The roads are hard…

The roads are hard…

duminik…..soare….cald….si kef nebun……..
[….]
ieseam din padure si ma pregateam pt curba de stg…..specialitatea mea………
am vazut o duba care semnaliza intentia de-a vira stg in parcarea rest……….dar nu am crezut ca va si vira …
[…]
in momentul in care duba a trecut peste linia continua si mi-a taiat fata am actionat frana pana la limita….se ridicase spatele deja….
norocul meu a fost ca dupa ce a intrat 3 sferturi pe partea mea sa oprit…..atunci am lasat frana si am okolit duba …..
[……]
consecinte…..fractura deschisa…..ligamente bulite…..fractura si tasare coloana vertebrala…..

Va mai aduceti aminte de reclama asta? In fine, vizionati-o mai tarziu pentru ca ceea ce veti vedea in continuare va va da fiori pe sira spinarii. Un accident produs in Brasov, Padurea Bogatii – acum cateva zile. Poate acum veti intelege mai bine semnificatia acelor cuvinte:

The roads are hard! …..


Foarte interesant este duelul forumistilor de pe Motociclism.ro si Daciaclub.ro

bullets

28 Comments

  1. Conform legii cel cu duba este vinovat dar si tampitii astia de motociclisti merg cu viteza extrem de mare. Pe urma tot ei fac scandal si manifestatii ca mor pe capete. Eu ii respect in trafic, ma dau la o parte sa le fac loc insa cand vad cate un idiot care face slalom printre masini cu peste o suta la ora imi vine sa intru in el.

  2. Acum ca stau si ma uit mai bine si dupa ce am citit niste comentarii pe forum cu cativa centimetri in fata dubei se vede linia intrerupta asa ca manevra de viraj la stinga este corecta (fara calcarea marcajului continuu).

  3. pai linie intrerupta, dar prioritate de dreapta de unde? Trebuia sa opreasca motocicleta sa intre ala cu duba in padure?

    curajosi astia cu motoarele frate. in romania soferii nu sunt educati pentru a respecta si motocicletele. Nush daca ati vazut afara pe autostrada se semnalizeaza 3 minute inainte sa schimbe banda… la noi vine tzaranu cu loganu si se ia la tras cu masini destepte, trece de pa banda pe banda fara sa semnalizeze (ca nici mama omida nu ar ghici ca schimba banda) vezi doamne are si el masina straina acum nu mai are dacia veche. Cand mergeti prima data pe A2 urmariti loganuri sa vedeti ca e adevarat ce va zic.

  4. @sasa…ai dreptate, nu suntem educati in privinta traficului rutier. darrrr….si Grupa1408 are dreptate. de cate ori veneam duminica seara de la munte spre bucuresti, pe dn1, era cel putin un motociclist care faceam slalom printre masini la peste 80-100 la ora. tu zici ca ala mai scapa daca il agata vreunu cu masina?

  5. De ce e vinovat soferul dubei daca nu a existat impact intre el si motociclist???

  6. Liviu, esti prost! Si atat! E ca si cum as ameninta o baba cu un pistol si ea face atac de cord. Eu cu ce sunt vinovat daca nu am tras nu?

  7. amandoi sunt de vina, unul avea viteza, altul a taiat linia continua

  8. Intra la culpa comuna, motociclistul e de vina ca nu avea viteza corespunzatoare (la 90km/h si daca nu frana tot nu intra in sant), iar dupa pentru ca nu a dat prioritate (nu de dreapta, prioritate ca schimba sensu de mers). Fiecare isi plateste daunele. Duba 1 – Motociclist 0 😀

  9. Iote ce zice legislatia rutiera:

    Art. 35
    Participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei, sa nu puna in pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor si sa nu aduca prejudicii proprietatii publice ori private.

    Art. 54

    (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.

    (adica in cazul de fata duba nu trebuia sa faca manevre de incomodare, si trebuia sa se asigure temeinic)

    Art. 49

    (4) Limitele maxime de viteza, in afara localitatilor, sunt:
    a) pe autostrazi – 130 km/h;
    b) pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) – 100km/h;
    c) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

    (avand in vedere ca era curba, motociclistul nu avea cum sa aiba mai mult de 100km/h)

    Art. 75

    Accidentul de circulatie este evenimentul care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
    a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
    b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
    c) in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare;
    d) s-a produs ca urmare a incalcarii unei reguli de circulatie.

    Deci, pe scurt. DUBA este vinovata. Nu zice nicaieri de contact intre doua autovehicule, sau contact intre pieton-vehicul etc. Daca din cauza ta intra unul in stalp, esti VINOVAT.

    Nu sunt nici eu de acord cu vitezanii pe doo roti care se cred zmei, dar in cazul de fata le dau dreptate!

  10. hohoho – asta micu’ si documentatu’ – GG !

  11. e logic ca e vinovat dubistu care nu s-a asigurat corect, insa daca motoristu avea viteza normala evita buseala.

  12. Moral si in spiritul legii, duba e vinovata.
    In litera legii, duba nu e vinovata.
    Daca exista contact, atunci da, duba era vinovata, dar cum nu a existat contact, se numeste tot accident, dar este vina motociclistului, incadrandu-se la capitolul “neadaptarea vitezei la conditiile de drum” – a se vedea curba si drum alunecos din cauza pietrishului.
    De asemenea, cel care filma, filma tot motociclisti – a se vedea cel care venea din spatele dubei si care era actorul principal.
    Deci aici se intampla o intamplare 🙂 care s-a intamplat mai rau decat era planuit 🙂

    Aveti grija la motociclisti…

  13. bai Liviu nu tot ce e in lege e k…eu am facut accident ca am ocolit pe unu si el a fugit, mi-am facut masina pe banii mei…baga-ti undeva cartea de legislatie

  14. se aude la sfarsit un “wai sa-mi bag p**a ” . Eu tocmai fac scoala de soferi, si duba e de vina, motocicleatorul nu putea sa aibe mai mult de 100-110 kmh. 😉

  15. Ce prost esti cosmin, cica daca nu a existat contact nu este accident. Ai carnet macar? Sau nici pe bicicleta nu-ti da voia politia sa mergi? Poi daca ala si-o bagat duba in bucata de drum a motociclistului, asta ori intra in ea si murea ori o evita si alegea santu.

    Oricum si motociclistu era ceva de genu ‘Baieti hai sa ma filmati cum trec cu viteza pe langa voi sa pun pe hi5’. Daca avea viteza legala avea timp sa franeze si sa nu intre in sant.

    Culpa comuna, Cosmin merita gazat.

  16. Aa sa dau un exemplu : Daca eu intru intr-o masina si masina aia calca un om pentru ca am impins-o eu pe trotuar, soferul masinii aleia este vinovat, pentru ca masina lui a avut contact cu pietonu. Eu scap, dupa mintea lui Cosmin.

  17. Mai oameni buni, daca nu va gratulati intre voi cu toate epitetele astea nu poate exista o discutie?

    Vorbesc dpdv al unui motorist: de ce nu casti frate ochii aia doi?! Eu imi vad de drumul meu, de treaba mea, stau pe banda mea, nu deranjez pe nimeni si tu… ai o durere in zona inghinala cand ar trebui sa te asiguri…

    Din cate am vazut din filmarea respectiva, e un drum national, deci viteza legala ar fi de 90km/h (daca nu exista indicator de limitare). Motorul nu avea mai mult de-atat, chiar ceva mai putin as spune…

    Mai mult, in legislatia noua exista termenul de “culpa morala”. Adica, daca X este spalat pe creier si trece pe rosu (fara sa loveasca pe nimeni) dar dupa el iese un macel, X este vinovat (dar trebuie probat cu martori).

    Acum, omeneste vorbind, daca duba statea cuminte si-si respecta legea, nu se intampla nimic.

    Nu zic ca pe doua roti nu sunt si tembeli. De acord cu voi… dar asta nu inseamna ca sunt toti asa. Sunt multi motoristi normali la cap, care merg legal si care-si vad de treaba si respecta legile. Nu generalizati, ganditi-va ca sunt sanse sa nu aveti dreptate.

    Bafta!

  18. cabral are dreptate. Si eu cunosc niste motociclisti care sunt super oameni si in acelasi timp sunt super normali.

  19. @Cosmin

    Ai permis? Ai citit ce am scris mai sus?

    @Cabral

    Drumul e european. Limita 100km/h.

    Viteza lui (cu aprox.) este de 50km/h (in secventa filmata). Chiar si in frana nu avea cum sa aiba mai mult de 100km/h in momentul cand a intrat in raza dubei. Pentru cei care nu stiu, un motor opreste mult mai incet decat o masina, deoarece la o frana mai brusca isi pierde stabilitatea.

    Viteza am calculat-o pe baza obiectelor din jur. Duba are aprox. 4m lungime, si face aprox. 2 lungimi jumate de la locul in care “s-a infipt” motociclistul pana la locul in care s-a oprit duba. Timpul in care motociclistul parcurge aceasta distanta este de 1.1 sec.

    12m*60sec*60min = 43200 (43km/h).

  20. Tin sa multumesc pe aceasta cale tuturor colegilor “comentatori” care m-au umplut de complimente care de care mai frumoase 🙂
    Ca lamurire: da, am carnet.
    Ca lamurire: sunt de acord ca duba e vinovata, doar ca vreau sa imi explice cineva cum poti dovedi chestiunea asta, in ideea in care daca nu era nimeni acolo, cum dovedea cel cu motocicleta faptul ca duba a intrat pe sensul lui de mers, fara sa se asigure? Ce inseamna sa te asiguri ca nu perturbi circulatia celorlalti? Daca cineva vine in curbele alea cu 300km/h cum pot eu sa ma asigur ca nu il incomodez pe respectivul, avand in vedere ca nu am asemenea capacitate vizuala…
    De asemenea, avand in vedere ca toata treaba este filmata, uita-te si la articolul 50:

    Art. 50.
    1. Este interzisa desfasurarea de concursuri, antrenamente ori intreceri cu vehicule sau cu animale pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv si avizate de politia rutiera.
    2. Organizatorii intrecerilor autorizate sunt obligati sa ia toate masurile necesare pentru desfasurarea in siguranta a acestora, precum si pentru protectia celorlalti participanti la trafic.
    3. In caz de producere a unui eveniment rutier, ca urmare a neindeplinirii atributiilor prevazute la alin. (2), organizatorii acestora raspund administrativ, contraventional, civil sau penal, dupa caz.

    Multumesc oricum lui KKS pentru tot ce ar vrea sa imi ofere :), si ii ofer la schimb un abonament la biblioteca. Si exemplul tau are o hiba: pe tine o sa ramana o urma, pe duba nu e niciuna.

  21. stati asa ca nu e chiar asea: daca duba statea pe loc cand a trecut motociclistul ca de repede ce venea ala si-a dat seama ca nu poate sa faca stanga in siguranta?

  22. @Cosmin

    1. daca e filmat nu inseamna ca e concurs. Si eu pot sa filmez traficul de pe strada de la geam. Din film nu reiese nici ca este concurs, nici antrenament si nici intrecere cu vehicule. Asa ca art. 50 in cazul de fata nu se aplica.

    2. tot rostul comentariilor (mele) isi are ca argument ceea ce a fost filmat, nu ce s-ar fi intamplat daca…

    3. Motocicleta avea viteza legala. 100km/h e viteza legala acolo!

    4. Daca motorul nu era incomodat de duba, putea sa ia curba la viteza care o avea asa ca nu se ia in calcul “neadaptarea vitezei la conditiile de drum”.

  23. Binenteles ca cel care a filmat, filma shoseaua, pentru documentare. Sa poata arata la nepoti ce shosele frumoase aveam noi in 2008 si ce trafic organizat. Ma scuzi ca am indraznit sa cred altceva.
    Nustiu sigur, dar avand in vedere ca pe acolo sunt mai multe curbe din cate pare, limita de viteza era mai jos de 100 KM/h. Era drum european sau express? Altfel limita de viteza e cel mult 90km/h.

  24. Salut tuturor,

    Eu sunt si sofer si motociclist, am permis de 12 ani si conduc in fiecare zi si am pretentia ca stiu ce vorbesc. De vina sunt si soferii si motociclistii pt ca la fel cum sunt soferi dobitoci la fel sunt si motociclisti dobitoci.
    Problema e-n felul urmator, pe moto nu ai voie sa gresesti indiferent daca ai viteza sau nu, merg in fiecare zi la munca cu motorul (Suzuki VX800) si evit in fiecare zi un accident ce putea fi mai grav sau mai usor, pana acum m-a salvat numai atentia sporita, ma gandesc insa ce se va intampla in ziua care poate din cine stie ce motiv voi “lasa garda jos”.
    Auzim mereu de accidente cu moto, din cate vad majoritatea au avut ca protagonisti baieti cu motoare de viteza, bine echipati, geci, manusi, cotiere, genunchiere and stuff, genul acesta de motoristi este unul care are impresia ca este cel putin Valentini Rossi desi nici ala nu cred ca ar face fata junglei de la noi.
    Foarte rar accidente cu enduro sau chopere (de fapt nici nu am vazut vreunul), acestia sunt genul care au deja ceva experienta si sunt totodata constienti de limitele motoarelor lor.
    Degeaba esti nevinovat intr-un accident daca nu ti-ai luat toate masurile de siguranta, pe 2 roti nu e ca pe 4 unde mai mereu scapi nevatamat.

    Aceste aprecieri au fost unele generale.

    Referitor la accidentul de mai sus fara doar si poate cel cu duba a fost de vina, viteza motorului doar a accentuat vatamarea motociclistului. Pe de alta parte nu stiu cine a avut ideea tampita de a intrerupe linia continua intr-o curba pt a permite traversarea soselei ca sa intri intr-o parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *