Durerile cervicale pot reprezenta simptomele herniei sau au alte cauze?

Impreuna cu durerile de spate, durerile de gat (zona cervicala) sunt un motiv frecvent pentru a merge la medic. Durerea, de obicei, poate fi simptomul unor probleme ale sistemului musculo-scheletic, si anume o problema a coloanei vertebrale, adica oasele care o alcatuiesc (vertebre), precum si muschii si ligamentele care o sustin. Unele tulburari provoaca doar dureri de gat. Alte tulburari pot provoca dureri de spate si gat. Uneori, durerile de gat se datoreaza unei afectiuni, cum ar fi meningita, care nu implica sistemul musculo-scheletic.

Flexibilitatea gatului face ca aceasta zona sa fie mai susceptibila la uzura si la leziuni. Gatul isi asuma si rolul esential de sustinere a capului. Postura proasta este una din principalele cauze. Astfel, durerile de gat, ca si durerile de spate, sunt frecvente si din ce in ce mai mari odata cu varsta.

Partea coloanei vertebrale situata in zona gatului se numeste coloana cervicala. Este alcatuita din sapte vertebre, separate de discuri din material gelatinos si cartilaj. Coloana vertebrala contine maduva spinarii. Nervii spinali apar de-a lungul maduvei spinarii prin spatii intre vertebre pentru a se conecta cu toti nervii din corp. Partea nervului spinal cea mai apropiata de maduva spinarii se numeste radacina. Muschii si ligamentele din gat sustin coloana vertebrala.

Durerile de gat pot implica leziuni ale oaselor, muschilor, discurilor sau ligamentelor, dar durerea poate fi cauzata si de deteriorarea nervilor sau a maduvei spinarii. Radacina unui nerv spinal poate fi expulzata in momentul ranirii coloanei vertebrale, provocand durere si uneori slabiciune, amorteala si furnicaturi intr-un brat. Compresia maduvei spinarii poate provoca amorteala si slabiciune la ambele brate. Acestea sunt simptomele herniei cervicale.

Cauzele frecvente ale durerilor de gat sunt: contracturi musculare, osteoartrita, spondiloza cervicala, hernie cervicala, stenoza coloanei vertebrale cervicale, leziuni musculare si ligamentare, fibromialgie.

Spasmele musculaturii cervicale sunt frecvente si pot aparea spontan sau ca rezultat chiar al unei leziuni minore. In spondiloza cervicala, vertebrele din gat si discurile care le separa se descompun, de obicei datorita osteoartritei. Drept urmare, nervii din aceasta zona pot fi “ciupiti”. Uneori, canalul spinal este ingustat (stenoza coloanei vertebrale cervicale) si maduva spinarii este comprimata.

Stenoza coloanei vertebrale cervicale descrie starea in care spatiul din canalul spinal devine mai ingust. Cauza obisnuita este o combinatie de osteoartrita, degenerarea discului si ingrosarea tesuturilor moi din gat.  O hernie de disc cervicala poate provoca dureri de gat. Discurile dintre fiecare vertebra au un strat exterior de cartilaj si o parte interioara moale, similara gelatinei. Daca un disc este “ciupit” in mod repetat intre doua vertebre, stratul exterior se poate sparge si poate provoca durere. Interiorul discului poate iesi, iar acest lucru se numeste herniere. Hernia de disc poate apasa pe radacina nervului spinal adiacent sau chiar il poate rani. Rar, discul poate comprima maduva spinarii.

Vatamarea poate aparea in timpul activitatilor de rutina (de exemplu, ridicarea unei greutati, exercitii fizice, miscare neasteptata) sau poate fi rezultatul unor traume, cum ar fi o cadere sau un accident de circulatie. Pentru a sti daca este vorba despre o hernie de disc, trebuie sa apelezi la o examinare cu ajutorul CT-ului sau RMN-ului, desi acesta din urma este preferata de specialisti.  Fibromialgia este o alta cauza frecventa a durerii cervicale. Aceasta tulburare induce dureri cronice difuze in muschi si alte tesuturi moi, in zone din afara regiunii cervicale.

Cauzele mai putin frecvente si grave ale durerilor de gat pot fi: o ruptura in captuseala unei artere cervicale, meningita, o tumoare a coloanei vertebrale sau o infectie a coloanei vertebrale, infarct miocardic sau angina pectorala. Torticolisul spasmodic este, de asemenea, o cauza mai putin frecventa. Acesta este un tip sever de spasm al unui anumit muschi cervical care determina inclinarea si rasucirea capului intr-o pozitie anormala. Uneori, spasmele sunt ritmice, provocand miscari bruste ale capului. Cauza poate fi necunoscuta sau din cauza anumitor medicamente sau tulburari ereditare.

Examinare fizica este extrem de importanta pentru a stii exact care este cauza durerii, fie ca vorbim de o hernie, fie de altceva. Ar trebui sa iei in considerare urmatoarele semne de avertizare pentru a stii daca este cazul sa te prezinti urgent la medic: pierderea fortei sau sensibilitatii la nivelul bratelor si picioarelor, febra, transpiratia nocturna, dureri de cap, letargie sau confuzie, disconfort la nivelul pieptului, transpiratie brusca sau dificultati de respiratie, durerea este declansata sau agravata de efortul fizic.

O persoana care prezinta semne de avertizare sau dificultati sau durere la inghitire ar trebui sa se adreseze imediat unui medic. Daca o persoana fara semne de avertizare are dureri severe, ar trebui sa se prezinte la un medic.

Cum decurge o examinare?

Medicii intreaba mai intai despre simptomele persoanei si istoricul medical. Medicul efectueaza apoi un examen clinic. Ceea ce gaseste la examinarea fizica si analiza istoricului sugereaza adesea o cauza, precum si teste care trebuie efectuate.

Examenul fizic se concentreaza pe coloana vertebrala si sistemul nervos pentru a cauta orice semne de comprimare a maduvei spinarii sau a unei radacini nervoase. Semnele comprimarii radacinii nervoase includ slabiciune musculara, reflexe anormale, sensibilitate scazuta in alte parti ale corpului si asa mai departe. Medicul poate cere persoanei sa efectueze anumite miscari ale gatului. Cu informatii despre durere, istoricul medical al persoanei si rezultatele examinarii fizice, medicul poate fi in masura sa determine cauzele cele mai probabile.

Tratamentul este diferit in functie de diagnosticul pe care il pune medicul specialist. Daca este o problema de tipul herniei cervicale, poti apela la un tratament precum kinetoterapie, masaj, si multe altele, disponibile la clinici specializate. O asemenea clinica este Bio Ortoclinic. Aici vei putea sa apelezi la tratamente pentru a imbunatatii simptomele herniei cervicale, dar si lombare, dar si alte afectiuni sau probleme ce au aparut in urma unor accidente. Pe langa aceste tratamente non-chirurgicale, pacientul va trebui, cel mai adesea, sa urmeze o schema de medicatie indicata de medic. Tratamentul chirurgical este indicat doar in cazuri foarte grave.

bullets

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *