Aveti pofta de un Pangasius?

Mai exact, niste file de Pangasius? Cuuuuum? Nu stiti ce e ala?

Pangasius este numele acelui peste care a navalit recent (cu 2-3 ani in urma?) in supermarketurile romanesti si care se afla in stransa lupta cu codul care si el la randul sau se prezinta fara oase si bucura burta romanului.

Astazi am dat peste articol despre acest minunat peşte crescut de vietnamezi (daca intoarceti pungile alea din supermarket pe toate partile, veti observa ca scrie “made in Vietnam”). Mai rau, am vizionat si un documentar de 17 minute (deci foarte bogat in informatii) ce-i drept in limba franceza, care mi-a prezentat anumite aspecte ale vietii sarmanului Pangasius, de la nastere si pana ajunge in farfuria noastra.

Actiunea se petrece in interiorul unei familii de vietnamezi a caror unica sursa de venit este o ferma de Pangasius. Nu va speriati de ceea ce veti vedea, este crunta realitate. 😉 Tineti cont de faptul ca Pangasius este un peste oceanic deci traieste in ocean( logic) insa doar faptul ca-l observ prin baltile murdare din Vietnam ma face sa cred ca ceva nu este in regula…

Cititi acest articol inainte de vizionare.


bullets

90 Comments

  1. la naiba,

    si eu luam pangasius pana acum, dara daca este adevarat ce spune in articolul acela… FUCK IT

    cum putem afla si o parere avizata de un specialist? (nu in ceea ce priveste conditiile in care sunr crescuti, ci despre lista aceea lunga de substante continute in dansul)

    thanks 🙂

  2. nu mai manca pangasius
    mananci oua si carne de pui?
    mananci carne de porc/ vita/ etc?
    mananci legume?
    ia-ti o casa cu lac alaturi si n-ai decat sa iti cultivi si sa iti cresti singur animalele

    toate produsele industriei, sunt toate pline de E-uri, de hormoni si vaccinuri si alte substante interzise.

    so, nu aruncati doar piatra… asta e simplu
    veniti cu solutii si puneti-le in practica 🙂

  3. N-am mancat niciodata asa ceva,iar datorita informatiei primite din articolul asta sper sa nu o fac nici de acum inainte

  4. Pangasius nu e peste oceanic. Poate fi gasit si in ape salmastre, dar in general traieste bine-mersi in apa dulce. Daca vrei ti-l poti cumpara si de la pet shop ca peste de acvariu si sa ti-l cresti singur. Asta in cazul in care ai un acvariu suficient de mare, fireste.

  5. pentru amatorii de realitate – mergem in orice super/hiper/mini market din Bucuresti si dupa ce facem o analiza a produselor din rafturi – materie prima/ ambalare/ transport/ depozitare – o sa va intrebati: si noi ce mai mancam?

    iar aici lucrurile ajung intr-un punct mort, din care singura iesire este sa: faci ceva 😉
    (mai mult decat sa scrii un articol)

    @mek: sincer, nu ti-am inteles comentariul 🙂

  6. hai sa fim seriosi 😛 …. eu nu vad nici o problema aici, sau ce ? porcul de la bunici sta numai pe puf si mananca numai din oale sterilizate :)) si iarba spalata inainte sau ce o mai manca un porc ….

  7. doar nu credeti ca au ramas pesti in ocean sa hraneasca toata planeta 😉
    Pur si simplu este metoda economic rentabila de crestere de pesti (mai rentabil decat sa bagi motorina in vase de pescuit,si sa incerci sa scoti ceva ce nu mai este acolo…de exemplu pesti) …doar nu credeti ca puiul pe care il luati din market este hranit cu cucuruz din productia agriculturii europene, sau ca vaca de care apartinea bucata din farfurie a pascut fericita pana la abator.

  8. Mersi de sfat si ca documentarea intensiva (n-as rezista 17min) pentru noi. Nici ca o sa mai mancam asa ceva. A, tocmai citisem un articol pe CSID despre cat de multe efecte benefice are berea, deci… macar aia sa-mi fie singura “mancare” sanatoasa.

    @el inquilino: lasa-l pe meK (sau e Elena undercover?); crede c-a descoperit un plural nou.

  9. nici mie nu mi se pare nimic in neregula.
    metode eficiente de piscicultura.
    la fel se face si cu puii si cu porcii, si cu vitele.
    nothing special.
    si o sa trebuiasca sa fie toate din ce in ce mai eficiente si controlabile…sunt din ce in ce mai multe guri de hranit pe pamant…

  10. mda… nu va pare nimic in neregula. desigur ca asa se face cu toate animalele crescut in ferme , li se injecteaza hormoni si alte rahaturi de crestere pt ca sa fie productia mare si rapida. nu sta nimeni dupa un pui sa creasca 2 luni pt ca apoi sa-l taie sau supa un porc. toate astea sunt toxice ca sa zic asa dar nu avem ce le face… atata timp cat stai la bloc si depinzi de mini,super,hyper-market-uri cumperi produse d-astea pt ca mai nou nici in piete nu mai sunt “tarani” cu o leguma sau ceva proaspat ci ne-au invatat tiganii

  11. La ce iti mai trebuie parerea unui specialist? Nu e clar ca e o facatura de peste? Unde a fost pana acum 2 ani, ca nu stia nimeni de el?
    Baltile murdare in care zice bullets ca sunt crescuti pestii sunt de fapt alimentate cu apa de raul mekong, unul din cele mai poluate chimic din lume. In plus, acesti pesti crescuti in crescatorii sunt hraniti cu niste “bunatati” care ii fac sa creasca cam de 4 ori mai repede decat un pangasius care creste in mediul lor natural. femelele reproducatoare sunt injectate cu fel d fel de substante(nu radeti, cica inclusiv pipi de femeie gravida) pentru a creste cat mai mari si a produce cat mai multe icre.

  12. @motanul.incaltat: ai dreptate, acel peste e plin de substante nocive
    si, faina aceluiasi peste (partile care nu sunt facute file 😉 ) ajunge in mancarea vitelor drept supliment alimentar
    care supliment este imbogatit cu faina de oase si multe adaosuri “minunate” le furnizeaza o “hrana bogata”

    treaba e foarte grava
    dar dincolo de a tot constata la nesfarsit ca produsele sunt nocive – haideti sa si facem ceva

    numai datul din gura si taste nu ajuta

    o idee ar fi: in fiecare magazin sa fie afisat la fiecare raion lista de substante interzise si potential cancerigen impreuna; etichete mai mari, etc.

  13. @meK: prietene, vaccinuri e forma corecta a cuvantului vaccin la plural. Intelegi tu? 🙂

  14. meK
    “vaccinuri si succesuri nuh ?! depinde acuma cate eshece ai avut …”

    da lamureste-ma si pe mine, vecine, cum se zice corect, “vaccine”?…

    VACCÍN, vaccinuri, s.n. 1. Produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreţii microbiene, care se administrează prin injecţii sau pe cale bucală unui om sau unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecţioase) sau curativ. 2. Administrare a unui vaccin (1); vaccinare. 3. (Concr.) Urmă, semn, cicatrice rămasă pe corp în urma administrării unui vaccin (1). – Din fr. vaccin, lat. vaccinus. Cf. it. v a c c i n o.
    Sursa: DEX ’98

  15. Stiti ceva?Eu cred ca voi nu stiti ce e aceea foame.Oamenii au mancat orice ca sa supravietuiasca,inclusiv talpi de bocanc,clei,sobolani si chiar pe camarazii cazuti.Fereasca Dumnezeu,dar nu mai strambati din nas la orice ci multumiti’i Domnului pentru ca nu sunteti nevoiti sa faceti asta vreodata.
    Si asa in lumea asta sunt atati oameni care sufera de foame si ar vrea ei sa manance ce e prin supermarket.Unii nu au nici apa maloasa de baut,iar noi gasim defecte si la apa minerala.
    Cred ca Adam si Eva au gasit E’uri in mar 😛
    Aveti inima curata,mancati ce este si ce puteti.

  16. (ValsiS)

    Ce surpriza!!! Si porcul de la bunicii mei mananca tot laturi sterilizate! Si gainile de la supermarket sunt crescute atat de natural… Iar vacutele Milka mananca numai iarba de la munte din Elvetia!

  17. abia acum am dat de articolul asta si m-a convins inca odata sa nu mai mananc pangasius. prima si ultima data cand am mancat am facut o toxiinfectie alimentara care m-a tinut (spre norocul meu) doar 3 zile. nu vreau sa conving pe nimeni sa nu mai manance… daca mancati si nu va face rau…. pofta buna…. dar daca de la prima inghititura simtiti un gust metalic ar trebui sa va opriti si sa aruncati restul (cred ca este valabil la orice specie de peste – la mine a fost pangasius).

  18. Sunteti niste imbecili. Circula tot felul de mailuri rau facatoare si acum toti puneti botul fara sa aveti habar sau sa va indoiti macar putin de certificarea persoanelor ce lanseaza un zvon. Hormoni din urina :)) lol beti pipi… sunteti idioti…acei hormoni se afla in noi toti se numesc GRF (Gonadotropine realisng factor) si sunt secretati de hipotalamus. Intr-adevar pestii sunt crescuti artificial dar asta e departe de a ii improsca cu DTT sau hexaclorociclohexan care btw e lindan si e insecticid. Nu mai fiti entuziasmati de orice apare nou in barfa si documentati’va intai.

  19. Sunt de acord cu “Dr”, sunteti imbecili! Nu mai mancati pangasius, mare paguba! Incultilor! Mai cititi dracu’ cate o carte, stati si comentati ceea ce n-are nevoie de comentariu.
    Sa va zic eu faza tare: mergeti la SARDES (da, da, aia care vand preparate din peste) si vedeti acolo focar de infectie; si sunt convinsa ca ati mancat si mancati produse SARDES SRL. Calicilor!

  20. Si care e pb aici, ca vezi doamne e crescut in apele mocirloase ale Mekong-ului? Din cate am inteles e un peste oceanic ca si somonul care tre sa mearga in sus pe Mekong sa-si depuna icrele. izvoarele Mekongului unde isi depune in mod natural pestele icrele sunt in Cambodia si de aia vietnamezii il cresc in captivitate. In conditiii naturale cand isi lasa icrele are un hormon natural care ii zice cand sa lase icrele care in captivitate nu si-l sintetizeaza natural, asa ca baietii destepti (care culmea sunt tot francezi) au gasit un hormon sintetizat artificial cu care il injecteaza manual si pestele elimina icrele. ideea e ca in FR unde filmau era ieftin si mult iar pescarii francezi au o concurenta majora intr-un peste ieftin, alb si oceanic si in existent in magazine in cantitati industriale. Asta e , pur si simplu o denigrare a concurentei.

  21. dap, o opinie pertinenta care vine sa intregeasca tot ce s-a spus mai sus

    de bine, de rau si.. de anti-reclama
    produsul/firma pangasius cu ce alt produs/firma concureaza pe segementul acesta de mancare-peste?! 😀

  22. mekongu e poluat intr-adevar(dupa ce am citit articolu m-am pus sa citesc si despre raul Mekong ca sa fiu sigura ca intr-adevar e foarte poluat ),dar in acelasi timp se produc inundatii in zona aia, si ploile care cad evident ca tulbura apa, de acolo culoarea apei din mini documentaru ala. doar era culmea sa fie asa jegoasa. nu poa sa fie clara ca apa de izvor.
    then again, cum zicea cineva, daca vrei sa fii sigur ca mananci chestii naturale fara tot soiu de ingrasaminte si chimicale, cultiva-ti-le singur. ooooh, stai, nu poti!(nu pe toate)
    asa ca nu prea ai de ales decat sa accepti ce primesti de la producatori, ai in schimb optiunea sa contesti valoarea lor, si sa le trimiti o scrisoare producatorilor, ei sa o ignore, si sa continue cu productia 😀
    si toti vom trai fericiti in continuare cu sau fara pangasius
    ps. mie nu imi mai place pangasius. ii foarte gras. mancati macrou ! 😀

  23. Cel mai tare mi se pare ca marea majoritate dintre voi sau nu au mancat pangasius.. sau unul dintre voi a avut o reactie la el. Eu de exemplu mananc de atata timp, atat la mine acasa, cat si la un restaurant. Prima oara am mancat in Polonia, si a fost extraordinar de bun – un peste nu gras, delicios si pufos, si de atunci am inceput. Nu am avut nicio reactie, e adevarat ca intotdeauna ma uit la data de pe ambalaj, la firma, si la cum arata si el. Eu zic sa il incercati, fiind atenti la mai multe, nu doar luat primul si cel mai ieftin. Iar cu modul in care sunt crescuti.. acesti pestii exista de atata timp.. cea mai veche carte care exista despre ei este din 1846, iar de crescut, e logic sa fie crescuti in masa, pentru ca aceasta este cererea actuala. Iar locul unde ati vazut filmuletul, este in functie de regiune. Credeti ca la noi arata mai bine? Arata jalnic fata de ei, dar tot vreti sa mancati si de la noi!

  24. Stau si ma intreb cati dintre cei care au avut rabdare sa vada pana la capat filmul, vorbesc sau inteleg limba fraceza? Un reportaj bine facut, usor tendentios prin faptul ca nu se spune ca acest mod industrial de a creste pestii este foarte similar cu cel in care sunt crescutii puii in fermele de pui din Romania, de exemplu. Iar remarca “Uniunea Europeana nu are nimic impotriva/agreaza acest/ui fel de mancare” inseamna ca pestii sunt hraniti cu otravuri? :))

    Sursa de documentare: vizitati o ferma de pui. Din ciclul “stati ca”: ciclul de crestere al puiului pe care il cumparati din supermarket este in medie 42 zile, de la iesirea din ou pana la sacrificare cand puiul ar trebui sa ajunga la cca 1.2-1.5 kg viu. Hrana puilor, numita in limbaj de specialitate “premix” este bazata in principal pe faina de peste, fiind foarte nutritiva. Totusi, ea (faina) se scoate din alimentatia puilor in ziua 30-35, pentru ca altfel la sacrificare carnea lor ar mirosi prea puternic a peste 😀

    Deci, subscriu la ceea ce au scris cu mult bun simt ultimii postatori: documentati-va, intelegeti mesajul si abia apoi lansati-va in comentarii.

  25. Si vrei sa spui ca productia mondiala de pangasius sta in cateva ferme de peste din Vietman? Hai sa fim seriosi… Porcul din curtea lu’ bunicu’ isi mananca rahatul iar gainile din ograda cauta prin rahat de vaca. Ai cautat mult pana ai gasit documentarul asta? Mi se cam exagerat din partea celor care spun ca nu mai manaca acest peste dupa ce au vazut documentarul. Cumva s-a schimbat ceva in Romania dupa documentare cu copii maltratati prin camine? Este un simplu documentar facut poate din lipsa de subiecte. As fi tentat sa vad unul despre McDonalds sau KFC; cred ca are semnale mai grave decat acesta…

  26. Daca vrei sa vezi despre McDonalds uita-te la “Fastfood Nation”, chiar daca numele firmei e modificat, e clar ca face referire la cele doua mari firme care comercializeaza hamburgeri in state.

  27. Eu nu cred ma duc cu o bucata de peste la DSP la analize.

  28. un singur lucru mi se pare cu adevarat scarbos si periculos…injectarea cu hormoni…
    cat despre apa murdara si poluata….daca ar fi singura din lume, ar fi ok

    cati dinte voi ati vazut cum arata puii din fermele din romania? dar in cele din china? [eu in ro am vazut, iar in china imi imaginez[nu uitati ca de acolo a pornit GRIPA]]

  29. Stiu ca voi fi sters insa cine va apuca sa citeasca este spre binele lui. Acest peste privine dintr-o tara saraca insa in crestere Vietnam.Datoria cresterii vanzarilor si surclasarea marilor competitor de peste file merlucius , cod , cod saithe , hering , somon cred ca din acest articol se incearca murdarirea acestui nume pangasius. Daca era otravitor nu mai era pana cum in alte tari sau la noi in ro pt ca acest peste a intra cu 3 ani in RO de mult nu mai exista pe piata. Iar in alt rand pestele are un metabolism absolut minunat, reuseste o epurare de aproape 100 %, asa cum nici un alt organism nu o face. Daca nu s-ar dezintoxica extrem de bine, va asigur ca cel putin pestele de apa dulce, ar muri imediat din cauza plumbului, gudronului, hidrocarburilor si a celorlalte otravuri prezente in ape
    Ceea ce este in link-ul prezentat este contra-reclama, nu m-ar mira sa vina careva sa spuna: dati copiilor mancare fast food, pestele nu e bun! Haideti, sa fim seriosi, de ce oare recomanda medicii peste? Si de ce pangasius? Pentru ca este un peste gras, bogat in omega3 si alte chestii bune pentru dezvoltarea cerebrala a copiilor!

  30. am citit articolul si am vazut si filmulet-ul, dar pana sa-l citesc eu i-am dat nepotelu-lui meu de 1 an si 3 luni pangasius si chiar l-a mancat cu placere fiert cu piure de cartofi sau dovlecei. Dupa ce am citit art. am cumparat salau si m-am chinuit sa-l pot face sa ia cateva lingurite.Pangasius-ul nu are gust si miros asa pregnant cum au alte feluri de peste si cred ca de accea e mai bine tolerat de copii.Si chiar si mie si familiei mele ne place!

  31. Daca vreti sa nu mai mancati carne de pui va invit sa vizionati filmul documentar ASTA-I AMERICA in care este prezentat modul in care excremente de pui sunt amestecate cu furaje si oferite ca harna acelorasi pui care le-au eliminat, pentru ca analizachimica a dovedit ca mai contin inca elemente nutritive, SIC!!!!

  32. Bai, voi chiar punetzi botu’ la propaganda (falsa, exagerata si partinitoare) pe care o fac jegosii de producatori locali de prin europa dupa ce au inceput sa le dea faliment afacerile de doi bani din cauza ca a aparut in sfarsit o concurentza net superioara

  33. Si inca o chestie, ce naiba se sperie asa unii la niste chestii pe care nu le inteleg? Nu intelegi ceva, nu trage concluzii! Va sperie cam tot ce nu-i de pe vremea lu’ burebista.
    Is unii idiotzi care prefera sa manance numai cirese cu viermi de la tzarani nespalatzi decat sa consume fructe crescute organizat, curat si date cu insecticid.
    Altora nu-mi imaginez cum le place sa manance legume care au absorbit balegar in loc de ingrasaminte artificiale inofensive.
    Si numai de la animalele nevaccinate, carora nu li se administreaza antibiotice si antiparazitare se pot oamenii imbolnavii cu tot felul de viermi si infectzii.
    Sau ce speriatzi is unii de E-uri. E-urile sunt cei mai siguri aditivi alimentari din lume si litera “E” reprezinta aditivii aprobati de Uniunea Europeana, a caror cantitate in alimente este strict reglementata si monitorizata. De exemplu: E101=vitaminaB2, E160a=caroten(vitaminaA), E260=AcidAcetic(otzet), E300=vitaminaC, E307=vitaminaE, plus inca vreo jumatate din E-uri care is substantze la fel de banale.
    Dar vor exista intotdeauna cretini care vor prefera sa manance ce mancau strabunicii lor cand erau copii in loc sa consume alimente sigure, curate, placute la mancat si placute la privit.

  34. @ramses “Dar vor exista intotdeauna cretini care vor prefera sa manance ce mancau strabunicii lor cand erau copii in loc sa consume alimente sigure, curate, placute la mancat si placute la privit.” ..stai ca nu te inteleg….strabunici ce mancau ?

  35. Spuneti-mi si mie(aici) daca pestele acesta(pangasius) are aripioare(inotatoare) si solzi. Va multumesc.

  36. Nu imi dau cu parerea de obicei dar eu mananc pangasius…am dat si peste pangasius cu gust de mal..era proaspat..asa ca il prefer pe cel congelat.
    Are un gust placut,il recomand;)
    Clipul e facut de cine stie ce producatori de macrou`/somon etc…:))

  37. Pangasius nu este oceanic, e de apa dulce.
    S.n Pangasius hypophthalmus. D-aia trăiește în “bălțile” vietnameze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *