Mp3 player alimentat cu cartofi

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Din cate imi aduc aminte, cred ca am invatat despre chestia asta , undeva…prin clasele I-V:
Intr-un cartof se baga doua table: una de cupru (+), alta de zinc (-). In felul asta se produc cativa volti (depinde de distanta dintre table sau de cat de zemos este cartoful). Cumparand un sac de cartofi, puteti scoate si 220 Volti! Legati in serie .. doi cate doi…vedeti voi! 😀
Insa ia sa vedem cum stau lucrurile practic…

Tipul asta a folosit doi cartofi dulci pe post de baterie ( ii gasiti doar la americani, la noi nu exista conditii de cultivare, plus ca au gust de morcovi 😀 ). A bagat cate un cui in fiecare cartof, iar pe fiecare cui a infasurat de zece ori o sarma de cupru. Astfel, a reusit sa alimenteze un mp3 player care culmea, chiar functioneaza pentru cateva secunde.

Puteti folosi si lamai, dar mai bine cumparati niste baterii “777” , ca sunt mult mai ieftine decat un kil de cartofi. 🙂
Via cazy.
Iar Gramo ne invita sa ne documentam un pic si despre lamaie – link

bullets

4 Comments

  1. Stiam doar varianta cu lamaia. Ah, si am vazut si un filmulet cu indicatii pentru facut o baterie dintr-o lamaie aici.

  2. hei cartofi astia sunt fenomenali , nu au gust de morcovi ci seamana cu bostanu ala care se coace si e portocaliu ianuntru, si sunt foarte foarte superbi, acu depinde de gusturi , oricum trece doar in gura ca apoi stomacu nu stie :)(depinde la ce va ganditi)

  3. Alo, alo! Principiul e cel al pilei galvanice, diferenta de potential intre diferite metale fata de electrodul de referinta hidrogen. In filmul asta cartofii nu au legatura intre ei. Pe unde trece curentul in circuit? Iar spirele de cupru pe cui nu au nici un scop, e un fake de cacat. O pila cu cupru si fier( sau zinc) da 0.9V, doua in serie dau 1.8V, insuficient ca tensiune. De curent nu mai zic nimic, player-ul ala necesita cativa miliamperi buni pentru iluminarea ecranului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *