Metode de inselat la romani

Metode de inselat la romani

Tocmai am primit pe mail o lista ce cuprinde o mica enciclopedie a celor mai intalnite metode de inselaciune folosite in zilele noastre pe teritoriul Romaniei. M-am gandit ca ar fi interesant sa aruncati si voi un ochi peste, nu de alta insa cine stie, poate va ajuta.

Update: Metoda 11 poate fi intalnita extrem de des in Piata Sfatului din Brasov. Diversi zambitori invita tinerii sa nu scape din mana cea mai buna oferta din viata lor. Cei care accepta sunt dusi undeva intr-o locatie foarte apropiata, fac niste poze, platesc ~300 euro (de care trebuie sa se scarpine rapid) si apoi asteapta sa fie chemati de “agentie” la primul lor “shoot”. Clapaaaa!

  •  1. Inselaciunea “verigheta si inelul de aur gasite pe jos”

Tintele inselaciunii pot fi orice persoane. Profilul escrocului: oameni care starnesc increderea si care par oarecum naivi, pentru ca pagubitul sa creada ca el este cel care face “marea afacerea”, sa nu banuiasca escrocheria.

Modul de operare: Autorul arunca pe jos o verighta, un inel de aur si sta undeva retras. In momentul in care ocheste o posibila victima, se duce grabit, ia inelul de pe jos si pare foarte mirat si incantat de ce a descoperit. “Tu, viitorul pagubit, cand il vezi, te gandesti: ia uite, ma, ce bafta si pe asta. Omul continua, ba, o avea si diamante, o avea si nu stiu ce. Efectiv iti activeaza sentimentul de invidie”. Dupa ce a reusit sa faca persoana atenta la marea descoperire, incepe sa schimbe tactica, spune ca nu stie ce ar putea face cu el si, in plus, are mare nevoie de bani intr-un timp scurt. Asa ca-i propune persoanei acostate pe strada sa-l cumpere. La o suma acceptabila, dupa negocieri, reuseste sa-l vanda. Oamenii sunt orbiti de descoperirea unui obiect de mare valoare si de a obtine un pret bun pe el.

  • 2. Inselaciunea cu ghicitul

Tintele acestei inselaciuni sunt tinerii, in special fetele.Profilul escrocului: femei de etnie roma.

Modul de operare: Femeile abordeaza oameni pe strada, cu replici de genul: “Am vazut ceva foarte special la tine. Lasa-ma sa-ti ghicesc, am ceva sa-ti zic, un lucru care iti va schimba viata”. Manati de curiozitate, oamenii accepta. Sub pretextul efectuarii unor vraji pozitive, acestea cer bijuterii, pentru ca “fara aur nu merge vraja”. Apoi le introduc intr-o punga si incep “procesul de ghicire”. Le distrag atentia celor carora le ghicesc si baga bijuteriile in buzunar. Brusc, par panicate, spun ori ca vine politia, ori folosesc alt motiv inventat si cer banii pentru sedinta de ghicit. Fetele platesc sedinta si li se returneaza punga, dar, in loc de bijuterii, gasesc in ea vreun metal fara valoare.

  •  3. Inselaciunea cu detergentii

Tintele inselaciunii sunt batranii. Profilul escrocilor: de regula, persoane de etnie roma.

Modul de operare: Acestia bat la usile batranilor, avand la ei sacose mari in care spun ca ar fi detergent strain sau roman. “Dom’le, uite, avem o promotie la detergenti: cumparati sticla asta si va mai dam inca trei”, in felul acesta abordeaza oamenii. Uneori, acestia chiar sugereza initial ca vor sa-i dea detergentul gratis, dupa care, vazand ca omul este interesat, cer bani pe el. In timp ce batranul cauta banii, hotii intra in casa si-i fura lucruri de valoare.

  • 4. Inselaciunea “Suntem de la Electrica/ Romtelecom”

Aceste escrocherii se impart in doua categorii. Tinta poate fi orice fel de persoana.

Modul de operare al primului tip de inselaciune: Escrocii bat la usa batranului, spunand ca sunt de la Electrica sau de la Romtelecom. Continua povestea si le zic ca au venit sa ii repare curentul electric sau linia telefonului, pentru ca unii vecini au facut reclamatii ca ii bruiaza. Infractorii umbla inainte la panoul de control si defecteaza intentionat curentul electric. Acestia au uniforme de angajati ai Electrica sau Romtelecom, pentru a-si spori credibilitatea. Dupa ce a convins batranul ca sunt de buna-credinta, intra in casa acestuia si fura tot ce gasesc.

Cea de-a doua modalitate de escrocherie a fost pusa in aplicare chiar de angajati de la Electrica. Modul de operare: Angajatii bateau la usa oamenilor si le insinuau consumatorilor ideea ca pot sa le micsoreze consumul, atacand panoul electric cu diferite dispozitive. Mai mult decat atat, chiar intrau in incaperile oamenilor si le puneau dispozitive care sa le micsoreze consumul. Dupa o luna, doua, cand oamenii incepeau sa prinda incredere, escrocii le trimiteau angajati tot de la ei, din Electrica, sa le faca un control. Megeau la oameni si le gasea dispozitivul respectiv. Pagubitii il contactau pe cel cu care aveau intelegerea, pentru a rezolva problema. Povestea se incheia cu o suma de bani data de pagubit angajatului-escroc, pentru a se acoperi faptele.

  • 5. Inselaciunea “rude din strainatate”

Tintele acestui tip de inselaciuni sunt, de regula, batranii. Profilul escrocilor: persoane bine imbracate, care folosesc un limbaj elevat, educate.

Modul de operare: Aceste persoane abordeaza oameni pe strada, de regula batrani. Isi fac veacul prin apropierea caselor de pensii, pe langa spitale ori piete. Opresc persoane in varsta si ii intreaba daca nu au rude in strainatate. Cum multi dintre ei raspund afirmativ, escrocul isi incepe prestatia de teatru. “Ah, ce bine ca v-am gasit. Si aveti un baiat in Italia/Spania? [sunt alese tari unde sunt plecati multi romani]”, continua omul. Batranii au tendinta sa dea mai multe informatii si, in functii de acestea, escrocii- de altfel oameni inteligenti, abili- isi construiesc povestea. Le spun batranilor ca au fost trimisi exact de respectiva ruda, i-a cautat special pe strada si au un pachet din partea ei. Batranul, entuziasmat, ii primeste in casa. Escrocul ii povesteste cum e viata rudei in strainatate, ca se descurca “asa cum poate”, dar ar mai fi o posibilitate sa castige un ban. Il roaga pe batran sa-i dea niste bani, sa cumpere din Romania cateva produse mai ieftine si sa le vanda acolo mai scumpe. Si batranul, dorind sa-si ajute ruda, ii da omului suma ceruta. Asta este una dintre tactici. Insa, de cele mai multe ori, escrocii profita pur si simplu ca au intrat la batran in casa, il fac sa paraseasca incaperea prin diferite pretexte: ” imi aduceti o sticla de apa sa inlocuim apa de la radiator” – exemplul unui patit. Barbatul se duce la baie, umple sticla si, in timpul acesta, escrocii sustrag obiecte de la el din casa.

  • 6. Escrocheria “loz in plic”

Tintele: impatimitii de promo-sport care joaca 6/49, loz in plic. Profilul escrocului: persoanele in varsta, deoarece aceasta metoda era foarte folosita in timpul lui Ceausescu, multi fiind interesati de achizitioarea de loz in plic, pentru justificarea veniturilor ilicite. Sunt foarte putine persoane care stiu aceasta tactica si, de regula, cei care o folosesc sunt aceiasi de zeci de ani. Tinerii nu sunt familiarizati cu metoda.

Modul de operare: Escrocheria se petrece in apropierea agentiilor loto. In general, se formeaza niste grupuri in jurul acestor agentii, alcatuite din oameni care fac schimb de ponturi, vorbesc despre cine a mai castigat, cat a mai castigat. Escrocii apar la usa agentiilor sau prin zona, aproape de ora inchiderii sau dupa inchidere, de regula a doua varianta. Si incep sa le povesteasca oamenilor care sunt adunati acolo: “Uite, domnule, am castigat si am un loz in plic. Am venit sa-mi iau premiul si astia au inchis. Si am nevoie de bani in seara asta, ca e bolnava nevasta-mea, este in spital.” Oamenii il asculta si deja o rotita li se invarteste. Se gandesc ca ar putea sa faca o afacere din care sa castige multi bani usor. Omul continua si le zice ca singura lui solutie este sa-l vanda si ca il va vinde pe o suma mica, in comparatie cu marele castig pe care-l vor avea posibilii cumparatori. Pana la urma, se face intelegerea. Dupa cum este de asteptat, lozul se dovedeste a fi fals.

  • 7. Escrocheria “Alba- neagra”

A fost foarte frecventa in Bucuresti si in provincie pana in anul 2000. Ulterior, escrocii s-au mutat in strainatate, pentru a aplica metoda de inselaciune acolo. Escrocheria consta in ascunderea unui obiect, de regula o bila, sub trei pahare. Intr-o zona aglomerata i se propunea unei persoane, in schimbul unei sume de bani, sa ghiceasca sub care dintre pahare este bila. Daca ghicea, i se returna dublul sumei de bani care i-a fost ceruta. Dar bila respectiva nu exista sub niciun pahar, asa ca nimeni nu castiga niciodata. Chiar daca ar fi existat bila, tot ar fi fost un procedeu ilegal, pentru ca era un joc de noroc care nu avea aprobare.

  •  8. “Maradona”, infractiune specifica Bucurestiului

Tintele infractiunii: persoane din provincie sau persoane straine. Profilul escrocilor: escrocii se prezinta drept ofiteri de politie si folosesc mai multi complici.

Modul de operare: Complicii autorilor se prezinta victimelor si se ofera sa le schimbe valuta la un pret mai bun decat la casele de schimb valutar. Imediat dupa ce pleaca, vin asa-zisii “politisti”, care acuza pacalitul ca a comis un act ilegal, deoarece valuta poate fi schimbata doar la oficiile de schimb valutar. “Politistii” incep sa desfasoare tot felul de activitati specifice, perchezitii in plina strada, lipesc pacalitul de perete si, cu ocazia perchezitiile corporale, ii verifica valuta, sustrag o parte si, in unele cazuri, o inlocuiesc cu asa-zisul smen [bucati de ziar trase la xerox care imita banii.]

  • 9. Inselaciunea cu “imprumutul”

Nu exista un anumit tip de tinta, oricine poate fi pacalit in acest fel. Profilul escrocilor: oameni bine imbracati, persoane foarte abile, cu un limbaj elaborat si cu o infatisare de incredere, care pretind a fi din provincie sau din strainatate.

Modul de operare: Folosind diferite pretexte, ca ar fi bolnavi si au nevoie de medicamente, ca ar fi suferit un accident, ca au nevoie de benzina si li s-a furat portofelul, ca sunt bancile inchise si nu au de unde sa scoata banii, acesti oameni se imprumuta de sume de bani. Si unii dintre ei chiar lasa garantie unele obiecte, de cele mai multe aur falsificat. Pagubitii nu-si mai primesc niciodata banii inapoi.

  •  10. Inselaciunea cu presupusele controale economice

Tintele: agentii economici. Profilul escrocilor: oameni care pretind a fi politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sau de la Garda Financiara.

Modul de operare: Falsii politisti ataca niste agenti economici, sub pretextul unor controale. Agentii sunt luati prin surpindere si, in panica momentului, nu verifica legitimatia. Acestia fac o investigatie amanuntita, par duri, incoruptibili si ameninta cu amenzi si avertismente. Dar, la sfarsit, se prefac a fi convinsi de catre agentii economici si accepta spaga.

  •  11. Inselaciunea cu agentiile de modele

Tintele: fete tinere si copii. Profilul escrocilor: reprezentanti care abordeaza oamenii pe strada si sustin ca sunt de la agentii de fotomodele.

Modul de operare: Acestia opresc oameni pe strada si enumera o lista interminabila de calitati care fac din ei viitoare fotomodele de succes. Asigura oamenii ca au dat peste sansa vietii lor si le propun un contract la o agentie de modele. Ii invita la un casting, la o sedinta foto si, profitand de entuziasm si de starea de agitatie, le cer bani: pentru sedinta foto, pentru contract, pentru introducerea in baza de date. Acestia garanteaza ca respectiva persoana va deveni in cateva zile fotomodel. Dar oamenii astia asteapta saptamani, luni si-si dau seama ca nu mai sunt contactati de agentie. Astfel, realizeaza ca au fost pacaliti. Reclama escrocheria la politie, dar, de cele mai multe ori, firma este relativ acoperita. Contractul pe care oamenii il semneaza are zeci de pagini si nimeni nu-l citeste pe tot. Iar de cele mai multe ori, escrocii au o clauza contractuala de a introduce persoana in baza de date, dar aceasta baza de date poate fi un dosar, un registru, orice. In schimb, daca nu s-a semnat un contract, nu s-a dat o chitanta, atunci este mult mai usor de probat inselaciunea. Alta modalitate de a dovedi ca ai fost pacalit este sa inregistrezi conversatia si sa arati ca ai avut la baza premise false, induse de reprezentantii agentiei, cand ai semnat contractul ori sa ai martori.

  •  12. Inselaciunea cu telefoane

Ti se ofera un telefon foarte scump, care ar fi fost lansat cu putin timp in urma, la un pret mult mai mic. Desi in general genul acesta de comert se face “pe sub mana”, pe ascuns si se insinueaza ideea ca este furat, lumea accepta sa cumpere. Dupa ce oamenii au fost convinsi, escrocul le distrage un moment atentia si schimba telefonul cu o replica. Daca alegi sa cumperi un lucru care a fost furat de altul, in cazul in care vor veni politisti sa recupereze bunurile, nu poti sa beneficiezi de prezumtia ca esti cumparator de buna credinta, daca tu nu ai o chitanta si nu poti identifica locul de unde l-ai luat.

  •  13. Inselaciunea cu transformarea vocii

Aceste escrocherii sunt efectuate de tineri care provin dintr-un centru de copii, care reusesc sa-si transforme vocea si sa o imite pe cea a unor persoane importante din viata politica: Nadia Costantinescu, Nina Iliescu, Nadia Comanescu, secretari de stat, parlamentari si altii. Acestia suna la numerele oficiale ale unor personalitati, primari, prefecti ori la firme mai importante si solicita sponsorizari pentru anumite persoane. Acestia uzeaza de influenta acestor personalitati si obtin sponsorizarile. Dupa care, tot ei vin sa-si ia banii ceruti si sustin ca au fost trimisi de persoana respectiva. Multa lume nu reclama aceste infractiuni, deoarece au impresia ca s-au desfasurat conform legii. Cele mai multe plangeri vin de la persoanele care au fost sustituite si de a caror nume s-a facut abuz. Acesti oamenii sunt foarte abili si au o voce foarte buna. Unul dintre ei chiar a marturisit politistilor ca a substituit vocea a trei persoane diferite: persoana cu influenta, secretara cabinetul si asistenta. .

  •  14. Metoda de inselat prin trimiterea mesajelor pe telefonul mobil

Tintele acestui tip de inselaciune sunt toti oamenii care au o cartela SIM valabila, indiferent in ce retea. Profilul escrocului: majoritatea celor care au folosit aceasta metoda erau puscariasi.

Modul de operare: Trimit mesaje prin reteaua Cosmote, Vodafone sau Orange tuturor persoanelor ale caror numere le detin. Aceasta escrocherie se mai numeste si metoda de inselat “Coca-Cola” sau “Orange”. Oamenii primesc un mesaj cu continutul: “Ai castigat un concurs Orange sau Coca-Cola” si presupusul premiu substantial oferit. Unele persoane cad in plasa, le raspund si ofera datele personale. Profitand de starea lor de entuziasm, acestia incearca sa obtina un profit. Le spun sa incarce unele conturi ale unor cartele preplatite, de fapt propriile cartele ale escrocilor. Incep cu 4-5 euro, apoi pluseaza pana ajung chiar si la 40 de euro. Continua cu cerutul banilor, le spun ca pentru a primi premiul trebuie sa plateasca si curieratul, comisionul de 3% pentru ca au castigat licitatia etc. Ii pun pe oameni sa livreze banii intr-un cont, care apartine unor complici, prieteni din afara inchisorii.

TINETI MINTE:

– NIMIC NU E GRATIS !

– NIMENI NU POATE CASTIGA FARA SA JOACE!

– NICI O FIRMA DE TELEFONIE, BAUTURI RACORITOARE, COSMETICE NU OFERA NIMIC LA TELEFON!

– NU RASPUNDETI LA SONDAJE FACUTE LA TELEFON SAU LA USA!

– NU VORBITI CU NIMENI LA USA CHIAR DACA ARE ECUSON. IMPRIMANTA FACE ORICE!

– NU CUMPARATI NIMIC DE LA NIMENI AMBULANT. NU S-AU INVENTAT MINUNI!

– NU VORBITI NIMIC CU UN NECUNOSCUT!

– NU, NU ATI DAT LOVITURA; NIMENI NU VA OFERA CEVA MAI IEFTIN, VA ESCROCHEAZA!

– ELECTRICA, GAZELE SAU ROMTELECOMUL VIN LA USA CU ADMINISTRATORUL BLOCULUI!

– NU DESCHIDETI USA UNUI NECUNOSCUT! SIGUR EL ARE INTERES SA II DESCHIZI, NU TU!

– DACA PRIMITI UN TELEFON SAU UN SMS CA ATI CASTIGAT NU STIU CE, SPUNETI SA VA TRIMITA SCRIS.VA VA INTREABA NUMELE SI ADRESA SI S-A DAT DE GOL. DACA SUNA DE LA ROMTELECOM, ORANGE SAU ORICE ALTA FIRMA STIE SI CUM VA CHEAMA SI ADRESA, NU TREBUIE SA VA INTREBE.

– FIRMELE (ROMTELECOM, ORANGE, ELECTRICA, ETC) NU VA DAU TELEFON NICIODATA. DAU IN SCRIS. TOTUL.

LE: am gasit si sursa

 

bullets

4 Comments

  1. buna sinteza,
    stiu ca si eu am pierdut 40 lei cu imprumutul ca nu ma benzina, dar na, om cu suflet ce sunt.
    Si cand eram adolescent la alba neagra o suma mica.
    Daca omul nu are de la cine sa invete, viata tot il va educa.

  2. eu am fost ieri inselata cu alba neagra… desi stiam despre ce este vorba, individul respectiv m-a acostat pe strada initial, a vb cu mine si dupa l am vazut la 30 de metri distanta, am stat vreo 20 de minute si doar m am uitat m a facut sa cred ca as putea castiga ca ‘sunt de-a lui’ si pentru simplu fapt ca mereu ghiceam unde era biluta. am plans 2 zile, nu pentru banii pierduti ci pentru naivitatea de care am dat dovada. a fost efectiv ca un truc de magie si de 2 zile ma gandesc cum s-a putut intampla, mai ales mie care stau de 5 ani prin strainatate… mare mare mare mare prostie.. sunt o persoana care si face mult mustrari de constiinta si nu pot sa realizez ce s a intamplat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *