Cum evitam evaziunea fiscala pe National Arena?

Simplu, luam exemplu de la alte natiuni care au reusit acest lucru.

Mulţi vizitatori s-au oprit la intrarea pe stadion să-şi cumpere o apă sau o gustare. Nici unul însă nu a primit bon fiscal. Vânzătorii dau din umeri când vine vorba de emiterea bonului fiscal.

[stirea intreaga pe Realitatea]

Pai, sa va dau un exemplu pentru ca aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu in momentul cand am pasit pe Allianz Arena. Cum naiba reusesc nemtii astia sa “bata” – sa zicem – 10.000 de bonuri in doar 15 minute. Si sar repede la ideea principala: in pauza meciului, majoritatea celor 40.000 de spectatori prezenti se ridicau din scaune si “fugeau” catre zecile de “kiosk-uri” pentru a-si cumpara o bere, un carnat, o aluna.

Si atunci romanul din mine s-a intreabat: cum de reusesc toti sa-si cumpere ce le trebuie fara sa petreaca prea mult timp la cozi. Stim bine ca peste 50 % din timpul petrecut la orice tip de coada se pierde asteptand primirea restului, tiparirea bonului sau cautarea dupa marunt cauzata de celebra “aveti cumva 20 de bani? Ca nu am sa va dau rest…”. Solutia nemtilor?

Fans visiting the Allianz Arena for the first time will want to become acquainted with the ArenaCard cashless payment system. Just like a debit card, the ArenaCard has a number of important and useful functions, but as it is equivalent to cash, it is non-refundable in case of loss. [..] When you present your ArenaCard at the kiosks, the value of your purchase is immediately deducted from the card.

Pe stadion nimeni nu umbla cu bani, nimic nu se tranzactioneaza cu cash. Toate tranzactiile se desfasoara utilizand un card de debit pe care-l primesti (doar daca vrei, desigur) in momentul cand pasesti pe stadion si pe care-l incarci cu bani la zecile de aparate prezente la mai tot pasul. Simplu si eficient, iti cumperi un hot-dog platesti cu acest card. Tranzactia este inregistrata automat, statul isi primeste tva-ul, orice tranzactie este inregistrata, timpul petrecut la coada se injumatateste iar toata lumea e multumita.

Va functiona aceasta solutie pe Stadionul National? Probabil, asta cand toti romanii vor fi invatati sa foloseasca mai intai sistemul de bonuri de ordine din Real (de exemplu). A costat 180 de milioane de euro construirea acestei Arene de talie internationala? E bine, mai investim cateva intr-un sistem de evitare a evaziunii.

Update: Allianz Arena a fost construita in 2002 si a costat 340 milioane euro.

Mai jos puteti vedea cum arata un punct de incarcare a cardului cu credit (filmat pe Allianz Arena la meciul Bayern Munchen – CFR Cluj 3-2 – Octombrie 2010):

Bonus – asa s-a vazut “live” unul dintre cele doua autogoluri ale CFR-ului:

Bonus – Atmosfera Champions League (neaparat cu sunet) – eram in galeria muncheneza:

bullets

5 Comments

  1. Un sistem asemanator exista pe ghencea: iti cumparai niste carduri ce veneau deja incarcate cu o anumita suma si se scadea din ei cand cumparai orice. probabil cand lucrurile se vor aseza dpdv al magazinelor se va implementa si acest sistem.

  2. Mi se pare aiurea sa te duci la un stadion doar asa , sa intrii acolo ca prostu, sa vezi iarba verde din mijloc… trebuia sa puna niste jucatori sa joace un joc demonstrativ sau ceva… numai la romani se poate asa ceva… s a umplut stadionul cu curioshi…

  3. andy,sa intrii de la verbul ‘a intria ‘ ?
    daca da,tu nu mai intria [sic],stai pe loc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *