Informatii despre stomaterapie si ce inseamna stoma colonului

Desi nu stii, insa in Romania sunt foarte multi oameni care au stoma. Stoma este rezultatul unei operatii care creeaza o deschidere pe peretele abdominal pentru a pune un intestin (sistemul intestinal sau urinar) in comunicare cu exteriorul. Tipurile de stome isi iau numele din intestinele care care sunt conectate cu aceasta. Astfel avem stome intestinale (enterostomie) care sunt impartite in ileostomii sau colostomii, sau o stoma urinara, cunoscuta si sub numele de urostoma ce este imartita in pielostomii, ureterostomii, cistostomii. Stoma este intotdeauna o procedura secundara, ce are loc in urma unei interventii invezive care compromite, pe de o parte, functiile fiziologice, dar, pe de alta parte, permite indepartarea imediata si eficienta a problemelor grave care compromit sanatatea pacientului, permitand adesea supravietuirea. Doar cu constientizarea acestui lucru si cu faptul ca viata poate continua, pot fi abandonate acele sentimente de vulnerabilitate, descurajare, disconfort care genereaza convingerea de a fi purtatorul unui handicap grav. Este important sa stii ce este o stoma si de ce a fost facuta, ce este stomaterapia, deoarece numai astfel poate fi acceptata ca o noua afectiune anatomica la care o persoana sa se adapteze, va aparea ca o afectiune noua care permite  o viata normala. Purtatorul de stoma nu este un pacient cronic. Cand sfincterul nu functioneaza, adica un muschi inelar care se inchide in mod normal, in anumite conditii nu mai face acest lucu si fecalele sau urina nu mai pot fi retinute si ies liber. Acesta este un inconvenient grav care, totusi, poate fi solutionat si rezolvat in mod satisfacator cu ajutorul stomei si a stomaterapiei. A apela la stoma inseamna, prin urmare, sa ai o situatie anatomica diferita, dar gestionabila, care nu afecteaza viata relatiei purtatorului si care nu il transforma intr-o persoana cu handicap, iar, dupa o boala, ii permite sa revina la viata.

Colostomia este una din cele mai practicate si cunoscute tipuri de stoma. Colonul este acea parte a asa-numitului „intestin gros” care se afla intre intestinul subtire si rect. Colonul poarta fecalele care, continuand prin rect, canalul anal si anus, si apoi acestea ies. Ce este o colostomie? Este conexiunea dintre colon si piele pentru a devia scaunul. Prin colostomie fecalele sunt emise mai rar decat in ​​alt tip de stoma si mai ales daca aceasta este in stanga, fecalele au o consistenta foarte asemanatoare cu cele care au iesit pe cale naturala. Prezenta gazului este o caracteristica normala. Colostomia nu primeste semnale si, deoarece nu exista sfincter, va goli continutul solid al intestinului intr-un ritm cadentat. Controlul emisiilor poate fi realizat si imbunatatit cu metode precum hranirea si irigarea.

Cand se face o colostomie? Atunci cand, din diverse motive, tranzitul si evacuarea fecalelor nu mai pot fi cele naturale, de aceea trebuie creata o cale alternativa. Foarte des, colostomia este temporara si va fi apoi indepartata pentru a restabili tranzitul natural. Uneori insa acest tip de stoma va ramane pentru totdeauna. In general, ambele tipuri de stoma sunt plasate in partea din stanga jos a abdomenului, dar din motive tehnice pot fi in dreapta.

Stoma trebuie tratata normal, folosind delicatete si fermitate, fara nicio teama si jena. Stoma nu este o rana, ci un nou organ care face parte din corp, deci sunt necesare lucruri sterile, curate, pentru igiena si curatare.

bullets

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *