Vino sa iti cureti tara!

vino-sa-iti-cureti-tara

On May 3, 2008 with help of 50 000 volunteers more than 10 000 tons of garbage gathered and Estonia was cleaned up from illegal waste.

Sarbatorim tot felul de cacaturi in fiecare pe an, Ziua Muncii, Ziua Drapelului & other shits. Dar de ce nu am avea si o zi care sa se numeasca “Ziua Curateniei” ? O zi in care toata lumea sa primesca liber, sa lase deoparte activitatile zilnice si, cu ajutorul unui plan foarte bine organizat (din timp), sa faca curatenie. Prin paduri, pe zonele verzi, etc. Si nu ma refer la o actiune izolata ci efectiv la tara intreaga.

Stiu ca suna un pic cam SF si chiar pare a fi comunista toata treaba insa de ce nu? Estonienii au facut-o.


bullets

16 Comments

  1. Ei bine stii cum ar gindi romanii ? “dar banii aia 500,000 de unde ii luam? sau aia de cat avem nevoie” si gata nu se mai face nimic.

  2. de ce nu? pt ca o astfel de actiune se poate face numai pe baza de voluntariat si pentru asta tre’ sa-ti pese. probabil se vor gasi si la noi cateva sute de oameni interesati de asa ceva, restu nici nu vor afla ca nu se dau stiri in bamboo si in cluburile de manele 🙂

  3. Am o catelusa. In fiecare zi mergeam in parc in Moghioros, in tarcul special amenajat pentru ei. Pana aici e minunat….dar vazand ca nu vine nimeni de la ADP…sau ceva de genu’ sa curete cosurile de gunoi care erau umplute pana la refuz… ne-am mobilizat…cativa dintre cei care veneau regulat in acest tarc si ne-am pus pe treaba….am reusit sa trangem vreo 20 de saci de 120l …bun …toate bune si frumoase. In 2 zile de la acest gest era la fel….coji de seminte pe jos…in jurul bancilor….seringi cu ac…nu pentru insulina….si multe multe peturi….lasate care cum a avut chef.
    Vin si va intreb….de cate ori trebuie sa facem aceste gesturi…ca sa le pesesi celorlalti…si eventual sa respecte mediul inconjurator..??

  4. O idee măreaţă. Însă, cu părere de rău, anunţ că noi nu suntem estonieni şi nu cred că vom putea strânge nici măcar 5000 de voluntari.
    Sau dacă am face o a doua zi gunoiul ar fi la locul lui.

  5. @Ashaka pana cand se prinde lumea! sau se mai aduna si altii sa te ajute.

    @la toti
    Pai hai sa facem asta. untr-un an de zile sa ii dam drumu.. Daca ar iesi doar 50% din bloggeri tot ar fi bine…
    Da sa nu ii grupam dupa IP cui dupa zona unde stau…
    Daca o fi sa fie sa nu ne demoralizam ca in o luna va fi la fel locul pe care l-am lasat.
    Macar stim ca am facut ceva.

  6. Ar fi fain sa se faca asa ceva. Si sunt sigur ca s-ar strange voluntari. Din licee, scoli, studenti sau oameni simplii. Dar totul trebuie coordonat pe orase, sau pe zone care au nevoie neaparata si imediata de ecologizare!

    Dam drumu la o petitie?

  7. Cred ca sunteti constienti ca asta e super SF pentru o tara ca Romania, cu cetateni rromani. Genetic, romanii au ceva lipsa la capitolul numit “spirit civic”. Nu avem asa ceva in codul genetic, nu exista, si unde nu e, nici Dumnezeu nu da. Azi m-am dus la Tuborg Fest, cu bicicleta, direct de la serviciu, la mobilizarea colegilor. Am ajuns inaintea lor acolo si am stat 10 minute siderat in fata privelistii. Am numarat 30 de tigani veniti la ciordit, cu puradei, pirande, toata shatra. Angajatii BGS se rasteau la ei sa plece, dar se tot inghesuiau la cozile de intrare din parcul Izvor, pentru a putea opera la buzunare. Aveam la mine camera DSLR, in ideea de a face poze de la un eveniment public, dar nu am scos-o din rucsac, era prea periculos. Atat imi trebuia, sa scot un tun cu F/2.8, ca ajungeam pe jos acasa si batut. Venind pe langa Dambovita incet, ma gandeam sa mai trag asa, de proba, cate o poza. Unde sa scot camera, numai pescarii lu’ peste prajit, pierde vara si toamna, stand pe mal, cu malul de pet-uri langa ei, aruncand priviri piezise neprietenoase oricui trecea pe langa ei. Unul tocmai storcea un pet gol, si-l indesa in gramada de langa el, evident proprietate personala. Cat de tembel (ca sarac nu se poate spune) sa fii sa stai langa 5 lansete aruncate in Dambovita? Duceti-va la plimbare intre Eroilor si Izvor, pe malul Dambovitei, si veti vedea prostia unor oameni care nu stiu decat sa arunce pet-uri si chistoace in apa, stand tampi cu un bat sau chiar mai multe in mana, convinsi ca exista peste intr-un canal de ciment murdar si plin de gunoaie plutind la suprafata apei.

  8. Pentru pesimisti… Se poate si la noi, doar ca trebuie organizare si modul corect de a pune problema. Anul trecut am participat la o campanie de plantare a copacilor, si ne-am trezit ca nu avem destule lopeti(noroc ca ne-am mai adus de acasa). De ce? Pentru ca organizatorii nu se asteptau sa vina atata lume la plantat(aprox. 250 de persoane).

    Concluzia, se poate!

  9. Voi nu intelegeti ca tot ce e bun si sanatos e distrus cu zambetul pe buze de comunistii bolsevici care inca ne conduc? De urmasii lor mancatori de seminte, ignorantii, cefele-late si ciorile traficante de marfa?
    Uite a dat exemplu Ashaka! Bun! A doua zi la fel: jeg! Pentru ca se pisa pe noi, nu-i intereseaza! Asta e sadism, lipsa de educatie, etc.
    Va atasez legat de topic 3 linkuri cu filme facute si urcate de mine pe youtube, pe care le recomand cu caldura: primul arata de ce nu o sa renunte lumea la “munca” intr-o zi ca sa mearga la voluntariat sa faca curatenie (pentru ca e mai obositor voluntariatul). Al doilea si al treilea film confirma faptul ca Romania ar avea nevoie de asa o actiune..
    O vad insa irealizabila.
    1. http://www.youtube.com/watch?v=WY8rRk37L6g
    2. http://www.youtube.com/watch?v=Y72Gp5J3U7g
    3. http://www.youtube.com/watch?v=U3sjInEp1Wc

  10. …hmm..ar fi frumos…dar nu se va intampla prea curand, romanul…tot roman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *