Poze recente din Coreea de Nord

“Autostrazile din Coreea de Nord sunt imense. Pana si avioanele le pot folosi ca pista de aterizare. Poti chiar vedea copii ce se joaca in mijlocul strazii. Securitatea  este o problema majora deoarece copiii si batranii nu sunt obisnuiti sa vada masini prea des asa ca trec strada fara sa se asigure. Singurele masini care pot fi vazute pe autostrada sunt vehiculele militare si, de obicei, acestea zac stricate pe marginea strazii. Mai poti vedea ultimele tipuri de Mercedes pline de oficiali ce trec adesea in viteza:

© Eric Lafforgue

Coreea de Nord – anul 2008. Cei de la Boston.com’s Big Picture au postat 32 de imagini – realizate in ultimele sase luni – in care s-a tras cu ochiul in ograda nord coreenilor. Unul dintre fotografii ce a trimis cateva dintre poze publicatiei, are un intreg album pe Flickr, poze facute in timpul calatoriei sale in saraca tara comunista.

In timp ce vizionam si citeam descrierea fiecarei poze, m-a cuprins un fel de teama sau nu stiu cum sa-i zic..oare sa-i zic amaraciune? Stau si ma intreb cum pot nord coreenii sa traiasca in astfel de conditii? Ma uit si prin cap imi trec tot felul de intrebari, oare asa se uitau si altii si la noi inainte de ’89? Hmmm….

Pe net exista o poza faimoasa – facuta din satelit, pe timpul noptii – in care se pot vedea cele doua tari (C. de N. & C. de S.). Ce puteti observa aici? Voi sa-mi ziceti….

Mai de mult va ziceam de un documentar. Daca cumva nu l-ati vazut, vi-l recomand cu caldura celor care habar nu au ce poate insemna comunismul. ” Undercover In North Korea “- o incursiune intr-o tara comunista, in care televiunea si ziarele sunt controlate de stat, internetul si telefonia celulara sunt interzise, tara in care multi oameni nici macar nu stiu ca omul a ajuns pe Luna. Suna trist, nu?

Concluzionand pot spune doar atat: am vazut prea multa tristete pe chipurile acelor oameni….

bullets

21 Comments

  1. excelent articolul. documentat. incredibile pozele. la fel si cea din satelit.

  2. tare larga autostrada, insa un pic cam naspa arata asfaltul… probabil si de la atatea avioane 😛

  3. cand te gandesti ca si noi am fost pe-acolo, cel putin anii ’80 au fost de groaza.
    Cozile la orice, la care te puneai cu scaunelul de la 4 dimineata; invatatul la lumanare, ca se lua curentul; circulatia masinilor cu sot sau fara sot; alimentare cu vitrine goale, pe ici pe colo o stiva de sapun ordinar sau creveti…Si asta e doar partea materiala, singura pe care am simtit-o, copil fiind.

  4. bun articol,saracie mare in coreea au niste spitale slab dotate cu aparatura medicala,ce sa zic nasol

  5. Decat sa ne uitam in curtea altora mai bine ne-am uita in curtea noastra.

  6. da am vazut documentarul despre care spunei u socant si ii multumesc lui Dumnezeu k ne-a scapat de comunism k dak nu eram si noi astazi cam asa de nenorociti si la noi ii greu dar frate mai ai cel putin un as in maneca dar ei ce au? sa treaca granita care foarte putini o trec.Asa eu va recomand sa va uitati la filmul “Crossing” care dak am inteles ei bn este inspirat dupa fapte reale .

  7. dap.. referitor la poza din satelit….n-k au night vision…:)) parerea mea…!

  8. Imaginile sunt foarte interesante si tocmai acest comunist aproape pur (cu o puritate mult mai mare decat cel din Cuba) ar putea fi un atu pentru Coreea de Nord, in privinta atragerii turistilor dornici de ceva nou, original si aflat departe de tiparele obisnuite oferite deja de catre alte tari care anual primesc un flux insemnat de turisti. Prabusirea comunismului in Coreea de Nord nu este deloc recomandabila, deoarece s-ar produce un haos poate de 100 de ori mai mare decat in Romania. Nord-coreenii nu vor putea sa se adapteze acestor schimbari brutale, nu vor putea sa faca o reconversie asa cum au facut albanezii, care si ei au avut dur comunism.

  9. Poi..e dragutzaa..iubsesc KOREA!:*:*<3<3<3…
    Daaa..si eu din poze cu koreeni m-am ales cu o autostrada..dar e dragutzaa..nush..parca mi-as dori sa avem si noi in Romania..desi imi doresc sa fiu in KOREA sa fiu o koreanca..cel care va citi aces coment va spun ca este un film foarte fain pe youtube..se numeste FULL HOUSE..e un film Korean gen drama si romantisme..sa dati pe youtube si sa scriet full house episode 1 part 1..si tot asa..adica episode 1 part 2..ma rog..si filmul al doilea apare in decembrie..de ziua mea..in decembrie..dahh..ok..ma bucur ca m-am spus despre film.eu l-am vazut de 2 ori..

  10. Ce in rominica e mai bine.Noi avem poteci nu autostrada si reparm trenul din mers cu frunze si sirma.Oare informatia e corecta sau culesa dela radio sant.Sa traiti cum vrea basascu Pa

  11. coreia de nord a aplicat un comunism unic in lume. incepand cu modificarea principiului repartitiei ” de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi” ( principiu in esenta marxist ) la acela in functie de pozitia sociala si erarhia in societate. deci este un principiu stratificat, cf. paturii sociale din care faci parte. insasi fazele incipiente ale acestui tip de gandire erau mai evoluate( vezi falanstierul de la Scaeni al lui Teodor Diamant de la mijlocul sec. xix) nu mai vorbim aici de drepturi individuale ale omului, acestea sunt stabilite de regim care pretinde ca vorbeste in numele tuturor si critica din afara este considerata amestec in treburile interne. orice parere personala este reprimata violent prin organele special creiate. in coreia de nord nu este comunism, este sclavie la propriu, nu sunt principii doctrinare marxiste, e pur si simplu o ideologie bazata pe reguli proprii, inventate un fel de fascism primitiv si agresiv la maxim. omul (nord coreianul) este un obiect al muncii care trebuie sa produca ce solicita regimul, iar in schimbul muncii primeste ce hotaraste tot regimul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *