Comentariul literar al unei manele

Înca din primele versuri, autorul plaseaza actiunea într-un mediu feeric.

Ce miracol si ce vraja
Stau cu gagica pe plaja

Prin folosirea cuvintelor miracol si vraja, poetul ne trimite într-o lume magica, interzisa muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plaja – trimitere directa la infinitul marii, care ar putea sugera si iubirea nesfârsita, dar si eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel sa îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât si perenul.

În urmatoarele doua versuri, poetul doreste sa împace relativa bipolaritate dintre infinit si peren.

Am chef de distractie
3 luni de senzatie

Constient de clipa fermecata pe care o traieste, autorul îsi avertizeaza ascultatorul (cititorul) ca iubirea nesfârsita, dragostea profunda, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vara, comprimându-se în 3 luni de senzatie.

Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate – trei luni – iar profunzimea sentimentelor umane îmbraca forma senzatiilor.
Iubirea magica nu are suisuri sau coborâsuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alaturi de gagiu sau gagica.

Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplatoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care însa, conform preceptului biblic, si-a pus în valoare, talantii, reusind sa patrunda într-o lume de vis.

A doua strofa a cântecului descrie opulenta de care se bucura eroul.

Dau o cheie la mertan
S-am plecat pe litoral
Mi-am pus plinul de benzina
Si in dreapta o blondina

Mertan-ul face trimitere la stilul de viata al marilor padisahi…
Folosirea expresiei plinul de benzina nu este deloc întâmplatoare. Ea ilustreaza verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu opereaza cu jumatati de masura. Totul sau nimic pare a fi deviza dupa care se conduce.

Notiunea plin, are si un sens metaforic. Ea prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tinde spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubire a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare. Ea este o blondina – simbol al frumusetii feminine, asezate la dreapta barbatului. Afirmatia este întarita în versul al doilea din cea de a treia strofa.

Am mertanul de mult timp
Si-o blondina prototip
E a mea numai a mea
Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola blondina prototip descrie în profunzime calitatile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinta unica. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-si descrie iubita – prototip – autorul ne reaminteste ca dragostea lui este asemeni tinuturilor exotice, fascinante dar înca neexplorate în profunzime, afirmatia fiind întarita si de plasarea povestii în anotimpul de vara.

Ultima strofa descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele doua versuri, ne este prezentata atmosfera care domneste între îndragostiti.

Marea neagra e calduta
Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consuma în apa calda a marii.. Cristalinul marii descrie sentimentele celor doi iar caldura apei descrie relatia dintre ei.
Dragostea dintre cei doi este imuna la scurgerea timpului.

Ziua stau cu ea la soare
Noaptea o scot la plimbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trairile profunde alte tinerilor îndragostiti, dar autorul lasa o portita de iesire din aceasta idila aproape perfecta. Folosirea termenului noaptea din ultimul vers avertizeaza cititorul ca totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar daca peste iubirea dintre cei doi s-ar lasa întunericul, eroul va trece si peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distractie.

Sursa: de pe mail

Sursa pozei: dedicatie.ro

P.S. Ne citim mai pe seara.

bullets

34 Comments

  1. :)) prea tare. Defapt manelarii nostri is niste Eminescu deghizati…. doar cei de la dedicatie.ro si-au dat seama de adevarata valoare a acestora . =))

  2. Comentariu facut ca la carte. Imi aduce aminte de orele de romana… intr-un mod impropriu.
    Oricum imi intareste parerea pe care o aveam si atunci ca se poate face un comentariu bun din orice text, oricat de stupid, doar sa te pricepi suficient la cuvinte.
    🙂

  3. De fapt piesa la care ne referim nu este nimic altceva decat o cvasi-oda a incognosciblitatii spatio-temporalo-sentimentale, a iubirii mistice, plasate in axis mundi. Acest ritualic proces de impreunare fizico-spirituala este de natura ontologica si capata valente Universale, prin contopirea Omului cu fortele Universale.
    Frenezia si reveria sunt asadar oximoronic alaturate, cu scopul de a induce cititorului sentimentul efemeritatii si simbioza bine-rau, lumesc-divin, pamantesc-celest, etc. (Dupa cum spunea si Lucian Blaga: “De unde-si are raiul lumina, stiu: il lumineaza iadul cu flacarile lui.”)
    Astfel, nu numai ca semantica, per total, a textului, este generatoare de reverie, dar expunerea ei in mod simplist prin metafore, hiperbole, metonimii si alte figuri de stil si procedee artistice are rolul de a o face accesibila cititorului, care se identifica in mod ineluctabil cu personajul-narator.

    (parerea mea. scuzati eventualele greseli gramaticale)

  4. ai veleitati de critic literar…sa moara mama,pardon, bunica ca mama am ingropat-o demult. E misto rau interpretarea.Au valoare versurile.

  5. bine, dar unde-i clipul, ca io vreau s-o vad pe blonda aia finutza, poate o cunosc, poate o voi cunoaste. mancati-as. mertzan de mult timp am si io, plinu’ il fac orcand.

  6. acu mai ramane sa faca manelistii un protest ca sa ii puna in cartea de limba si literatura romana… deci oare cui i-a putut debita mintea asa ceva??? s-ar putea spune ca sunt niste eminescu deghizati =))) da sunt foarte foarte bine deghizati :))

  7. @mircea – e de pe mail, nu-i domeniul meu critica literara. 😉

  8. La manelisti le trebuie subtitrare la cometariul acesta :), inca o data sunt uimit de frumusetea si diversitatea limbii romane, o limba pe care “creatorii” de manele nu o pot intelege in veci. Felicitari!

  9. is curioasa cum ar suna comentariul la o manica de bautura sau la una despre bani si dusmani :D:D:D

  10. Ma astept de la tine sa nu mai faci gura cand la o televiziune difuzeaza un film si ca sursa pun Youtube. Pentru ca acest comentariu a fost facut la emisiunea lui Morar acum vreo 3-4 zile.
    Toti tipati ca jurnalistii fura, ca nu dau sursa buna (ca pun doar youtube) etc., dar voi ?
    “Sursa: de pe mail” Si ? Asta iti da dreptul sa publici ceva pentru care altii au muncit ? doar pentru ca ai primit-o pe mail te scuza ? Eu nu cred… Poate si aia care au publicat articolul scris de sora ta despre Budapeste l-au primit pe mail…Corect ?

  11. Dar tu de ce postezi fara sa cauti autorul ?
    Ziarul ala care a “furat” de la tine, daca a primit pe mail ? Si pur si simplu nu au cautat autorul asa cum nici tu nu ai facut.

    Si te-ai mai luat de cineva acum ceva timp ca a difuzat un film vazut la tine pe blog, care era uploadat pe youtube si tu erai suparat ca au dat sursa youtube.
    Scuza-ma dar youtube-ul e site public. Poate acolo l-au gasit. Poate au primit link pe mail/messenger.
    Nu ii scuz pe ei, sa nu ne intelegem gresit. Dar ma enerveaza faptul ca tu faci gura ca fura de la tine, in timp ce pe tine te doare fix undeva de munca altora. Ca daca-ti pasa, cautai TU autorul acestui articol inainte sa-l postezi.

    Plus ca ti-am zis cine-i autorul. Aces comentariu a fost facut in emisiunea lui Morar de acum cateva zile cu invitatii.

  12. Chiar nu e relevanta varsta. Ma enerveaza ca doar voi tipati ca altii fura. In schimb, sunteti exact la fel ca ei, doar ca, probabil, luati mai putini bani.

    Sa presupunem ca ai dreptate in cazul de fata cu emisiunea lui morar.
    Dar explica-mi punctul unu de la articolul asta:
    https://fulgerica.com/2008/02/20/sursa-youtube-2/

    Era pe youtube, ei au dat sursa youtube. Ce te face sa crezi ca DOAR LA TINE l-au vazut ?
    Sunt o gramada care dau mass pe messenger cu link-ul de pe youtube.
    Exemplu: Un copil a vazut filmul la tine, i-a placut, a copiat link-ul de pe youtube (nu de la blogul tau) si a inceput sa dea mass. In cele din urma mass-ul a ajuns la cineva care lucreaza prin ProTV. Mass-ul care continea link-ul de pe youtube, evident. Si s-a hotarat ca ar fi bine sa faca o stire. Trebuia sa se apuce sa cotrobaie tot internetul sa isi dea ei seama ca de fapt tu la pus pe blog si de la tine a plecat toata nebunia ?

    Daca si la faza asta vii cu argumente cum ca ai dreptate…scuza-ma ca sunt prea prost!

  13. “voi” ca “ei” – sa inteleg ca tu faci parte din alta grupa? Nu “ei” dar nici ” noi”? Bai frate, daca esti frustrat, mergi in alta parte. Te rog frumos.

    Te scuz ca esti prea prost (folosesc cuvintele tale, nu mi-o lua in nume de rau). la urmatorul comment ai ban, exprima-ti frustrarile in alt loc. Punct.

  14. Sa inteleg ca ban-ul este argumentul tau adus la “teoria” mea ? Daca e asa, imi pare rau ca sunt chiar asa de prost.

    O zi buna sa ai!

  15. Nu, este doar un sfarsit ala acestei discutii. Nu-ti pot desena astfel incat sa intelegi teoria mea asa ca mai bine sa punem punct.

  16. de fapt aceasta manea ar trebui sa fie luata in seama de mai marii lideri spirtuali(FLOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRINNNN CALINESCUUUUUU !) ai nostrii.
    In primul rand data fiind situatia geo-politica a eroului principal a se vedea ca acesta este o combinatie autohtona dintre Don Corleone si margelatu avand in vedere ca aceasta opera litero-muzicala se petrece in spatiul carpato-danubian este lesne de inteles ca eroi sunt batuti de soarta si mertanul este furat iar plinul la benzina simbolizeaza grija purtata de erou actiunii intreprinse(nu ar vrea sa ramana in pana cand este urmarit de gabori), undeva in umbra subinteles de cititor apare si personajul principal negativ si anume gaborul care urmarea mertanul de 30 000 Euro cu Loganul sau de 76 000 euro insa intr-un final eroul nostru desii surclasat fireste de masina superioara ce se afla pe urmele sale … reuseste sa scape cu “blondina” la mare , observam aici atributul “blondina” folosit in loc de numele personal de unde deducem ca este victima traficului de persoane ce suporta cu stoicism apucaturile libidinosului burtos cu zgarda de aur (eroul principal) in fraza “noaptea o scot la plimbare” se poate observa ca eroul nostru ramas in pana de bani (datorita plinului facut si costurilor de pe plaja) nu ramane si in pana de idei folosind “blondina” la produs bani de la strainii de pe litoral sau chiar si de la urmaritorii sai(gabori). <<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>

  17. Super comentat de toti. Pacat ca si daca citesc astea, manelistii nu inteleg palma care li se da.
    bullets, de ce toti moderatorii trebuie sa fie ca tine? sa stii ca daca ai dreptul sa dai ban nu inseamna ca gandesti mai bine ca unul sau ca altul.

  18. nu-i de ras; omul a scos partea frumoasa si buna in evidenta;asta nu inseamna ca orisicine tre sa aiba iubit(a); e valabil pt cine vrea sa se marite(insoare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *