Internet Explorer 9 final

Microsoft a prezentat luni la conferinta South By Southwest din Texas versiunea finala a browser-ului Internet Explorer 9 despre care compania spune ca este foarte rapida, mult mai simplu de folosit, are functionalitate sporita cu mai multe tipuri de aplicatii si ofera un serviciu avansat de Tracking Protection. Microsoft prezinta noul browser ca fiind un urias pas inainte si spera ca lansarea va opri declinul IE pe o piata in care Firefox si Chrome au castigat masiv teren. Un dezavantaj mare va fi insa ca noul IE nu merge pe Windows XP care e cel mai utilizat sistem de operare.
Hotnews

Din cate probabil ati auzit, versiunea finala a Internet Explorer 9 a fost lansata oficial ieri cu surle si trambite. De dimineata l-am descarcat de pe microsoft.com si pana acum avem asa:

– nu exista suport pentru Windows Xp asa ca nu va chinuiti sa incercati sa-l downloadati/instalati, dati fuga la cel mai apropiat distribuitor si achizitionati un Windows 7 inainte de toate. Sa intelegem impreuna ca aici discutam de o strategie de marketing: cumparati acest rotund, zemos si pufos Windows 7 si doar apoi veti putea beneficia de minunatul Internet Explorer 9. Revenind la ce ne doare, conform ultimelor statistici, 44,2 % din utilizatori folosesc inca Windows Xp:

Windows XP is the most popular operating system. The Windows family counts for almost 90% (de aici):

2011 Win7 Vista Win2003 WinXP W2000 Linux Mac
February 32.2% 8.3% 1.0% 44.2% 0.2% 5.1% 8.1%
January 31.1% 8.6% 1.0% 45.3% 0.2% 5.0% 7.8%

– procesul de instalare m-a avertizat ca la sfarsitul operatiunii s-ar putea sa am  nevoie de un  reboot. Am inteles ca la cat de multe componente de Windows folosesc IE , este absolut normal sa-mi ceara reboot (thx to liviumihai)

– instalarea s-a terminat si intr-adevar sunt nevoit sa dau restart la calculator. Acest reboot nu l-am efectuat inca, asta inseamna ca nu ma pot juca cu Internet Explorer 9 si drept sa va spun nici nu ma grabesc. 😉 Pana dupa reboot, inca raman la definitia : “Internet Explorer este un browser cu ajutorul caruia poti downloada Mozilla Firefox”.  Cei care au instalat sute de sisteme de operare Windows  stiu la ce ma refer cand zic asta. 🙂

Update: nu am nimic cu Internet Explorer 9, ba chiar apreciez efortul celor care l-au realizat. Vreau doar ca cineva sa ma convinga cu argumente ca acest browser e cel mai bun de pe piata la ora actuala. 😀 C’omon, make me use it!

Update 2: Inca nu am dat reboot.

bullets

11 Comments

  1. Inca nu dar intentionez sa dau unul spre sfarsitul lunii. 😉

  2. Eu am migrat de la Firefox la Chrome si sunt foarte multumit de el. Se misca mult mai bine.

  3. Eee ce sa zic…
    Dar peste cateva luni, anul asta, procentul de utilizatori Windows 7 + Vista il va depasi pe cel de XP! Chiar nu vedeti ca se afla in continua scadere? De ce ar mai produce Microsoft un browser modern pe un sistem de operare depasit de tehnologie? Implineste anul asta un deceniu! Dar n-am inteles, trebuie cumva sa mentina cineva marketshare-ul XP-ului? Pentru ce? XP-ul si-a trait traiul, si-a mancat malaiul! Numarul de utilizatori ai acestui antic sistem de operare e in continua scadere, vizibila! Daca n-aveti bani de calculatoare noi atunci folositi pe XP Google Chrome, ca doar ramane cel mai bun/rapid! Mie mi se pare normal ca Microsoft sa incurajeze utilizatorii sa avanseze si ei o data cu tehnologia. Cei care nu-si permit sau considera ca nu e nevoie atunci au alternative destul de bune! Dar IE9 matura pe jos cu toate celelalte browsere la capitolul accelerare hardware prin GPU, unde este al naibii de impresionant. Tocmai asta e una din principalele cauze pentru care nu a fost posibila realizarea unei versiuni de IE9 pentru XP. Motorul IE9 se foloseste de multe tehnologii de programare ce se gasesc doar in Vista si 7. Mai ales DirectX 10, 11. XP-ul n-are asa ceva! Nu zic ca nu e si o strategie de marketing la mjloc, dar eu cred ca au luat o decizie inteleapta pentru ca doar astfel au putut realiza IE9-ul din ziua de azi! La ce rost sa fi produs o versiune pentru XP doar cu skin de IE9 pentru ca cele mai multe facilitati de ale sale pot fi experimentate numai in Vista si 7, mai ales 7! Apropo, ca sa simtiti accelerarea hardware nu e suficient sa aveti doar sistemul de operare compatibil instalat, ci si o placa video ce suporta prin hardware minimum DirectX 10. Va spun ca aceasta accelerare hardware face minuni cu Web-ul! Se incarca paginile cum n-ati mai vazut! Instant! Ordonat! Sau mai ales animatiile alea prin HTML5 Pentru mai multe detalii si demonstratii intrati pe http://www.beautyoftheweb.com (site-ul oficial)

  4. Ma,nu ii chiar asa “dezgustator” IE9’le..se misca binisor,aproape la fel de bine (am zis aproape) ca si Chrome,care in momentul de fata ii browserul pe care il folosesc.Doar ca nu stiu ce se intampla la Chrome,la Google Images,de nu imi mai apar pozele si is nevoit sa folosesc IE9’le.pot sa ii dau,momentan,nota 8 pentru design ca nu l’am puricat asa de tare. 🙂

  5. Am zis sa incerc totusi sa vad cum merge. Mai jos o lista cu ce nu imi place… Nu am gasit inca ceva sa-mi placa
    – modul de afisare al butoanelor (uitati-va la butonul Search dupa ce va logati pe forum) : in Firefox este mult mai fin
    – nu ma lasa sa fac scroll pana nu s- incarcat toata pagina
    – cand fac back, ii ia mult mai mult decat la Firefox
    – taburile apar langa adresa, avand mult mai putin spatiu
    – fiecare tab nou e deschis ca inca o fereastra, ce apare in bara pentru cei cu Windows 7, foarte deranjant daca obisnuiesti sa ai multe taburi
    – cea mai tare faza beautyoftheweb se vede mai prost decat in firefox (nu se incarca zona centrala)

    Trebuie precizat si ca am instalat varianta pt 64 bit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *