Filmele romanesti au acel “ceva”

Filmele romanesti duc lipsa de efecte speciale, subiecte inteligente, si tocmai asta le face sa para “low buget”. Si pentru a face un film din asta interesant pentru ochiul cinefilului roman, regizorul (sau si scenaristul?) vine cu acel “ceva” ce intriga si atrage atentia privitorului. Ma refer aici la chestiile alea ce nu costa nimic si pe care orice actor roman le invata prin facultate (exagerez!!).

Deci ce avem noi in toate aceste filme interesante? Ati ghicit, injuraturi. Dar ce tip de injuraturi? Pai, injuraturi din alea ce l-ar face pana si pe cel mai simtit om sa intre in pamant de rusine. Unele dintre ele nu le-ati auzit in viata voastra, garantez.

Va dati seama ca Ion din localitatea Buciugea, judetul Gorj, are o intreaga colectie pe DVD si se uita cu mare placere alaturi de familie la aceste filme? Nu conteaza ca si Vasile ala micu’ ce sta pe covor la picioarele ma-sii, aude si el prostiile alea pentru ca da, familia e obisnuita si traieste deja in mediul inspirat de film. Deci ce vad ei acolo e deja normalitate asa ca “Du-te fa si mai adu-mi un Ciucas de la magazin”.

Astea facute dupa ’90 sunt exemplare:

“Prea tarziu” – Lucian Pintilie

“Asfalt Tango” – Nae Caranfil

“Sobolanii Rosii” – Florin Codre

“Patul conjugal” – Mircea Daneliuc

“Balanta” – Lucian Pintilie

Continui? Face vreun ziar o compilatie pe DVD? Distribuire moca la chioscuri?

[thx to liviug pentru idee]

bullets

28 Comments

  1. De fapt, orice roman le invata inca din copilarie (injuraturile). Nu trebuie sa faci facultate sa stii sa injuri.
    Oricum, la asta ne pricepem cel mai bine, dar vad ca domnul Pintilie ne cam intrece :))

  2. …caranfil si pintilie sunt printre cei mai buni regizori pe care ii are romania…si daca te uiti in jur chiar se injura in romania…nu e ca si cum ar fi fost secvente inventate…in fine..e doar parera ta defapt, doar ca ii influentezi pe altii…oricum la filmele lui pintilie stai tu linistit ca nu se uita toata lumea.In rest numai de bine…

  3. Anonimule, si vrei sa zici ca in filmele romanesti nu se exagereaza? Ma refer la tot aici, nu doar limbaj.

  4. ai uitat sa precizezi de mult prea cunoscuta si de altfel si unica injuratura din filmele lu’ Sergiu Nicolaescu si anume de
    GRIJANIA MATII!!!

  5. Uitati-va la Balanta, e interesant filmul, si mai ales personajul lui Pintilie

  6. esti cel putin spus ignorant, ca subiectiv ii prea moale, si cei ce sustin imbecilitatea filmelor romanesti sunt cel putin inculti, ca prost e prea putin zis.

    nu stiu probabil te uiti la filme rusesti, japoneze, chinezesti, si nu intelegi mare lucru, si asa crezi ca nimeni nu injura in filme. filmele sunt defapt proiectii ale realitatii si ca orice proiectie artistica totul este exagerat, marit, pus sub lupa.

    numara de cate ori apre cuvantul “shit” intr-un film america, oricare din care ii in saptamna asta in top 10, ca sa nu mai zic de “fuck” si “son of a bitch” iar dupa, mai mediteaza.

  7. Bine spus Ruben……daca “fuck you” reprezinta in continuare “du-te naibii”, asta nu inseamna ca in filmele “americane” nu se injura. Problema e ca ei sunt limitati la injuraturi, noi am invatat sa injuram mult mai mult, si in special moldovenii-dupa cum spuea Bordea(showtime). Sunt cateva filme romanesti monumentale-Operatiunea Monstrul-in care nu se injura de ex, Filantropica…..
    In alta ordine de idei, chiar imi place de actorul ala din Prea Tarziu, nu stiu cum il cheama, a jucat si in Terminus Paradis, acolo injura mai frumos si mai mult…

  8. Am vazut acum cateva zile cel mai iubit dintre pamanteni. De fapt am incercat sa il vad. Desi cartea mi-a placut extrem de mult, nu imi pot imagina cum pot fi realizate asemenea filme.
    M-am uitat cu o mare dezamagire prima jumatate de ora, dupa care l-am inchis. Scenele din inchisoare erau inspaimantatoare.

  9. singurul film la care am ras cu lacrimi a fost cel in care a jucat Dragos Bucur… era ceva legat de 1 Mai … numai retin numele filmului

  10. Ai dreptate, filmele romanesti, cu toate ca au fost facute cu bugete reduse, au ceva deosebit, sunt mai aproape de realitate..

  11. Sunt mai inteligente decât 80% din filmele americane. Astea româneşti ridică o problemă la care mai şi meditezi după ce vezi filmul. Unii nu prea văd asta la filmele româneşti.

    @dumim: Îl cheamă Răzvan Vasilescu.

  12. ma certati-va voi cat vreti. eu stiu ca de mult nu am mai ras asa de bine. ce le poate mintea la astia cand vine vorba de injurat.

  13. sa ma trezesc? din ce? la ce sa ma trezesc? la cultura da cu picioaru in tot ca noi suntem revoltati si ne exercitam libertatea de subjugati ai societati.

  14. apropo de ce spui tu si de asfalt tango: ii o faza in care explica mircea diaconu de ce e mai plastic sa spui cacat decat merde :)) si ii explica asta fix fetei care injura in partea asta din film pe care ai postat-o 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *