Iarna, pana si masinilor le este frig!

Iarna, pana si masinilor le este frig!

(P):

Da, pe timp de iarna totul in jur este zgribulit de frig, inclusiv masina, a carui acumulator, de la o anumita temperatura negativa, incepe a avea de suferit si a-ti face probleme la pornire. Pentru evitarea acestor probleme cu masina pe timp de iarna, cand nimanui nu-i place sa petreaca minute intregi in ger dand chei masinii “ca poate, poate o ia” trebuie sa stii in primul rand din ce cauza acumulatorul are probleme si in al doilea rand, cum se pot evita problemele acestea incat sa nu te mai rogi de masina sa porneasca atunci cand frigul este mai mare si mai mare.

Ce determina problemele acumulatorilor auto?

Cand temperatura este sub 0 grade scade performanta si puterea acumulatorului auto ajungand chiar si la performante cu 50% mai mici in conditii de ger mare (-20 de grade).

Cand se circula pe distante scurte, acumulatorul auto este de obicei, pentru confortul soferului, suprasolicitat din pricina tuturor elementelor pe care trebuie sa le incalzeasca: interiorul masinii, scaunele, luneta, etc.

Problemele pe care toti acesti acumulatori auto ii pot avea si care pot duce la imposibilitatea masinii de a porni, pot fi generate si de o intretinere deficitara (pe langa frigul pe care trebuie sa il suporte). Murdaria din zona bornelor, cureaua prea uzata, oxizii ce se depun pe borne, insuficienta apei distilate, toate acestea pot conduce la o functionare deficitara a acumulatorului, pana chiar la deteriorarea definitiva a acestuia.

Ce trebuie facut pentru ca acumulatorul masinii sa functioneze bine si iarna?

Ideal ar fi, ca in sezonul rece masina sa fie tinuta in garaj unde sunt cu cateva grade in plus, grade ce fac diferenta intre “masina porneste si te duce unde ai nevoie” si “masina nu porneste si intarzi sau nu ai cum ajunge unde ai treaba”.

Incearca deasemenea sa nu pornesti toti consumatorii electrici ai masinii din prima, cand pleci din parcare, in special daca te deplasezi pe distante scurte. In cazul dinstantelor lungi lucrurile se schimba, iar acumulatorul are timp sa se incarce suficient incat sa faca fata tuturor consumatorilor.

Nu uita nici sa cureti frecvent acumulatorul masinii de orice fel de urme de murdarie si mergi in mod regulat la service-uri care pot verifica buna functionare a acumulatorului de pe masina, caci in urma unor teste speciale poti afla si cand trebuie inlocuita bateria, astfel incat sa nu mai fi surprins neplacut.

Nu in cele din urma, verifica tot la un service (in cazul meu la Best Tires) ce consumatori ascunsi ai!

Bateria ti se poate goli si cand masina este oprita daca ai astfel de “paraziti” cum ar fi spre exemplu o alarma no-name sau aftermarket de calitate foarte proasta. Ai grija de masina ta sa nu-i fie frig iarna, caci ca si tine in conditii dificile, la temperaturi scazute nu va functiona la parametrii normali sau in unele cazuri nu va mai functiona deloc!  In cazul in care acumulatorul actual a inceput deja sa se comporte ciudat si planuiesti sa-i faci masinii cadou de Craciun un alt acumulator, sfatul meu este sa te indrepti catre branduri precum Caranda, Varta sau Rombat caci au o durata de viata mai lunga, iar calitatea este deasemenea una superioara.

bullets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *