta! O sa te pun in bloguri preferate. Dupa ce o sa dau Finantele in judecata o sa te tin la curent cu mersul lucrurilor.

  8. @Stephanie – bun, asteptam verdictul si iti tinem pumnii.

  9. @bullets: sa vedem ce pot face, eu mi-am adus masina in oct 2007, sper sa nu fie un termen, ceva. Da’ saptamana viitoare vorbesc cu avocatul. Pe ei si pe mama lor!

  10. si eu am platit taxa in 2007 35 de mil oare pot sami mai primesc bani inapoi

  11. Am platit si eu taxa in 02.2008, in jur de 60 de mil lei vechi, sa dat legea aia ca se pot lua o parte din bani, am facut si pasul asta si mi-au dat 1444 ron inapoi. De curand mi-a spus un prieten care a fost la un avocat sa rezolve o problema…Iar avocatul ia zis ca daca stie pe cineva care a platit taxa asta sa vina la el…Am fost, am vb, am dus actele necesare, copie dupa cartea masinii, copie dupa factura fiscala cu care ati cumparat masina sau act de vanzare-cumparare, chitantele prin care faceti dovada ca ati platit si ati luat partea aia de bani inapoi…in cazul meu 1444 ron, si o taxa de 300 de ron ptr deschiderea dosarului…etc… Sunt singurii bani pe care i-am dat…Si mi sa spus ca nu va mai trebui sa platesc nimik…Acum astept…El se ocupa de absolut tot, iar el ma va anunta daca am castigat sau nu procesul…de cele mai multe ori a castigat…si sa-mi iau banii inapoi + o dobanda….de la statul nostru dragut si simpatic…Traim in Romania…Si asta ne ocupa tot timpul…

  12. PAI DAK II ASEA TREABA TE ROG LASA UN NR DE TELEFON UN ID ORICE SA LUAM LEGATURA CU TINE SA NE ZICI DE AVOCATU ALA … EU AM PLATIT 55 DE MIL IN IUNIE 2009 SI ITI DAI SEAMA CA SI JUMATE DE MI-AR DA INAPOI AR FI LUX… ID-U MEU strugurel_002@yahoo.com te rog mult!!:D

  13. Am platit taxa de prima inmatriculare la 4 masini:2 in 2008 si 2 in nov.2009 aproximativ 250mil.vechi;cine ma poate ajuta in acest sens cu informatii,cu orice?

  14. viorele e plin netu de avocati care lucreaza pe tema asta, si eu am depus deja si sint in lucru………nu conteaza de unde este avocatul , se deplaseaza el , si mai ales sint multi care sint siguri de reusita si platesti la final…bafta

  15. am platit 93 milioane vechi anul acesta pt o masina euro 2 am pus avocat si am dat inca 15 mil mi_a spus ca in 4 luni ma rezolva.este cineva care a inmatriculat masina anul acesta si a primit bani inapoi?

  16. Buna,
    Am o masina cu numere de franta cu Euro 2 capacit.motor 2200 disel.Taxa ma costa in jur de 4000 Euro.
    Daca stie cineva cum pot inscrie masina fara sa platesc aceasta taxa care stim cu totii ca e ilegala si discriminatorie!
    Astept un raspuns clar din partea celor care au trecut prin aceasta situatie!

  17. am cumparat o masina opel zafira elegance 1,6 din germania miau puso la rar euro 2…am intrebat dupa ce criteriu pune euro 2 pt ca eu stiam ca e euro 3(in acte scrie d3I)si mia sa raspuns:pt ca e fabricata in 1999 si pt ca are seria de la motor cu x.asta e raspuns de inginer?plus ca sa mai si tipat si a zis ca :ce daca neamtu iti zice ca e avion tu crezi?la urma am vrut sa aflu si eu noxele care le scoate masina mea pt ca pe cartea de identitate nu scrie, ca cik numai de la euro 3 in sus se scrie….nu e normal…si am platit 75 de milioane taxa de poluare si daca o puneau euro 3 atunci plateam doar 20 mil…mai spun si aia de la fisc ca daca dadeam ceva o scoteam euro 3 … asta e noi iam votat….acum vreau sami iau banii inapoi numai ca eu nu sunt in tara si actele leam lasat la parinti sa se ocupe…vreau si eu sa stiu se poate si asa sau trebuie sa fiu personal?

  18. de la cine as putea face rost de legislatia pt recuperarea taxei auto

  19. Si eu am dat in judecata statul pt taxa auto si am castigat,evident dupa recurs si un proces care a durat aproape un an.Ce conteaza e ca am castigat si mi-am luat bani inapoi..bafta la toti

  20. nu mai functioneaza link-ul cu hotararea si actiunea…
    daca are cineva o hotarare favorabila, sa o posteze din nou, sa o studiem si noi.
    as vrea sa deschid si eu actiune, as avea aproape 3000 ron de luat.

  21. Salut,

    Am si eu o rugaminte, dak poti sa-mi trimiti si mie pe e-mail un exemplu de formulare a cererii de chemare in judeacata a Ministerului Finantelor Publice si exemplul de sentinta finala intr-un astfel de proces (pentru k linkurile vad k nu mai functioneaza). As vrea sa incep actiunea saptamana asta, am de recuperat vreo 2000 de Euro.
    bogdan_ios@yahoo.com.

    Iti multumesc anticipat!

  22. buna am cumparat un bmw 318 adus din germania si am inscris+o in martie 2010 masina este full option clase m taxa m+a costat 1188 euro….dupa atata timp credeti ca as putea sa+mi recuperez banii e vb de 1 an….Mai este valabil si anul acesta faza cu recuperarea banilor_?

  23. si mai am inca o problema …am avut o amenda de platit de prin 2002 problema este ca eu achitasem aceea amenda prin banca bcr…iar ei intre timp mi-au blocat toate cardurile pe care le aveam…inclusiv au tras si banii de pe ele…ceeia ce nu m-i se pare normal daca eu deja achitasem….problema e ca la toate cardurile blocate se percepe o taxa de 10 euro deci daca ai 10 carduri t-i le blocheaza si te taxeaza cu 10 euro comisionul bancii la fiecare card nu e normal..as vrea sa-i dau in juecata…finantele

  24. Este perfect valabil. Doar ca in unele cazuri banii nu mai vin de la Finante ci de la Mediu, depinde in ce an e platita taxa.

  25. se mai pot inca recupera banii pe taxa deinscriere? eu am platit pe un bmw si un audi aproape 3200 euro

  26. Normal ca se poate. Contacteaza un avocat din orasul tau, deja exista foarte multi care se ocupa de asta. Succes!

  27. Sall. Mai pot recupera bani de pe taxa? Am platit 2650E in 2008 astept raspunsurile voastre multumesc anticipat

  28. Se poate, eu stiu un caz care fix acum se desfasoara. Asa ca la treaba. Succes!

  29. are cineva vreun model de a da in judecata pt taxa asta?eu vreau sa merg singur fara avocat

  30. eu am obtinut negatia de la finante pe 13 iulie .este tarziu daca introduc actiunea sa zicem pe 1 august ,deoarece acum nu suntin tara a trebuit sa plec urgent .multumesc ,astept un raspuns

  31. si eu vreau bani inapoi de pe taxa auto dar cred ca nu se poate

  32. buna eu am auzit ca de acest an 12 februarie nu se mai poate da statul in judecata,este adevarat?????eu trebuie sa mi inscriu o masina alfa gt 1,9 disel si ma costa 3000e mai bine ii dau foc.astept raspuns va multumesc

  33. Si eu sunt acuma in proces cu statul..tot pt taxa auto..am platit 3600 de lei…avocatul meu a zis ca a cerut si despagubirile si dobanda de 7% pe an..acest proces va fi castigat 100%…! Mi-a povestit ca a mai fost cineva la el(avocat) si ia recuperat taxa de 100 mil..insa cand acel individ a fost la finante surpriza..cei de acolo nu au vrut sa ii dea banii..si-a sunat avocatul si i-a dat din nou in judacata asta de vreo 2 ori si a ajuns la suma de 300 mil..care i-a dat-o Finantele..nu se pot juca cei de la finante cu tine pt ca le poti bloca conturile…deci eu va zic dati statul in judecate..pt ca astfel nu se mai poate..stima

  34. Am inscris o masina in 2010 adusa din germania ma costat 1000 de euro 41 de milione vechi taxa de poluare… Actual eu sunt in Spania masina o am in Romania credeti ca daca vin la vara pot sa recuperez ceva din cei 1000 de euro platiti la taxa de poluare va multumesc

  35. Desigur, sunteti cetatean al Uniunii Europene. Normal ca puteti da statul roman in judecata. Cel mai bine contactati un avocat.

  36. Buna ziua,

    Noi va putem ajuta prin procedura standard care dureaza intre 6-8 luni sau prin cea accelerata restituirea a 50 % din suma in 48 ore.

    Pentru orice nelamuriri ne puteti contacta telefonic sau prin e-mail:

    [pentru reclama apelati autorul prin pagina de contact]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *