Budapesta

Am promis ca vom povesti despre plimbarea prin Europa, iar acum trebuie sa ma tin de cuvant. Sa incepem deci!

Cum spuneam, am plecat cu doi prieteni, Ramo si Mishu. N-am avut un plan anume. N-am facut rezervari din timp la hosteluri/hoteluri. Ne fixasem doar traseul. Ce urma sa facem sau sa vizitam in fiecare oras se stabilea la fata locului. Bineinteles, ne-au fost de mare ajutor hartile si ghidurile care le gaseam gratuit peste tot. Aproape peste tot.

Am pornit din Brasov intr-o dimineata de vineri, in jur de ora 4:30. Drumul a fost super ok si parca deloc aglomerat. Asa se vedea de pe bancheta din spate, unde motaiam constiincioasa. ๐Ÿ˜€

Vama am trecut-o in jur de ora 11, iar in Budapesta am ajuns la 5 seara. Prima impresie: oras curat, o arhitectura deosebita, multa lume pe strazi, extrem de multi turisti, disciplina in trafic.

Am stat la City Hostel Pest (v-am pacalit mai sus, aici ne facusem rezervare de acasa), cu doar 38.5 de euro/noapte/camera (camera cu 3 paturi) + 12 euro parcarea/zi. Cu parcarea ne-am pacalit putin. De ce zic asta? Pai, dupa ora nu stiu cat seara si in weekend parcarea in centru este gratuita. Ma rog, a fost mai bine asa. Altfel, poate ne trezeam cu masina sparta sau… fara ea! ๐Ÿ˜€

Cladirea cred ca era de fapt un camin studentesc proaspat renovat. Iar daca intr-adevar era un camin studentesc, conditiile erau foarte bune: camere spatioase si curate, o baie comuna la 2 camere, o bucatarie comuna la fiecare etaj etc… un loc chiar primitor. Iar staff-ul super ok, de asemenea. Eram pe Raday utca, la vreo 15-20 de minute de mers pe jos de centru,ย  una din strazile animate ale Budapestei, care seara e plina de cafenele, baruri, restaurante si multi multi tineri. Din pacate n-am avut placerea sa bem nici macar o cafea pe strada noastra pentru ca pe noi ne atragea centrul! ๐Ÿ˜€

Ce ar fi de vizitat? Pai… cam tot. Noi nu am apucat sa vizitam foarte multe. Marturisesc c-am ramas impresionata in mod placut de Budapesta. E frumos, civilizat, curat (ma refer in primul rand la centru si la locatiile turistice) si constructiile vechi m-au cucerit. Eu nu prea pun accentul pe muzeele de arta, ci pe arhitectura oraselor si pe frumusetea naturala a locurilor.

Budapesta este foarte frumoasa noaptea! Cel putin pe mine m-a fermecat, iar Dunarea iti ofera o priveliste panoramica superba.ย  Ce merita neaparat vazut: pe partea stanga a Dunarii (Buda – orasul vechi) nu trebuie sa ratati cetatea medievala, acolo unde fostul Castel Regal gazduieste astazi Muzeul de Istorie al Ungariei. Tot aici puteti vizita Biserica Matyas, Bastionul Pescarilor si multe locatii pe care, spre rusinea mea, nu le-am retinut. Sus la castel se poate ajunge cu funicularul, cica primul din lume construit intr-un oras. De aici veti avea o imagine exceptionala asupra partii noi a orasului – Pesta: Podul cu Lanturi, Basilica Sfantul Stefan, Parlamentul (este al doilea parlament ca marime din Europa, iar pentru cetatenii UE intrarea este gratuita), renumitele hoteluri Four Seasons, Intercontinental sau Hilton.

Daca ajungeti si in Pesta nu trebuie sa pierdeti Basilica Sfantul Stefan. Neaparat trebuie sa va cocotati in cupola daca vreti sa vedeti Budapesta de sus. Ah! Sa alegeti liftul. Noi am urcat pe scari si nu ne mai trebuie! ๐Ÿ˜€ Interiorul este foarte frumos, cu vitralii si cupole colorate. Este cea mai mare biserica din capitala, are cel mai mare clopot din Ungaria, are pana la 8.500 de locuri… si adaposteste mana dreapta conservata a Sfantului Stefan, intemeietorul Ungariei.

Am vizitat si Gradina Zoologica, iar pe drum am trecut si prin Piata Eroilor, unde monumentul eroilor iti taie rasuflarea. La dreapta pietei se afla Marea Expozitie Nationala, iar la stanga Muzeul de Arte Frumoase.

In comparatie cu ce avem noi pe acasa, Zoo din Budapesta are un mare PLUS din partea mea. Intrarea a fost in jur de 1.700 HUF, dar si-a meritat banii. Ne-am plimbat cred ca vreo 5-6 ore si tot am impresia ca n-am vazut tot. Am vazut rinoceri, girafe, canguri, urangutani etc, specii pe care gradinile zoologice din Romania nu cred sa le aduca nici in urmatorii 20 de ani.

Stiati ca gradina (construita in 1866) a fost proiectata de un arhitect transilvanean? ๐Ÿ˜€

O alta locatie care atrage atentia este Piata Centrala:

Se afla in Pesta, are o arhitectura deosebita, iar daca o zariti cumva s-ar putea sa o confundati cu o gara… sau eu stiu? Cu orice altceva. Este o cladire imensa, pe doua niveluri, si un loc ideal atat pentru a face cumparaturi zilnice, cat si pentru a lua un suvenir sau un cadou. La parter veti gasi fructe, legume, carne, paine etc, iar la etaj suveniruri, obiecte de artizanat… si o mancare foarte buna si ieftina! ๐Ÿ˜€ Da… am mancat aici intr-una din zile. Cu doar 3.400 HUF am gasit o mancare delicioasa. Cu o seara in urma lasasem in jur de 7.000 HUF la un restaurant de pe Vaci utca, un fel de Republicii din Brasov, dar muuult mai lunga si cu magazine, restaurante si terase muuult mai scumpe. A fost scumpa masa, dar zic ca a meritat. Ne luasem mancare traditionala: Ramo si-a luat o supa de gulas, eu un paprikas de pui si Mishu… pai si el si-a luat ceva, dar nu mai tin minte cum se numea. ๐Ÿ˜€

Duminica dimineata am parasit Budapesta pentru a merge in Viena, dar nu inainte de a mai trece o data prin centru. De obicei vara, in weekend-uri, Podul cu Lanturi se inchide. Este un fel de balci si veti gasi o gramada de tarabe cu suveniruri, dulciuri, obiecte lucrate de mana, ornamente si alte prostioare. La fiecare cap de pod ai posibilitatea sa si mananci.

Una peste alta mie mi-a placut foarte mult Budapesta,ย  mai mult decat alte orase care le-am vazut prin Europa si m-as mai duce oricand, macar pentru o plimbare pe Dunare si pentru a vedea locatiile la care n-am reusit sa ajung….

~~~

Cateva sfaturi in cazul in care ajungeti pentru prima oara in Budapesta:

– Faceti rost de o harta si un ghid. Sunt esentiale!!! Le gasiti gratuit la orice punct de informare sau chiar la hotelul la care sunteti cazati. Este usor sa te misti daca ai o harta buna si esti o persoana cu spirit de orientare.

– Ca sa vedeti tot va trebuie cel putin 3 zile. Cumparati Cardul Budapesta.

48 ore = 6.500 HUF

72 ore = 8.000 HUF

Daca aveti de gand sa vizitati mai multe muzee, cardul isi face toti banii. Expozitiile permanente sunt gratuite cu cardul, iar la cele temporare sunt ceva reduceri.

Alte avantaje: transport in comun gratuit, turul orasului -50% reducere, intrare ZOO gratuit, reduceri la anumite restaurante. Alte informatii gasiti in ghidul care il primiti odata cu cardul.

Ma opresc aici… Va urma cate ceva despre Viena curand. C ya! ๐Ÿ˜€

 

Dana

19 Comments

  1. Pozele sunt absolut superbe ๐Ÿ™‚ nu am stat sa citesc chiar tot dar banuiesc ca vacanta a fost una geniala.

  2. ar fi cazul s-o vizitez si eu daca e asa aproape de Oradea :), esti norocoasa ca nu ati avut probleme cu politia rutiera, sunt ft rai si nasoli de obicei

  3. Ca sa ajunga Bucurestiu sa arata a Budapesta … tre daramat si reconstruit de la 0 si nici asa nu prea are cum

    Am ramas profund impresionat am trecut si eu acu 2 sapt si cred ca voi reveni ๐Ÿ™‚

  4. sal intrebare intrebatoare…. cum e mai bine sa pleci ??? cu euro sau forintz ?????

  5. eu am locuit in Budapesta 4 ani intradevar ai ce vizita cu transportul in comun se poate circula foarte bn in comparatie co Bucurestiul unde transportul in comun este aproepe ca in anii 80_90 am locuit si in Bucuresti 3 ani au fost zile cand am plans din cauza transportului in comun ,mam mutat din Bucuresti si nu_mi mai trebue Bucuresti

  6. noi am avut niste forintzi dar cel mai bine e sa ai card visa sau mastercard cu care poti plati mai peste tot si nu iti opresc comision.

  7. Foarte frumos , si de folos tot ce ai scris aici

    Multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *