Ce scaun de masina sa cumpar?

Ce scaun de masina sa cumpar

De cateva saptamani incerc sa gasesc ceva timp liber pentru a face un mic research pe internet, ca intr-un final sa cumpar cel mai potrivit scaun de masina pentru baiatul meu in varsta de 10 luni (si 8 kilograme). Daca pana acum am folosit cu succes scoica auto din pachetul caruciorului 3 in 1 , a venit timpul sa facem un upgrade si sa mergem pe ceva mai  sigur, dar si mai comod. Bun, sa zicem ca am reusit ceva, insa nu sunt pe deplin multumit asa ca am nevoie de cateva sfaturi de la voi, mai ales de la cei cu experienta.

Scaunul trebuie sa fie unul performant, sigur, confortabil. Dar toate acestea vin cu un pret, iar pretul este dat de anumite elemente si caracteristici:

sistemul de prindere (Isofix, centura in 3 puncte, centura in 5 puncte) – am ales sistemul Isofix (International Standards Organisation FIX) Am verificat, masina mea este echipata cu acest sistem, de fapt toate masinile contruite dupa 2014 sunt, teoretic, echipate cu Isofix)
pozitionare scaun: bancheta din spate. Aici exista mai multe posibilitati: in mijloc, in partea din dreapta sau in spatele soferului? Am ales: in spatele soferului. Motive ar fi: majoritatea impactelor laterale au loc pe partea din dreapta (circulam pe dreapta, strazile adiacente sunt mereu in dreapta).  In mijloc ar fi cel mai safe, insa depinde si cat de incapatoare e masina.
orientare scaun: cu spatele la directia de mers (Rear Facing) sau cu fata la directia de mers (Forward Facing). Aici inca sunt in dubii, toata lumea recomanda pozitionarea scaunului cu spatele la sensul de mers pentru copiii pana la varsta de unu-doi ani. Atunci de ce exista atatea scaune pe piata ce se instaleaza cu fata spre sensul de mers si sunt pentru copii de la 9 la 36 kg? Ma intriga acest lucru, pana una-alta, aici putem observa usor diferenta intre cele doua pozitii intr-un crash test. Asa cum o demonstreaza testele Euro NCAP, in caz de impact, pozitia rear facing este de 5 ori mai sigura decat cu fata la directia de mers.

culoare scaun: nu conteaza decat pentru mamici. 🙂
categoria de varsta: exista modele de scaune adaptate mai multor grupe de varsta, si preferate de unii parinti pentru că investiţia e mai mica (fiind mai rentabil sa faci o singura achizitie o data – un scaun care sa fie potrivit pentru categoriile 1, 2 şi 3, decat trei scaune la intervale de cativa ani pentru fiecare grupa de varsta)
–  siguranta: scaunul trebuie sa intrunească toate normele aflate in vigoare, eticheta portocalie cu ECE R 44/04 atesta acest lucru. Aici gasim un site cu un clasament al scaunelor auto in functie de nivelul de siguranta
brand: Britax -Romer, Cybex, Peg Perego, Chicco, Maxi Cosi, Graco, Kinderkraft, Bertoni, Bebe Confort

Update: Pana la urma, am cumparat acest scaun din mai multe motive:

  • era la oferta
  • o sa-l schimbam peste 1-2 ani
  • majoritatea scaunelor dotate cu ISOFix se pozitioneaza doar cu fata catre sensul de mers, am renuntat la isofix in favoarea unui sistem de prindere cu centura de siguranta in 5 puncte. Pana la urma am inteles , din ce am citit, ca este foarte important cat de corect prindem un scaun de masina, nu trebuie neaparat sa cumparam cel mai scump sistem de prindere cata vreme procedam corect conform instructiunilor.
  • scaunul este dotat cu protectie superioara in caz de impact lateral – SPS (Side Protection System), cotiere, pernute reductoare pentru cap si spate
  • 3 pozitii de inclinare
  • are huse lavabile

Daca aveti vreo parere/experienta ce m-ar putea ajuta, nu ezitati sa lasati un comentariu. Scaunul il pot returna in 30 de zile, pot sa ma orientez catre alt produs intre timp.

bullets

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *