Gala desenului animat

O mica parte dintr-un documentar foarte interesant dedicat in special celor nascuti la inceputul anilor 80′. Pe unii ii va apuca tremuriciul, pe altii plansul din cauza emotiilor iar pe cei mici izbucinitul in ras + exclamati de genul ” Ce plm e asta mah?”.

Eh, in acea perioada, doamna Viorica Bucur s-a gandit (adica si-a castigat dreptul cumva) sa realizeze o emisiune denumita “Gala desenului animat” , emisiune ce dura la inceput aproximativ o ora dar in care, din pacate, desenele efectiv aparute pe ecran durau cam 5 minute adunat. Imaginati-va un leu, intr-o cusca care timp de 55 de minute e imbiat cu o halca de carne . Cam asa eram si noi, “copii lu’ Ceausescu” – asa ne zicea taica-miu – cand ne uitam la emisiunea de mai sus.

Realizatoare a “Galei desenului animat” la Televiziunea Română, din 1974 până în 1989, Viorica Bucur mărturiseşte c-a avut parte şi de reacţii neaşteptate din partea adulţilor de azi, copiii de-atunci: “<> s-a tot micşorat pe parcursul anilor: de la o oră, cât avea la început, ajunsese să dureze numai 15 sau chiar 10 minute. M-apucasem să tai toate genericele, chestie absolut oribilă, tocmai ca să am timp să dau mai multe filmuleţe.
de aici


Tot legat de desene, sa va povestesc un pic despre ce imi aduc eu aminte: pe vremea lu’ Ceasca cam tot romanul avea un video (daca avea si functia de recorder era deja lux) si daca avea si copii, in colectia de casete exista macar o caseta cu desene animate (Disney, Tom & Jerry, ciocanitoarea Woody,  etc). Si acum imi aduc aminte cum arata coperta casetei cu pricina (ai mei cred ca o mai au si acum ) si cam pe de rost replicile personajelor plus ordinea in care urma fiecare desen.
Bonus: genericul celebrei emiisuni, despre care am mai scris aici.

[via piticu]

bullets

4 Comments

  1. ce inseamna [via piticu] la subsolul articolului? el nu are clipul sau un articol similar

  2. Buna ziua .Am 35 ani,si am trait “din plin “rusinoasa perioada a Vioricai Bucur.
    Sa stiti, dragii mei, ca nu Ceausescu personal ne-a schilodit copilaria. Ci oamenii lui. Si nu au nici o scuza, sa vina acum cu textul “aa,eram obligati sa o facem”. Bunicul meu a murit in puscaria comunista fiindca a facut manifeste contra regimului.
    Securitatea inca mai exista. Romania nu este libera nici astazi,in 2009. Urmariti “in gura presei” ,este singura emisiune libera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *