Tefal – o tigaie minunata cu un strat de moarte garantata

Poveste cu un canar si o tigaie

A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul era  urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un canar. In acest mod, vaporii de aer  ridicati din tigaia ce se incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie. La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele toxice din aer.  Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la  se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si care trag un semnal de alarma.


Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon – pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus – tigaile sunt toxice.  Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romania este vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta.
Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri – prin inhalare, prin piele si prin ingerare o data cu mancarea gatita in vasul de teflon.  Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.
Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face fata “provocarii” in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.
Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele de fonta. Ikea – vasele Senior – tigaie pentru prajit la 150 de lei.
3. Vasele de otel inoxidabil.
4. Vasele de aluminiu – desi si aluminiul se descompune si poate cauza probleme in aceeasi arie – cancer, tumori, etc, este de preferat in fata teflonului.
Articole despre toxicitatea teflonului:
http://www.viviente.com/2006/01/toxic_teflon_nonstick_will_mak.html
http://tuberose.com/Teflon.html
http://www.loe.org/shows/segments.htm?programID=06-P13-00001&segmentID=1
Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine cunoscute.

[trimisa de taica-miu pe mail]

bullets

11 Comments

 1. Teflonul din cate am citit ceva vreme in urma a fost descoperit din greseala undeva in anii `50 .Se stia d emult de cat de toxic poate fii atunci cand e incalzit dar….nu tre sa mai traiasca si companiile farmaceutice? 😀 nu putem sa fim toti sanatosi si frumosi.

 2. Daca stratul de teflon se descompune dupa cateva minute de la inceputul gatirii, nu ar trebui sa dispara dupa un anumit timp? ca doar nu e toata tigaia din teflon. Sau se recompune cand se raceste?
  Nu stiu ce tigai are expeditorul, dar mama detine niste tigai tefal de ani de zile si in afara faptului ca se cunoaste ca a trecut vremea peste ele, nu sunt deformate.
  Orice vas, neintretinut corespunzator se poate zgaria
  Desi aluminiul e nociv si spune si autorul asta, totusi este recomandat. Pai cum vine asta?

 3. Asta face parte din seria “Recomandari prin email” scrisa de cineva care habar n are si vrea sa bage lumea in sperieti sau sa trolleze cu spor.
  Din aceeasi serie: “Eba are vila de 900 milioane (da, milioane) euro la paris” “1 litru de ulei contamineaza mii de metri cubi de apa”, “Parlamentarii din UE au pensii de sute de mii de euro” si preferatul meu “Nu Apolodor din Damasc a facut celebrul pod peste Dunare”.

  Sunt de acord cu killme, poate tigaile alea facute pe vapor sunt toxice. Alea sigur sunt mai periculoase decat reactorul de la Fukushima.

 4. Sa fie din ciclul:
  Dihydrogen monoxide:
  is called “hydroxyl acid”, the substance is the major component of acid rain.
  contributes to the “greenhouse effect”.
  may cause severe burns.
  is fatal if inhaled.
  contributes to the erosion of our natural landscape.
  accelerates corrosion and rusting of many metals.
  may cause electrical failures and decreased effectiveness of automobile brakes.
  has been found in excised tumors of terminal cancer patients.
  Despite the danger, dihydrogen monoxide is often used:
  as an industrial solvent and coolant.
  in nuclear power plants.
  in the production of Styrofoam.
  as a fire retardant.
  in many forms of cruel animal research.
  in the distribution of pesticides. Even after washing, produce remains contaminated by this chemical.
  as an additive in certain “junk-foods” and other food products.

  PS. Dihydrogen monoxide = H2O = APA!

 5. preferati substante care au fost pe linga om zeci de mii de ani – aluminiul si inoxul 🙂

 6. Si putem si noi vedea un film cu canarul ce moare de toxicitatea unei tigai de teflon ?
  Ce asociatii fac acest fel de experimente ? Un nume, ceva ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *