In vizita la fabrica “Seagate”

V-ati intrebat vreodata cum se fabrica un hard disk? Aflati acum prin intermediul acestui film de 11 minute. Un “Inside Tour” la fabricile Seagate din Wuxi – China, firma de renume in acest domeniu despre care sunt sigur ca ati auzit. 😉

Ah, fetelor, acum puteti vedea si voi cu arata interiorul unui hard disk si cam ce anume cauzeaza sunetele ce le mai scot uneori acestea. No offense!

Munca de chinez domne’! 😀

bullets

13 Comments

  1. Seagate a fost si ramane brand-ul meu favorit.
    Eu ma intreb oare cati zeci de ani mai trec pana se va renunta la hdd-ul classic si se va trece pe flash memory…

    Imi raspund singur: cand un flash memory va avea 7400RPM :))

  2. Probabil de pe la sfârşitul lui 2009 preţurile la SSD-uri vor începe să scadă dar nu văd o înlocuire prea rapidă a HDD-urilor clasice.
    Sunt interese şi sume enorme.. nu se omoară o tehnologie / industrie foarte profitabilă chiar aşa de rapid. 🙂

  3. @Andrei Monciu, arata-mi si mie unde scrie ca un flash memory de 32G este mai rapid decat un hdd de 32G.Asta ca exemplu numa. Si vreau grafice clare, nu vorbe.
    Sunt destui cu bani care ar arunca cu ei pe asa ceva.Dar nu se pot face asemenea capacitati la viteze bune, asta e problema!

    Ai idee cum functioneaza o memorie flash?
    O memorie este compusa din mai multi tranzistori (celule de memorie) ce fiecare poate stoca un singur bit de informatie.Cele recente promovate de Toshiba si Samsung de tip MLC (multi level cell) pot stoca mai multi biti pe o celula – justificata prin aparitia flash-stick-urilor de capacitate mare.Ei sunt cei ce au dezvoltat aceasta tehnologie.
    Desi citirea se face secvential prin conectarea celulelor in serie (asa se obtine viteza maxima) , viteza este incomparabil mai mica decat a unui HDD.
    Cu cat conectezi mai multe celule de memorie, scade si viteza.Din cauza asta am spus sa imi arati o comparatie intre 32G flash si 32G Hdd.

    Cand ai o diploma in electronica, astept sa-mi dai un buzz aici pe blogul lui bullets.

    P.S. unde ai vazut tu memorii flash de SUTE DE GIGA?
    Si in plus eu nu vorbeam de memorii flash-stick USB la care probabil faceai referire, “smart butt”!
    Vezi cui spui “smartass”, te rog mult!

  4. @Metallman
    OCZ are un model de SSD de 250GB (vezi in semnatură) bazat tocmai pe MLC 😉
    Preţul este însă prohibitiv.. aprox 900$

  5. @andrei91 – imagineaza-ti ca trebuie sa fie curat acolo. Orice bucatica de praf dauneaza. Logic..doar sunt hardiskuri, nu oua..

  6. @PCMHZ, mersi. De chestia asta chiar nu aveam nici cea mai mica idee.M-am mai interesat din cand in cand de asa ceva dar nu aparuse.
    Deci pana la urma mi se implineste visul 🙂 chiar daca are viteza mai mica decat un hdd la aceeasi dimensiune (aproape 200Mb/ps la scriere fata de acesta la 160Mp/ps).
    Oricum, tinand cont de legile electronicii, sunt curios ce viteza de scriere are dupa ce s-a incalzit.

    Sunt si mai curios, cum vor rezolva problemele cu SCSI-urile folosite in special la servere unde sunt forjate la maxim la 10-15.000 rotatii pe minut. Cred ca vor ramane hdd-urile clasice multa vreme desi teoretic, memoria flash se poate face la o viteza de peste 100 ori mai mare decat a unui hdd.Dar din pacate este doar teoretic – nu prea avem tehnologia.Adica “ei” nu au, ca noi romanii suntem vai mama noastra 🙂

  7. mai tata ce mai inveti si de la unii oameni. respect Metallman,bag de seama ca stii ce vorbesti.

  8. De curand a fost dezvoltata (descoperita a fost acum 30 de ani) o noua componenta pasiva: memristorul. Laboratoarele HP au reusit sa obtina rezultate destul de bune in acest domeniu. Printre altele memristorul va putea fi utilizat in constructiia mediilor de stocare cu o densitate de 3-4 ori mai mare decat actuala tehnologie bazata pe tranzistoare folosita in SSD-uri, Despre viteza acestora nu stiu nimic dar in principiu depinde de performantele controller-ului. Asa ca s-ar putea ca in viitorul cat mai apropiat batranul HDD sa fie inlocuit.

  9. SSD-urile sunt, momentan, limitate la numărul de scrieri, aşa că nu mă încumet să-mi iau unul.

    Mişto partea cu memristor-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *