Campanie impotriva violentei domestice

This social experiment was carried out using hidden cameras in a townhouse complex in Johannesburg. Don’t condone violence by doing nothing. If you or anyone around you is experiencing domestic abuse please call the POWA helpline on 083 765 1235 or visit www.powa.co.za Counseling services and support is available.

Un experiment care reflecta un lucru stiut: violenta conjugala exista insa nu e raportata din diverse motive.

[via spuse]

bullets

12 Comments

  1. Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica si stateam la bunici in vacante, pe etaj cu ei era o familie in care mereu baiatul si bunica aveau de suferit din cauza tatalui si bunicului (din familia X, sa ii zicem). Acestia se imbatau si incepeau sa loveasca. Nu se intampla doar in casa, bunica X si baiatul X ieseau afara din casa lor, incercand sa scape, se auzeau tipetele cu ecou si doar bunicii mei din tot blocul ieseau sa ii potoleasca si sa o ia pe femeie si pe baiat sa stea la ei pana se mai calmau spiritele. Cu politia nu au rezolvat mare lucru, mai ales ca atunci cand reveneau de la politie cei doi se puneau iar pe baut si faceau si mai rau…

    A trecut ceva timp de atunci, si nu am mai intalnit astfel de cazuri. Sper ca in acest interval sa fi devenit ceva mai eficiente autoritatile (da, Romania ca Romania, dar trebuie sa existe si o limita).

    Oamenii, in schimb, sunt la fel de indiferenti ca oricand. Vreau sa spun ca nu sare nimeni in ajutorul unui necunoscut ca “vai, daca asa ii face lui/ei, iti dai seama ce o sa imi faca mie?!”. Si nu ma refer acum doar la cazurile de violenta domestica, ma refer si la chestii de pe strada, din mijloacele de transport… De exemplu, eu am patit-o cam… urat… cu un tip prea tupeist in tramvai si era lume in jur, dar a trebuit sa il bat eu singura ca sa ma lase in pace si sa coboare la prima statie. Si nu sunt deloc fortoasa, nu mi-a fost usor. Inteleg ca nu erau barbati in jur, dar erau femei. Cat de indiferent(a) sa fii? Cat de las(a)?

    Pe scurt, eu as fi printre cei care ar face ceva, poate pentru ca am vazut ce se intampla daca nu intervin altii sa ajute, atat in cazul familiei despre care am vorbit mai sus, cat si din cele cateva cazuri de experienta proprie (ala cu tramvaiul e unul, mai recent, dar au mai fost si altele, cu scotocit prin geanta si alte chestii de genul).

  2. Foarte misto campania. Prezinta atat de bine adevarul!
    Dar la noi, cred ca 70 – 80 % si-o cam merita… si stiu despre ce vorbesc.

  3. @Mariko21, in cazul de violenta domestica, autoritatile nu prea au cum sa intervina, mai ales daca ‘victima’ nu merge la politie sa depuna plangere in scris. In cazul asta, primeste amenda (pe care de cele mai multe ori, nu o plateste) apoi se razbuna.
    Iar ca sa intervii, nu cred ca este cea mai buna varianta…pt ca asta e adevarul, risti si tu sa o patesti, nu-i vorba de indiferenta.
    Daca as fi un tip tare fortos, poate m-as baga…
    Si sunt cazuri in care victimelor li se acorda asistenta sociala si dupa 3 zile vine sotul, varsa 2-3 lacrimi, isi cer iertare si ele ii cred, se intorc la ei si povestea se repeta de n ori….vecinii cheama politia, care stie cazul si sunt satui de ei.

  4. Just_A_Girl – “cred ca 70 – 80 % si-o cam merita… si stiu despre ce vorbesc”. La cine te referi? La femeile care si-o iau pe coaja?

    Sigur esti fata? cu cine tii? 🙂

  5. 70-80% dintre femei .
    Da, sunt fata :)) Sunt realista….am avut de-a face cu multe cazuri.

  6. Nu, nu le-am batut, erau batute deja. =))
    Mie nu-mi place violenta si nu ma ajuta nici fizicul.

  7. O prietena de-a mea tocmai a murit in astfel de conditii. Cred ca n-o sa mai trec indiferent e langa asa ceva. 🙁 Si pentru cele care “merita batute”, nu pot fi parasite in loc de bataie daca e chiar asa rau? Sau barbatii cred ca asta rezolva totul… Plus ca daca sunt prieten cu cineva si ne luam la bataie.. Crede cineva ca totul va fi la fel ca inainte daca ne impacam? Tot timpul va exista un semn de intrebare, un DACA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *