Un camin pentru batrani ca parintii nostri sa nu mai munceasca din toate puterile

Pentru un batran, nici viata de la oras, nici cea de la tara nu este usoara. O locuinta se intretine greu, fiindca impune multa munca si administrarea acesteia. La oras, bunicul va urca greu scarile cu un bidon cu 5 litri de apa intr-o mana si cu o paine, un kilogram de cartofi, unul de ceapa si altul de carne asezate intr-o sacosa in cealalta mana. De multe ori gresim fata de batrani, condamnandu-i fara sa le stim povestea de viata. Pe canicula, sunt oameni care ii cearta reprosandu-le ca pleaca de acasa si este posibil sa le vina rau pe drum, dar exista pe lume batranii ai nimanui, carora nu are cine sa le cumpere o paine, o sticla cu apa sau medicamentele de la farmacie. Nu pot lua doua paini in aceeasi zi, fiindca pana a doua zi cea ramasa se intareste de nu o mai pot manca! Nici pentru oamenii in varsta nu este o placere sa tina pe loc cu 5 minute soferul de autobuz, pana reusesc sa urce sau sa coboare. De aceeasi judecata au parte si pe ghetus, dar explicatia este similara. Un batran atat de friguros nu ar pleca de bunavoie de acasa, cand viscoleste si imperiul ghetii a cuprins orasul. El stie ca un pas gresit il poate costa scump. Daca isi rupe o mana sau un picior, nu se mai vindeca asa de usor ca in tinerete.
La tara, am vazut batrani ducandu-si vaca la pascut si daca animalul este rau ii poate rani grav. Fiindca nu au apa in casa, multi cara apa de la fantana situata la cateva sute de metri si fac multe popasuri, pana isi asigura lichidul vital de baut si de facut mancare.
Ca sa isi scuture cosurile de fum sau sa zugraveasca apeleaza la diferiti oameni pe care ii platesc. Sunt insa si batrani saraci si iubitori de frumos si de curatenie si imaginati-va ca se urca pe schele la 70-80 de ani! Oameni de aceeasi etate, cu diferite afectiuni se urca pe capitele cu fan, inainte de 3-4-5 metri si risca sa ameteasca si sa cada de pe ele. Au fost cazuri in care batranii au cazut pe asfalt din carutele cu fan si au murit pe loc.
Daca li s-ar fi rezervat un loc la un camin pentru batrani bun, multi dintre ei ar fi trait si ar fi fost sanatosi si acum, fiindca niciunde nu ar fi fost mai ingrijiti ca aici.


Mancarea este asigurata si bunicii sunt scutiti de prepararea ei si de cumpararea ingredientelor necesare. Gata cu dusul la piata pe canicula sau pe gerul cel mare si cu cultivarea gradinii! Painea cea de toate zilele, mai multe feluri de mancare si gustarile sunt asigurate. Toate acestea sunt foarte obositoare, extenuante pentru un batran, care mai este si bolnav. Curatenia este intretinuta de catre personal in fiecare zi, bunicilor nu le ramane altceva de facut decat sa socializeze si sa se distreze. Discutiile dintre cei batrani au loc in camere, la sala de socializare si in curtea azilului. Este minunat pentru un batran sa stie ca este ascultat si ca are cu cine schimba o vorba. In familie este posibil ca el sa fie discriminat fiindca este in varsta, de aceea are nevoie de un interlocutor de varsta lui. Copiii de astazi nu mai sunt topiti dupa povesti, cum eram noi, ei sunt captivati de internet si de oportunitatile acestuia: jocuri online, desene animate, retele de socializare.
Alte generatii ascultau topite povestile spuse de bunici, astazi ele nu mai sunt de actualitate.
Senior-center este caminul care trateaza cu toata consideratia un batran, fiindca personalul se straduieste sa ii faca placuta sederea aici.
Cei care ingrijesc batranii nu sunt nervosi, ci plini de amabilitate si disponibili de cate ori este necesar.
Serviciile premium sunt ceva mai costisitoare, dar sunt personalizate in sensul ca mancarea pentru bunicul respectiv va fi diferita de a celorlalti, in functie de preferintele si nevoile sale.
Hrana poate fi de regim sau sa contina alimentele si preparatele care ii plac cel mai mult.
Imaginati-va ca bunicii de aici sunt scosi in Herastrau, stiut fiind ca acesta este cel mai frumos parc din oras, sa se poata bucura de imaginile de vis si de bunatatile din parc!
Numai cand iubesti pe cineva, te straduiesti sa il distrezi, sa ii distragi atentia de la conditia sa si de la eventualele dureri fizice.
Excursiile de o zi cu autocarul la manastiri sunt de asemenea gandite ca surse de bucurie pentru seniori, dupa cum si permisiunea de a iesi la restaurant echivaleaza cu intoarcerea in tinerete.
Intr-un camin minunat nu muncesti pana la epuizare, nu esti expus pericolelor, ci aparat si ingrijit atent, ca sanatatea si viata sa fie prelungite mult timp.
Personalul este rabdator, are experienta si multa constiinta. Sunt infirmiere care lucreaza cu batrani imobilizati la pat si cu bolnavi de Alzheimer, iar sarcina lor nu este sub nicio forma usoara.
Cu toate acestea nu se plang, nu vorbesc urat si sunt acolo unde este nevoie de ele.
Nu-i asa ca ai fi linistit ca apartinator sa stii ca parintii tai sunt supravegheati tot timpul si ca au hrana, curatenia si ingrijirea asigurate? Sa stii ca nimeni nu se duce peste ei sa ii atace, ca daca le este rau are cine sa anunte ambulanta si sa le acorde prim-ajutor?
Toate acestea le poti avea, rezervandu-le un loc la caminul de batrani prezentat de mine mai sus si vei dormi linistit noptile.

bullets

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *