Momente din copilarie

Momente din copilarie

Imi amintesc si acum cu mare drag de copilaria mea care cred ca a fost una minunata, plina de surprize si de intamplari de la care am avut de invatat si care m-au ajutat sa fiu ceea ce sunt eu astazi. Fiecare dintre noi ne amintim cu drag de perioada frumoasa a copilariei in care traiam intens fiecare moment din viata si parca lumea din jur era doar a noastra, invartindu-se in jurul nostru. Stiam sa ne facem usor prieteni si orice copil nou se putea integra foarte usor in joaca noastra trecand repede peste timiditate fiind unul de-al nostru.

Nu pot sa uit zilele de iarna in care zapada cadea in troiene, si noi toti copiii de la bloc faceam trenul cu sanie trasa de cai, cazemate luptandu-ne cu bulgari de zapada, sau construind impreuna cel mai mare om de zapada si multe alte jocuri distractive care nu te mai lasau sa intri in casa uitand de foame si de sete. Cand joaca lua sfarsit atunci mancam si cadeam efectiv, franti de oboseala, incarcandu-ne bateriile pentru a doua zi.

Este trist astazi ca cei mici nu mai stiu sa se joace cum ne jucam noi odata, cred ca tehnologia nu a adus un progres in acest sens ci o izolare a individului inchis intre patru pereti hipnotizat de televizor. Acum copiii nu mai leaga prietenii atat de usor, nu mai impart jucariile cu alti copii ca distractia sa fie mai mare, insa nu este totul pierdut daca ne implicam si salvam acest handicap care face ca lumea copiilor de astazi sa fie una trista si lipsita de farmec. Eu fiind baiat aveam foarte multe masionute primite la diferite ocazii, insa nu am ratat niciun joc cu maisni  alaturi de prieteniimei, unde ne dovedeam a fi adevarati piloti de curse, contruind cele mai faine piste de curse  folosind tot ce gaseam pe afara, frunze, pamant, diferite bobite si pietricele.

Acum, din dorinta ca cele mai mari companii de jucarii sa faca bani pe banda rulanta, vand aproape orice, incat magazinele de jucarii au tot ce vrei fara ca cei mici sa mai depuna un efort, sau sa isi foloseasca imaginatia pentru a confectiona cate ceva, le cumperi si gata copilul are ca prin farmec tot ce vrea. Insa acest lucru nu ii face mai dornici sa se joace, de cele mai multe ori jucariile raman aruncate intr-un cos fara ca cel mic sa se fi jucat cu ea mai mult de doua ori. Nu cred ca este o idee buna ca sa cumperi copilului foarte multe jucarii pentru ca o camera plina cu jucarii nu-l va face pe cel mic mai fericit sau mai dornic de joaca imaginandu-si anumite scenarii de joc. Mereu va spune ca nu stie cu ce sa se joace pentru ca fiind foarte multe, ii va fi imposibil sa aleaga ceva care sa il distreze cu adevarat si atunci va sfarsi tot in fata televizorului sau in fata unui calculator care il va izola si mai mult si il va face sa se plictiseasca fara sa afiseze interes pentru lucrurile cele mai importante.

Poza via Shutterstock

bullets

3 Comments

  1. Ai dreptate despre partea cu “prea multe jucarii”. Am doua fetite si le-am cumparat de toate, cele mai multe la mana a doua de la “garage sale”. Au camera si garajul plin de jucarii dar se joaca prea putin cu ele. Cand au o jucarie noua, se joaca cateva ore cu ea, apoi se plictisesc de ea si nu se mai joaca cu ea pentru mult timp. Noi m-ai luam din jucarii si le punem in debara pentru un timp, apoi le scoatem inapoi afara si atunci se mai joaca cu ele. Dar cred si eu ca ar trebui sa dam 90% din jucarii. Problema este cand sunt asa multe nu mai au grija de ele.
    Am mai aflat ca cea mai buna jucarie este totusi un animal de companie (pisica, caine) de care nu se plictisesc asa usor.

  2. E un comportament as spune uzual acela de a se plictisi foarte repede de jucarii. Dar cred ce ceea ce nu vrem sa intelegem este ca o camera de jucarii nu poate suplini prezenta unui parinte. Poate ar trebui sa petrecem in mod real mai mult timp cu copiii nostri si atunci posibil sa nu mai aiba cand sa intinda mana dupa toate jucariile.

  3. Si noi avem destul de multe jucarii, dar le tinem in 2 saci in balcon si le dam prin rotatie, astfel ca aceeasi jucarie ii bucura din nou pe copii, dupa cateva luni, cand aproape au uitat ca au avut asa ceva.
    Sau cand se plictisesc si cer jucarie noua, mergem impreuna la sacii cu jucarii si alegem una. Bineinteles ca din cand in cand mai vin si noutati de la magazin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *