Asa recicleaza nemtii!

Am uitat sa va povestesc despre cum recicleaza nemtii, imaginile de mai jos sunt filmate in Octombrie 2010, intr-un supermarket de cartier.

Faza e destul de simpla, atunci cand iti cumperi o sticla de suc/bere din magazin platesti pretul normal + o taxa de reciclare. Dupa ce ai terminat de baut continutul sticlei, te duci frumos in orice magazin care are  (si cam toate au) o masinarie de genul celei vazute mai jos si iti recuperezi frumos banutii. Lucrurile sunt simple si toata lumea e fericita. Ahh, sa nu uit, masina iti elibereaza un bon, bonul il folosesti la casa iar suma prezenta pe el se scade din totalul cumparaturilor tale.

P.S. Cand am fost la meci, un nene cu hainele mai ponosite aduna sticlele goale (abandonate de cei care asteptau in fata stadionului)  intr-un sac imens. Facea si el un ban cinstit. De ce sa stea cu mana intinsa cand poate aduna la fiecare meci sticle in valoare de 10-20 euro, bani cu care isi lua si el o paine, nu?

bullets

18 Comments

  1. da, da. prin vest in toate supermarketurile de cartier veyi aparate dinastea care te platesc pentru sticlele de plastic…

  2. La noi decat sa plateasca in plus taxa de reciclare, o sa refuze 3 zile sa cumpere orice produs in ambalaj reciclabil.
    .
    Si in plus, la aparatele alea o sa se joace pustanii din cartiere si o sa le strice (cum au facut la noi in Timisoara de nenumarate ori cu aparatul care dadea bilete de ordine la Posta – unde se presupune ca exista agent de paza).
    .
    70 de centi pentru 4 sticle, nici nu-i rau.

  3. Super tare chestia 🙂 La noi oricum nu s-ar implica nimeni sa stranga falcoane. Romanul e nascut sa stea, nu sa munceasca. E prea greu.

  4. si mie imi placeau automatele astea cand eram in Germania 🙂

    dar vad ca tu ai nimerit unul care doar le colecteaza? mai erau alea care faceau bucatele sticla, dupa ce o scanau. ca intr-un mixer mare, iar eu: will it blend? that is the question 🙂

  5. 0.70 pe cate sticle ? din cate stiu eu se plateste intre 0.05 si 0.10 pe sticla, iar sticla nu trebuie sa fie indoita si sa aiba eticheta pe ea cat de cat intreaga. Nu ar fi rau sa se puna cateva zeci de aparate in fiecare oras la noi se va curata tara de sticle . sigur o sa se gaseasca cine sa le adune .

  6. Mai sunt automate care dau si banuti nu numai bonuri. Da pana sa se ajunga si la noi la chestii dastea Paul, mai curand mai dam noi o fuga pana acolo si mai luam o gura de civilizatie

  7. Intrebarea e alta. Unde stocheaza astia zeci, daca nu sute de peturi? Ca din filmulet, masinaria nu pare mai mare decat un automat de cafea de pe la noi.

  8. Poate ca se intampla exact cum zice si Medox, din timp in timp masina proceseaza sticlele, le farama. 🙂

  9. mda si in quebec tot asa sunt. masina aia le preseaza si un angajat schimba sacul cand e plin

  10. Am fost si eu in germania de mai multe ori si chiar am folosit sistemul lor de reciclare. Este valabil pentru orice fel de sticla (plastic sau sticla sau chiar doze de aluminiu). O observatie ar fi ca nu primesti neaparat un bon, in unele locuri primesti direct banii si in general valorile sunt intre 0.05 si 0.6 in functie de tipul sticlei. Sistemul lor e functional de ani de zile, ofera si o activitate in folosul comunitatii pentru cei amarati si mentine si curatenia. Nemtii inclusiv colecteaza deseuri selectiv si daca nu faci asta primesti amenda. La ei implementarea sistemului cu reciclarea le-a luat ani buni si investitii de miliarde de euro. Mai avem mult pana ajugem si noi la nivelul asta.

  11. In franta am vazut pentru colectat dozele metalice. Numai ca nu primea toata lumea bani. O doza introdusa iti dadea dreptul la o tragere (gen jackpot) si puteai castiga o suma sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *