Cmos f****g Battery is out


Deci dragii mei, tocmai m-am reintors printre voi dupa o lupta seculara ce a durat fix 2 ore, lupta din care au rezultat urmatoarele:

  • O ora si jumate’ mi-a trebuit sa-mi dau seama de ce biosul imi vedea doar 128 RAm (cu toate ca am instalati 1Gb)
  • Am scos bateria din placa de baza de patru ori la rand in ideea de a reseta Bios-ul.
  • A patra oara am pus-o si pe geam sa se raceasca (ca sa vezi ce ma duce capul).
  • Am scos totul din placa: placa video, placa de retea, procesor, coolere, sursa, hard. Am curatat procesorul, l-am uns cu pasta termoconductoare, am ucis paianjenii ce roiau pe acolo, l-am aspirat.
  • Degeaba

Si cand colo ce sa vezi? Problema era bateria CMOS frateeeeeee! Fir-ar sa fie de baterie. Dupa un dus rece mi-a trecut prin cap sa scotocesc in debara dupa o placa de baza stricata ce zacea pe acolo. I-am scos frumos bateria si am introdus-o la fel de frumos in placa mea. Surpriza, merge!

Dupa ce i-am povestit tarasenia, Bogdan mi-a recomandat un Biostar TP45 HP ca cica e la promotie insa discutia a picat cand am observat ca e pe socket 775. Eu am socket 478 iar daca imi schimb placa de baza, trebuie sa schimb majoritatea componentelor. Asa ca, zic pas. Momentan.

Umblu cu calculatoarele de 10 ani de zile, dar asa ceva nu mi s-a mai intamplat, nici vazut  si nici auzit de la altii.

bullets

35 Comments

  1. Nici eu n-am mai auzit de aşa ceva. Şi mă ocup de calculatoare de 13 ani. Cred că e ceva dubios cu placa de bază.

  2. Placa o am de aproape 3 ani. S-o fi cosumat bateria? 😀 Nici de asa ceva nu am auzit. Mai ales la placile de baza. Pf..

  3. dak pateam yo… imi lua 2 sapt sa rezolv problema… nu 2h … deci—> te-ai miscat repede…. 😀

  4. Acum 10 ani erau bune calculatoarle, omule. chiar daca aratau ca niste cazane si se fortau cu 64 mega de ram.
    Acu’, ce sa mai… ai imbatranit iar compurile nu mai sunt ce au fost 🙂
    Ce naiba ai vrea ? Baterii bune, sa nu mai cumperi in veci ceva nou ? 😛

  5. A fost de la Bios… nu de la Baterie … si cand resetezi biosul … tre sa scoti bateria circa 15 min in caz ca nu ai jumper sa-l resetezi 😉

  6. N-avea ce să fie de la BIOS. Că doar nu se resetează aşa după cum bate vântul. Sigur era 444 sau 555, că la 777 merge orice. :)):)):))

  7. bios`ul se reseteaza cu ajutorul unui jumper care este situat de obicei in imediata apropiere a bateriei. daca acesta nu exista sau nu poate fi localizat se scoate bateria si se lasa 10-15 min (e informat bine bebe) si optional poti uni suportii metalici care tin bateria cu un conductor pt cateva sec.

    p.s. daca vrei sa stii daca o baterie de genu` aleia mai are “juice” in ea pune-o pe limba si o sa-ti dai seama imediat. nu glumesc. try it. 😉

  8. fiecare cu ce are.
    pentru reset scos baterie, pornit rahat 10 sec, stins, pus inapoi si gata resetu`

  9. te-ai gandit vreodata ce tin condensatorii de pe placa de baza in ei? :))
    PS: am facut Calculatoare (facultate)

  10. @hak si @bebe

    scoti bateria, faci un scurt pe cele 2 contacte, pornesti hardughia – de obicei incepe sa piuie disperata ( f. rar mai si porneste dar depinde de placa de baza ) , opresti, pui bateria si merge

    de tinut bateria pe limba – nu merge, la 3 volti trebuie sa fi super sensibil si nici un emo nu cred ca reuseste 😀 , abia incepe sa se simta la alea de 9v

    @bullets – pana acum n-am mai vazut nici eu eroare ca asta 😀 si demontez zilnic cate o hardughie … de obicei da eroare la bootare ( asta daca nu ai setat sa afiseze logo-ul … si ratezi si erorile de cmos, si alea de smart…ceea ce e nasol dar “frumos” ) , daca nu a dat nici eroare, si nici nu a piuit si …nici nu a vazut ram-ul, inseamna ca … mai are inca ceva si a fost pur noroc ca a mers cu alta baterie si …in cazul asta @bebe a avut dreptate ca s-au descarcat si condensatorii

    mai arunca o privire sa nu fie parlitii astia de condensatori umflati ca … nici twilight zone-ul nu se compara cu evenimentele create de ei ( din 5 sisteme mai vechi de 2 ani, 2 au condensatori umflati…care dau de la erori de memorie, pana la lipsa unor componente, ecrane albastre, resetari ciudate , etc… )

    ochii buni stiu ca ai asa ca o sa-i observi usor, iar daca unu` face un pas gresit stii tu, head shot ca`n q3 pe dm-ul ala zbuator

  11. Asa ceva mi se intampla si mie… de cate ori dau restart sau shurt down la laptop, mi se reseteaza data pe 30 noiembrie 2007 si ora 00:00… am inteles k mi s-a terminat bateria cmos, de alftel ma si anunta cand imi deschid laptopul… stiti cumva unde as putea gasi baterii d-astea? tre sa ma duc cu laptopul? si totusi cred k mai este in garantie…
    va rog mult sa-mi raspundeti!

  12. Toshiba Satellite L 40 F 14 … sau invers L14 F 40 … ceva gen… :)) sunt la serviciu acum… 🙂

  13. @Lavica

    Modelul este

    Toshiba Satellite L 40 14F, doar că nu-i găsesc manualul de utilizare sau întreţinere.

  14. offff… totusi unde ma indrumi sa intreb… sa-mi schimbe bateria… nu stiu… nu prea ma pricep la componente 🙂
    aaa… si cand apas “start” ini arata “new programs installed”, chiar daca eu am mai folosit programele respective…
    P.S.:tipul care mi-a instalat xp pe el ( ca am avut probleme, ca avea nu stiu ce SATA) mi-a spus ca daca s-a terminat bateria cmos el incepe sa uite lucruri… tu ce stii?? mersi frumos de ajutor!!

  15. @Lavica

    În partea inferioară a carcasei trebuie să fie o trapă rotundă, eventual sub baterie. Acolo este bateria. Trebuie să fie rotundă şi cam de dimensiunea unei monede. Vezi ce scrie pe ea şi cumpără alta, fiindcă sunt destul de ieftine.

  16. aha!! mersi frumos!! dar…daca o scot, mai pot folosi laptopul?? sincer, nu stiu la ce foloseste aceasta baterie… si de unde as putea sa cumpar?

  17. Lavica – te duci cu bateria la magazin si o sa primesti sfaturi, eu am luat bateria de pe alta placa de baza si uite ca functioneaza.

  18. ok! mersi… doar ca intrebam ce magazin… pe la media galaxy gasesc?? 🙂

  19. MediaGalaxy in niciun caz. Ultra Pro, Flamingo, Depozit de calc., etc.. da mai bine cauti un magazin de cartier, aia sigur au.

  20. frate am si eu o problema, deschid pc`u si imi merge circa 30 de secunde dupa care se inchide, parca ceva intrerupandui curentu, cam ce ar trebui sa fac?

  21. cele mai plauzibile probleme. Se incinge procu (nu merge coolerul pe el) sau ai sursa defecta sau condensatorii de pe placa de baza sunt dusi. Contact service.

  22. da am facut si un “test” ca sa ii zic asa ca sa vad daca nu cumva e ceva virus etc. si nu e pentru ca am masurat timpu dupa care se inchidea pc`u [am facut asta de 3 ori la 15 minute] si mi`a dat 52 s , 82 s, si 62 s deci nu cred ca e ceva legat de virusi. unchimeu mi`a zis ca e o problema fizica. chiar atat de dusi sa fie condensatorii sau sursa sau altele? ca mi`am schimbat placa de baza acu 2-3 luni, si sursa cam acu 4 luni

  23. ce am observat cu o parere de rau, e ca majoritatea lucrurilor sunt facute sa functioneze un timp [cam cat ai garantia] ca dupa aceea sa platesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *