Fenomenul de acvaplanare explicat in imagini

A pile-up involving several vehicles on a Chinese highway was caused by slippery roads and bad weather conditions.

ACVAPLAN’ARE s.f. Stare de plutire a unui automobil ce se deplasează cu viteză mare pe un strat de apă cu grosimea de 1-2 mm, format pe porţiunile plane ale soselelor în timpul ploilor abundente

Sunt sigur ca ati tot auzit de acest fenomen, zic “auzit” pentru ca tare mi-as dori sa nu vi se intample asa ceva vreodata. Asa cum li s-a intamplat acestor sarmani soferi din China:

bullets

6 Comments

  1. Infiorator. Am patit si eu odata, dupa ploaie intensa se stransese apa in canalele facute de tiruri pe asfalt si am simtit ca pe la 100km/h se inmoaie directia… din fericire eram pe o bucata dreapta si am lasat-o sa decelereze usor pana pe la 70, unde nu erau probleme. Cam asta e primul avertisment – inmuierea volanului – merge usor, ca si cum rotile ar fi in aer. Renteaza sa ai anvelope in stare buna – cele uzate sunt mult mai predispuse la acvaplanare. Si sa tii cont ca pe ploaie nu-i ca pe uscat 😉

  2. Eu cred ca aici nu e doar acvaplanare, s-ar putea sa fie si un strat subtire de tot de polei sau altceva de la drum. Spun asta pentru ca mi-e greu sa cred ca un camion de cateva tone acvaplaneaza asa de usor (asta daca nu are cauciucurile ca foaia).
    Am acvaplanat si eu o data, dar nu a fost neasteptat (am accelerat voit inaintea unei balti adanci).

  3. Camionul ala nu a acvaplanat initial… ci a franat brusc in curba pe ud ca sa evite masina… de acolo a inceput derapajul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *