Asta e (2001)

asta-e

Cindva un orasel prosper, Sulina este victima declinului si derutei post comuniste. Zece ani dupa caderea lui Ceausescu, locuitorii lui inca traiesc in saracie. In ciuda disperarii lor, mai este loc pentru vise si umor.

Clipul Mona, postat acum cateva zile, face parte, de fapt, dintr-un documentar ce poarta numele “Asta e” (2001) si in care este reprezentat portretul a trei generatii de locuitori ai Deltei Dunarii. Productia romano-germana, realizata cu sprijinul ONC Romania, a fost prezentata la peste 50 de festivaluri internationale in ultimii trei ani, printre care Berlinala, Festivalul International de la Rotterdam, Muzeul de Arta Moderna de la New York, obtinand urmatoarele premii:

Grand Prix du Jury Documentaire, Belfort 2001

Golden Olive, Kalamata International Documentary Festival 2001
Grand Jury Prize for Widescreen, IBC Amsterdam 2001
Silver Rembrandt for Documentary, IBC Amsterdam 2001
Mention speciale, Les ecrans documentaires, Paris 2002

Regie: Thomas Ciulei
Distributie: Nicu Carlan, Ionut Tarasov

[via & thx to just_a_girl]

bullets

9 Comments

  1. Nicu Carlan s-a sinucis la putin timp dupa film. Avea parca doi copii. Ionut Tarasov duce o viata la limita legalitatii. Filmul este turnat intr-un sat aflat la 8 km de Sulina, iar realitatile prezentate in el sunt 95 % adevarate.

  2. 10x to Serban că ți-a lăsat primul comment cu numele filmului but anyway Sulina nu mai este nici pe departe ceea ce prezintă filmul, sărăcia si depravarea din film s-au concentrat în jurul clasei muncitoare (cei care munceau la fabrica de conserve și familiile de pescari mai încuiați) iar bogătia s-a îndreptat către cei care fac turism (sau fraieresc turiști, indeosebi străini) sau care fac contrabandă, braconaj, etc.
    Orașul are acum pensiuni de lux, pe alocuri free wi-fi pe faleză și o plajă vai de ea dar cu un nisip foarte fin.
    Probabil că doar iarna se mai prezinta ca-n film deoarece orasul este complet mort.

  3. Totusi filmul este turnat la Sulina doar in proportie de 20%. Restul este turnat la Cardon si prin imprejurimi. Cu Nicu carlan am stat in aceeasi banaca la generala. Din cate stiu nici Varvara, nici Toni si nici Nicu nu mai traiesc astazi. Dumnezeu sa ii odihneasca. Acest film e tot ceea ce a mai ramas dupa ei.
    In rest Srban are dreptate in ceea ce se refera la orasul Sulina. dar iarna este la fel de mohorat ca si in film. devine o tentativa de statiune doar 4-5 luni pe an. Doar vara. Din pacate se spune ca cine bea din apa de aici, aici ramane definitiv si aici moare. Sunt multi prizonieri ai acestui oras, din diferite motive. Sunt si multi care o duc bine.

  4. Cu placere:)
    …si eu eram suparata pt ca ai sters comentariul cu link 😛

  5. Daca are cineva idee cum pot sa fac rost de filmul asta, sa lase un mesaj aici.

  6. ba ia mai duceti-va naibii ma! ce sa zic s-au gasit orasenii! sulina e un oras foarte frumos si cu niste oameni foarte primitori

  7. numai prostii si minciuni spuneti!!! sulina e un oras frumos cu oameni foarte primitori! see for your self…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *