CHICUSURI – Award winning short documentary

film distins cu trofeul Festivalului International de Film TOAMNA LA VORONET 2009, realizator Corneliu Cîrdeiu


Pe scurt, chicuşul este nu este nimic altceva decît dietileterul, folosit pe vremuri ca anestezic, dar şi ca adălmaş de cei din Volovăţ. În prezent, produsul este interzis comercializării în farmacii.

 

Un documentar extrem de interesant realizat in 2009 si caruia nu i-am dat importanta la vremea lui (cititi mai multe aici).

“Eu ştiu? Poate l-au adus austriecii… Dar, ce să zic? Era, domnule, o fală, la noi, pe vremuri! Acuma, ce să zic, s-a pierdut tradiţia. Un flăcău, cînd mergea prima oară în sat, la horă, în lume cum ar fi, trebuia să miroasă a chicuşuri! O toană, o mîndrie, ceva! (Rîde…) Nu te apropiai de o fată dacă nu miroseai a chicuşuri. Nici nu se uita la tine. Era, cum ar fi în banii de azi, trei lei un păhăruţ. Erau de la noi oameni care vindeau. Făceau rost de unde făceau şi vindeau. Apoi, flăcăii se întîlneau, puneau toţi, mînă de la mînă şi cumpărau rachiu alb, pe care îl prefăceau cu chicuşuri. Se bea eter la nunţi, la cumătrii, ba chiar şi la înmormîntări, dar mai rar. Şi pe la praznice, după ce era dus mortul la groapă”.

CHICUSURI from Corneliu Cirdeiu on Vimeo.

[thx toOvidiu I., vazut si la neuronu]

bullets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *