Etimologia numelui marilor companii

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

V-ati gandit vreodata cum au luat nastere numele marilor companii? Iata ca pe Wikipedia, cineva a facut un research si a scris un articol interesant. La inceput imi propusesem sa va dau doar un link catre si sa va las sa cititi singuri ce scrie pe acolo dar cand am observat ce interesante sunt unele istorii ale acetor nume, am zis sa fac o traducere aproximativ exacta a tututor brandurilor cunoscute de romani. Am aflat lucruri pe care pana acum nu le stiam. De exemplu, stiati ca Nokia, la inceputuri, a fost de fapt o firma ce se ocupa cu afaceri cu lemn si cauciuc? sau ca logoul comapniei Microsoft contine un detaliu pe care pana acum nu-l observasem? Daca sunteti interesati va invit sa descoperim impreuna etimologiile numelui marilor companii:

Adidas – denumire data de numele fondatorului: Adolf (Adi) Dassler.

Adobe – provine de la numele raului Adobe Creek ce curgea pe langa casele fondatorilr John Warnock si Chuck Geschke.

Apple – fructul favorit al co-fondatorului Steve Jobs care in tinerete lucrase intr-o livada de meri (?!).

Casio – provine de la numele fondatorului, Kashio Tadao.

Coca-Cola – numele provine de la frunzele de coca si nucile kola folosite la obtinerea gustului unic. Creatorul companiei, John S. Pemberton, a schimbat “K” de la kola cu “C” pentru a da numelui un “look” mai atractiv.

Colgate-PalmoliveColgate provine de la numele lui William Colgate, un emigrant englez, care a pornit o afacere cu sapun si lumanari in New York City – 1806. Palmolive provine de la doua uleiuri (Palm si Olive).

CorelCowpland Research Laboratory, dupa nume fondatorului- Dr. Michael Cowpland.

Daewoo – fondatorul Kim Woo Chong si-a denumit compania – Daewoo – ceea ce inseamna “Casa mare” sau “Univers mare” in coreeana.

Debian – denumirea provine de la numele fondatorului Ian Murdock in combinatie cu numele prietenei sale, Debra.

Dell – numele provine de la fondatorul companiei, Michael Dell.

DHL – numele celor trei co-fondatori, Adrian Dalsey, Larry
Hillblom, and Robert Lynn.

eBay – la inceput, Pierre Omidyar a botezat compania Echo Bay. Dar cum domeniul EchoBay.com era deja luat, s-a recurs la a doua cea mai buna solutie, adica: eBay.com.

Eidos – provine dintr-un cuvant grec care inseamna “specii“. Compania a devenit binecunoscuta ca urmare a seriei Tomb Raider.

EpsonEpson Seiko Corporation, provine de la – “Son of Electronic Printer”

FCUKFrench Connection United Kingdom. (nu-i asa song? 🙂 )

FiatFabbrica Italiana Automobili Torino.

Fuji – provine de la numele celui mai inalt munte din Japonia.

Google – o deviatie a cuvantului googol, ce reflecta incercarea fondatorilor de a organiza intreaga informatie ce circula pe internet. ( Ce ziceti? Au reusit? 😀 )

Honda – numele fondatorului, Soichiro Honda.

IKEA – numele provine de la initialele numelui fondatorului suedez Ingvar Kamprad combinate cu initialele orasului in care s-a nascut : Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

IntelBob Noyce si Gordon Moore au botezat compania cu numele N M Electronics. Cineva le-a sugerat numele Moore Noyce Electronics dar la pronuntie acest nume aducea mai degraba a “more noise” (“mult zgomot)” – nefiind o buna alegere pentru o firma de electronice. Mai tarziu, a fost propus numele: Integrated Electronics dar cum era deja luat, au ales sa foloseasca cateva cuvinte de la inceputul fiecarui cuvant (INTegrated ELectronics). Pentru a evita eventualele conflicte cu companii detinatoare de nume similare, Intel a cumparat acest nume cu 15.000 $ de la o companie numita Intelco.

Kawasaki – provine de la numele fondatorului, Shozo Kawasaki.

LEGO – combinatie intre cuvintele daneze “leg godt”, care inseamna “joaca bine“. Deasemenea Lego in latina, inseamna “eu pun impreuna“. In caz ca nu stiati, la inceput, Lego fabrica doar jucarii din lemn.

L’Oréal – In 1907, Eugène Schueller, un tanar chimist francez, a inventat o noua formula de vopsire a parului pe care a denumit-o “dye Auréole“.

Maggi – denumire data de numele fondatorului, Julius Maggi. A fost cumparat de Nestle in 1947 si a reusit sa supravietuiasca ca brand pana in zilele noastre. (Serios? Ce ne placeau inimioarele alea.. :D)

McDonald’s – denumire data de numele celor doi frati Dick McDonald si Mac McDonald, care au deschis primul restaurant McDonald’s in 1940.

Mercedes — denumirea este data de numele fiicei lui Emil Jellinek, care distribuia masini companiei Daimler in jurul anului 1900.

Microsoftmicrocomputer software. Botezata la inceput Micro-Soft, renuntandu-se mai tarziu la liniuta dintre cele doua cuvinte. Aceasta liniuta a ramas totusi putin vizibila, la o privire atenta puteti observa un lucru: liniuta este incrustata pe cuvantul “o”, (Un detaliu pe care sincer sa fiu nu l-am observat decat azi, “Shame on me/ Cica lucrez in industria IT/Ageaahh”)

NeroNero Burning ROM numele provenind din fraza: Nero burning Rome (Nero incendiaza Roma)

Nike – provine din fraza Greek goddess of victory ceea ce inseamna zeita greaca a victoriei.

Nintendo — Nintendo compus din trei caractere japoneze Kanji , Nin-ten-do. Primele doua pot fi traduse aproximativ ca : “Raiul binecuvanteaza munca grea“, iar do este des folosit de japonezi ca terminatie.

NissanNippon Sangyo – ce inseamna “industrie japoneza“.

Nokia – Istoria firmei Nokia incepe in secolul al XIX-lea, cu o fabrica de hartie. Compania se dezvolta in mai multe domenii cum ar fi cel al cauciucului sau electrocasnicelor, dar in anii ‘90, conducerea firmei ia decizia de a se concentra asupra zonei de telecomunicatii. Numele provine de la orasul finlandez in care compania isi desfasura acivitatea.

Philips – Royal Philips Electronics a fost fondata in 1891 de catre cei doi frati Gerard si Anton Philips.

Pixar – numele provine din combinatia celebrului pixel si numele fondatorului, Alvy Ray Smith.

Porsche – companie de masini numita dupa Ferry Porsche, fiul fondatorlui Ferdinand Porsche, un inginer austriac . Numele familiei provine din numele ceh “BoreÅ¡” (boresh).

Reebok – o pronuntie secundara a numelui rhebok (Pelea capreolus), o antilopa din Africa.

Samsung – inseamna “trei stele” in coreeana.

SEGA Service Games of Japan – fondata de americanul Marty Bromley ce importa jocuri de pinball in Japonia, pentru a fi folosite de americanii din bazele militare.

Siemens – fondata in 1847 de catre Werner von Siemens si Johann Georg Halske. Denumirea initiala a companiei a fost Telegraphen-Bau-Anstalt von Siemens & Halske la care s-a renuntat mai tarziu.

Pepsi: provine din numele unei enzime digestive – pepsin.

Vodafone — Voice, Data, Telefone. Vodafone este celebra dupa ce a facut posibila prima convorbire de pe un telefon mobil , in Marea Britanie – pe 1 January 1985.

Yahoo! – denumirea lunga – ‘Y’et Another Hierarchical Officious Oracle. Cuvantul yahoo a fost inventat de catre Jonathan Swift si folosit in cartea sa Călătoriile lui Gulliver .

Link catre articolul original scris in limba engleza.

Iar aici exista o lista a companiilor numite dupa numele fondatorilor – link

Sper ca va placut!

bullets

8 Comments

  1. mersi,mersi..si mie mi s-a parut foarte interesant..de asta am tradus cea mai mare parte din original 😉

  2. Nike nu provine din fraza aia care zici tu.Nike ESTE zeita victoriei la greci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *