Marea problema cu Facebook

Marea problema cu Facebook

Dezavantajele celei mai mari retele de socializare

[Guest Post – Lucian]

Facebook este actualul lider de piaţă în materie de site de socializare. Cu cifre colosale de profit, afaceri şi useri, Facebook a devenit în câţiva ani un colos al mediului social virtual angrenând deopotriva milioane de utilizatori, dintre care se numără artişti, companii, creatori sau pur şi simplu oameni de rând. În punctul în care se află acum, Facebook a atins maximum de utilizare iar necesitatea companiei de a face rost de finanţe în continuare, ajunge să afecteze anumite aspecte cheie ale site-ului.

O problema de bază, ce poate fi uşor observată de utilizatori, este faptul că Facebook ajunge să ascundă anumite informaţii faţă de aceştia, din miile de update-uri primite zilnic, un utilizator ajunge să vadă doar un mic segment. De exemplu, o persoană care are în lista sa de prieteni şi cunoştinţe 500 de “friends” ajunge să între în contact, în mod regulat, cu postările a câtorva dintre membri. Când postăm ceva pe site, acea imagine sau acea ştire va fi vizualizată doar de o fracţiune a prietenilor iar dacă acel post nu primeşte like-uri atunci postarea va dispărea treptat.

Întradevăr, o persoană care petrece în medie o ora pe zi pe reţeau de socializare, nu poate vedea în newsfeed toate postările prietenilor din lista, însă Facebook comite greşeala de a ne restricţiona conţinutul la care avem acces şi a ne limita la o lista de ştiri şi postări specifice, care ne-ar putea place. Este bine ca în timp conţinutul să fie triat în funcţie de anumite preferinţe, însă ce se întâmplă cu companiile sau artiştii care vor să îşi promoveze produsele? Ce se întâmplă cu acele pagini sau fotografii care ne plac dar cărora nu le dăm like sau follow? Ele dispar pur şi simplu din newsfeed şi rămân într-un colţ al site-ului, undeva departe de accesul nostru.

În comparaţie cu Youtube, unde conţinutul de calitate şi de nişă ajunge să fie accesat de cei interesaţi, pe Facebook, utilizatorii primesc doar ce trece prin filtrul site-ului iar acest filtru este folosit în detrimentul companiilor şi în avantajul Facebook. Anual compania Facebook câştigă milioane din reclame şi din postări. Dacă vrei să îţi promovezi site-ul, muzica sau pagina de fotografie la mai multe persoane, trebuie să plăteşti pentru a avea acces la ele. Dacă pe Youtube creatorii, publicul consumator şi publicitatea sunt 3 caractere distincte, pe Facebook creatorii şi publicul sunt obligaţi să utilizeze metodele de publicitate.

Pe măsură ce reţeau de socializare a evoluat a devenit mai puţin o reţea de socializare şi mai mult un mediu de afaceri plin de reclame. O altă problema a acestui site este cercul de prieteni. Deşi pare un mediu sigur în care poţi adaugă persoane în funcţie de preferinţe şi în funcţie de cunoştinţe, uneori pe Facebook apar şi useri care adaugă conţinut indecent. Aceşti utilizatori ajung în lista nostra doar pentru că adaugă prieteni din cercuri comune sau ajung să ne adauge pe noi direct doar pentru că au ajuns la profilul nostru din greşeală. De exemplu, sunt indivizi din alt colţ al lumii şi al Facebook-ului, care ajung să ne dea add şi ne întrebăm cum de au ajuns la profilul nostru. Din această perspectiva Facebook mai are mult de lucrat la capitolul de selectare a persoanelor în funcţie de numitorii comuni şi de a îndepărta rapid şi eficient conţinutul dăunător.

Notă: Acest articol face arte dintr-o serie experimentală de trei articole pe teme pe care, altfel, nu le-aș fi putut aborda niciodată, și este sponsorizat de  www.weblike.ro.

bullets

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *