Libertatea – editia de tipar – ma fura

Da, fura si o face cu nesimtire. Cititi mai jos:

Articol scris de Dana

——————————————————

Scandalurile din lumea blogosferei (si nu numai) privind furtul de continut sau chiar furtul temelor nu vor inceta niciodata.

Mai tineti minte articolul scris de mine pe 21 august 2008, atunci cand Paul era in concediu? Ieri rasfoiam “Libertatea pentru femei“, numarul din 20 octombrie, si am dat peste un articol foarte frumos scris despre orasul Budapesta, articol ce mi-a captat atentia. Am inceput sa-l citesc, iar pe la jumate propozitiile au inceput sa-mi sune mult prea familiar.

Ma gandeam: Mai, ce naiba? Astia gandesc identic cu mine sau ce se intampla? Nuuuuu… nici macar nu s-au obosit sa gandeasca prea mult, dragii de ei. Au luat un intreg paragraf din articolul scris de mine, l-au modificat putin si apoi l-au pus frumos in revista lor minunata. Cine stie restul articolului de pe unde e inspirat….

click to enlarge



Lasand un pic supararea la o parte, cel mai tare ma deranjeaza faptul  ca eu chiar  am muncit la articolul asta. Fiind primul meu post care apare pe un blog, am vrut sa sune cat mai bine asa ca i-am dedicat chiar cateva zile. Insa uite, parerea mea este ca nu a meritat dintr-un anumit punct de vedere. Peste noapte au rasarit asa zisi jurnalisti, lipsiti de inspiratie, flamanzi si nesimtiti, care au copiat fara rusine articolul. Pentru ei e ceva normal sa fure de pe bloguri, pentru ca inca considera ca tot ce e pe internet e gratis iar blogurile sunt scrise de copii idioti.

Update:

O alta tanti draguta este o anume Marinela Serban, o tipa chiar mai simpatica decat astia de la Libertatea. Ea a copiat o mare parte din articol, fiecare virgula, fiecare punct, a scos pozele si tot ce suna prea personal, i-a dat un titlu nou si gata articolul! La sfarsit, probabil si-a frecat mainile, fericita ca a mai facut un lucru exceptional si l-a postat aici, in data de 29 August.


—————————————————————-

Later edit: Nu eu rasfoiam “Libertatea pt Femei”. Cititi articolul cu atentie de la inceput. Nu eu.

LLE: Presa fura, un subiect nu tocmai nou in blogosfera.

Dana

62 Comments

  1. uhh, asa ai inceput articolul cu furtul temelor din blogosfera ca am crezut ca sunt eu prin ziar :))

  2. Dar chiar nu se poate face nimic pentru a stopa asta ?
    Macar sa iti ceara acordul, sau eventual sa platesca niste drepturi intelectuale.
    Nu este primul sau singurul caz de acest fel. Am vazut foarte multe astfel de situatii.
    Chiar nu se poate face nimic ? Nu exista legistlatie pentru aceste infractiuni ? Nu poti rezolva nici dandu-i in judecata ?

  3. neaparat sa scrii la redactorul sef un mail si la restul oamenilor de sus din redactie.

    un plagiator de rangul asta nu merita sa lucreze in presa.

    Ideal ar fi ca acest incident sa se promoveze de toata lumea si sa o concedieze dracului pe tuta aia care-si ia salariul pe furtisaguri si alte magarii nedemne.

    oricum poti merge la un birou de avocatura si sa discuti cu ei. Am prieteni la care le-su fost furate poze de catre ziaristi si in urma amenintarilor cu proces au primit despagubiri.

  4. probabil ca tanti aia nici nu exista. Gigelu cu site-ul si-a pus pe site ca el oferta blog-uri pentru oamenii care vor sa scries despre turism dar de fapt el scrie cu 15 mii de pseudonime ca sa zica lumea ca are succes 🙂
    …. niste ratati

  5. da, FURA. in loc sa tot bociti aici ca niste babe neputincioase, mai bine ii dati in judecata. exista o cale legala pentru a preveni rahaturile astea…dar, deh, mai usor e sa strigi, pentru a mia oara, BAAAAA, MA FURA! pai…fa dracului ceva, ca de aia isi permit.

  6. FA-BU-LOS!! incalificabil! si stii ce e mai trist… ca ma indoiesc ca ai avea ceva de castigat efectiv, daca te apuci sa-i duci la tribunal! mare-i God’s garden!!

  7. Bine bine, dar totusi de ce rasfoiai “Libertatea pentru femei“ ?

  8. @Boschet, am eu un fetish. O fac cand ma stau pe buda. Te sfatuiesc totusi sa citesti cu atentie articolul.

  9. Traim in Romania …. ne inselam unii pe altii pentru a supravietui

  10. Vad comentarii si vad trackback-uri cu “ziaristii de la Libertatea fura”.
    Fulgerica, in opinia mea, corect ar fi “imitatie de ziarist” si “fitzuica”. Nici un ziar serios n-ar plati angajati care nu pot mai mult decat sa comita un copy & paste si nu in ultimul rand, cata vreme tiparesti (si ceri si niste bani pe asta) doar copy&paste-uri, de unde pana unde te numesti ziar ?

  11. Lupule – toata lumea stie ca Libertatea este ziar. Nimeni nu stie ca niste pseudo-ziaristi lucreaza acolo. Daca era un ziar fara tiraj ma exprimam exact cum ai zis tu. 🙂

  12. cere procent din vanzare ce pana mea :), trebuie sa incepem ceva mai puternic pentru a ne proteja continutul, asa ceva chiar nu se poate. Ma refer la chestii legale, pt care sa poate fi sanctionati.

  13. @bullets, nu contest punctul tau de vedere. Insa, poate, ar folosi mai mult nu atat sa-i dea in judecata cat sa dea niste mailuri la conducere in care sa-i intrebe daca stiu pe ce si cui dau salarii. Eventual sa le spuna ca pe bani mai putini, poate sa fie chiar el, Fulgerica, ziarist la Libertatea
    Fara sa o bage din copy & paste, doar.

  14. Lasa-le, daca-s femei trebuie iertate. Mai ales daca-s si gravide. Ai fost furat. Ai dovada. Ce ai de facut? Trebuie sa ii dai in judecata. Pe bloguri nu ai ce rezolva, e o alta stire si atat. Take action. Daca nu stii un avocat, iti spun eu unul bun, dar cam costa. Nu radeti, pina cand o sa ne plangem fara sa luam masuri? daca ati fost furati, cereti-va drepturile.

  15. E penibil. E jenant. Nu, e de fapt jenibil.
    Dar mai mult decat atat ma intreb daca e si legal. Poti sa faci ceva pe cale legala? Ei au mai retusat ici colo, dar strucura si mult din continut au pastrat.

  16. Da’ de ce-i numim ziaristi ?
    Sunt niste fomisti cam majoritatea, am avut contact cu ei.

    Sunt vai steaua lor cu totii, stau toata ziua si dau cu copy & paste-ul, se injura intre ei, ragaie ca jegosii si put.
    Toti sunt plini de ei.

    Au niste ifose in ei …. e drept sa nu generalizam sunt si oameni in media in care fara sa clipim inghenunchem!

    Insa marea majoritate, e alcatuita din toti handicapatii. Au luat meditatii sa invete sa faca copy & paste. Furati de pe toate blogurile….

    Ziarele ca ziarele, caci si eu am un blog destul de cunoscut, insa azi postez o chestie, maine este la Smiley TV. Si alte ziare. Mi-e sila.

  17. mai paul chiar nu exista nimica de facut in legatura cu hotii astia?
    un proces dragut si toate cele , drepturi de autor, bani de drept intelectual si altele de genu?
    da-i in masa de r…ti ca altceva nu stiu s afaca , si tot fura ca de nimeni nu face nimica, tre sa se poata face ceva

  18. Deja are răsunet articolul tău ,…sau cum să-i spun ….Blog să-i spun ? Defapt este un reportaj. Deci un lucru e sigur , nu scriem pe degeaba. Cel puţin voi , care ştiţi …nu eu !

  19. Pana cand nimeni nu va lua atitudine impotriva tendintei de copy-paste din Romania, lucrurile nu se vor schimba. Atitudine inseamna actiune in instanta, discutiile pe bloguri finalizandu-se doar in sustineri in masa si atat.
    Continutul iti apartine de drept si materialele pe care le-ai adunat fac foarte usor dovada incalcarii drepturilor de reproducere, comunicare publica. Cu o astfel de speta se descurca chiar si un avocat cu putina experienta, fiind nevoie doar de initiativa ta, ca si titular de drepturi de autor.

  20. sunt milioane d publicatii iar legea printre ei e asa… copy paste copy paste!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *