Strada Liviu Babes din Brasov

„Am auzit un geamăt şi un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-şi stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia că-i aud sfârâitul părului şi al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deşi trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură şi împreună am încercat să-l stingem”, povestea Douglas Wallace în paginile săptămânalului britanic.

Era martie 1989 şi un român semnala lumii întregi falimentul total al comunismului naţional.

de aici

Scena a fost observata de sute de oameni. Agonizand, Liviu a mai avut puterea sa scoata de sub hainele carbonizate un carton pe care scria: “Stop Murder. Brasov egal Auschwitz”. Ieri, a fost dezvelita o placa comemorativa in amintirea eroului.

[……]

La mai bine de zece ore de la producerea tragediei, postul de radio Europa Libera transmitea stirea ca un roman si-a dat foc in semn de protest fata de regimul criminal al lui Ceausescu. Autoritatile comuniste au supravegheat cu atentie inmormantarea eroului la Cimitirul Municipal din Brasov, cauza mortii fiind, oficial sinuciderea.

de aici.

Poate cei tineri vor intelege acum de ce exista o strada cu numele “Liviu Babes” in Brasov!

bullets

5 Comments

  1. interesant. de fiecare data cand auzeam numele strazii ma tot intrebam cine a fost nenea si imi tot propuneam sa fac research; m-ai scutit de efort, multumesc.

    revenind la link-uri… sunt 2 versiuni ale povestii, cel putin partea cu cartonul; unii zic ca l-a agatat intr-un brad, altii zic ca l-a scos “de sub hainele carbonizate”; adevarul cred ca e undeva la mijloc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *