Efectul Lotus

În culturile asiatice lotusul (Nelumbo Nucifera) – însemnsul naţional al Chinei – este simbolul purităţii absolute. Interesant este că aceste plante se menţin permanent extrem de curate deşi cresc în locuri mlăştinoase, noroioase. Cheia acestui fenomen stă în faptul că apa nu aderă la suprafeţele plantei (frunze, petale) picăturile de apă antrenând cu cu sine impurităţile de pe plantă. Aderenţa este aceeaşi şi în cazul altor fluide: mierea, uleiul, adezivii nu realizează contact direct cu suprafaţa şi se îndepărtează prin efectul gravitaţiei.

De aici

Sincer, stiam ca exista asa ceva insa nu am vazut niciodata o demonstratie. 🙂 Mai jos putem vedea ce efect are apa asupra unei plante denumita Alocasia – Urechea Elefantului. Stati sa vedeti cum se comporta mierea….

bullets

6 Comments

  1. mi se pare perfect logic ce se intampla.Si merele sunt invelite intr-un strat de ceara.Deci la suprafata frunzei e un strat de ceara menit ca apa sa nu se “infiltreze” ca mai apoi sa produca putrezirea frunzei.din pacate la noi nu gasim frunze asa mari dar cred ca toate din ele se comporta la fel ca asta.O sa incerc la vara cu un brusture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *