Tu ce alegi? Viata sau cariera?

O tanara de 32 de ani, manager de audit la filiala romana a multinationalei Ernst&Young, a fost gasita moarta in casa, la sfarsitul saptamanii trecute, colegii sustinand ca aceasta a decedat din cauza epuizarii dupa mai multe saptamani de munca fara pauza.

„Nu avea forta sa care nici macar doua sticle de suc! Nu cred ca avea mai mult de 40 de kilograme. Era frumusica, dar slaba foc, iar in ultima vreme nici nu o mai recunosteai. Am intrebat-o daca este bolnava si mi-a zis ca tine un tratament si ca o sa se faca bine!”[…]

„Nu stiu ce serviciu avea, insa ajungea acasa numai noaptea. Era o persoana foarte retrasa. De multe ori, dimineata, se uita in gol si nici nu-mi raspundea la salut”, povesteste Monica, vecina de palier a tanarului manager.[….]

„Fata aceasta cica nu mai manca aproape nimic pentru ca voma tot ce manca, (…) ajunsese sa vomite sange. Ce m-a surprins si mai mult, au fost cei de la CMU; ea a fost dusa vineri seara la CMU lesinata…. si ce au facut cei de la CMU – i-au dat o perfuzie cu calciu si au trimis-o acasa fara sa-i faca nicio alta analiza, iar sambata dimineata au gasit-o moarta in casa. Sunt socata total de indiferenta celor din jur…. cei din firma, care desi vazusera ca e terminata, nu au slabit-o cu joburile, cei de la CMU care au trimis-o acasa… Dar se pare ca asta e cruda realitate.” Asta scrie o prietena de-a Ralucai intr-un comentariu legat de moartea tanarului manager.

Intreg articolul poate fi citit in Evenimentul Zilei – link

Trist dar adevarat – ziarele vuiesc, in birouri se discuta aprins, forumurile sunt pline de reactii – Raluca Stroescu, manager de audit la filiala romana a multinationalei Ernst&Young, a fost gasita moarta in propriul apartament – de catre un coleg – datorita extenuarii si malnutritiei! Orele suplimentare, excesul de cafea, timpul insuficient acordat odihnei , alimentatia necorespunzatoare au ca rezultat un organism slabit, o schimbare de comportament, pierderea prietenilor sau neglijarea familiei. Iata ca din pacate (e drept ca in cazuri foarte rare) uneori toate acestea pot provoca si moartea!
Se intampla in Romania, tara in care nu poti duce un trai decent daca nu ai un salariu de cel putin 1000 de euro si unde tinerii fac aproape orice pentru a face o cariera.
Adevarul este ca Raluca Stroescu a facut o greseala imensa. A devenit fara sa vrea, sclavul acelei firme. Nu recomand nimanui sa isi dea viata pentru o companie, pentru un sef care poate isi petrece vacantele in Hawaii in timp ce angajatul munceste doar ca sa-si plateasca ratele sau sa poata supravietui. Suntem invidiosi ca sefii isi petrec vacantele in tari straine? Nu, suntem doar “porniti” pe faptul ca simtim ca nu suntem recompensati la adevarata noastra valoare! “Vrei salariu mai mare? Pune mana si munceste, daca nu, esti liber sa pleci ca si asa mai sunt cinspe’ insi la poarta ce asteapta” este o replica pe care cred ca o cunoasteti cu totii! Asistam la un fenomen de mare amploare in Romania si anume: exploatarea angajatilor! Cati dintre voi/noi nu s-au simtit macar o data in viata exploatati si uneori chiar santajati, moral sau nu!
Dar nu vreau sa ma indepartez de la subiect…

Revin deci la cazul Ralucai despre care pot spune ca a gresit mult. Ea este de vina pentru ceea ce i s-a intamplat! Parerea mea este ca oricat de dedicat si ambitioas ai fi , oricat de departe doresti sa ajungi in cariera, trebuie sa o faci treptat, parcurgand anumiti pasi. Trebuie sa fi cu capul pe umeri, trebuie sa te gandesti ca esti om, nu robot. Nimeni nu iti ridica statuie si nimanui nu ii pasa cat de tare te dai tu cu capul de pereti, ca nu dormi noptile sau ca nu iti iei pauza de masa. Nu asa obtii succesul! Nu esti Superman, trebuie sa iti cunosti limitele! Nimeni nu te leaga de birou, daca te simit depasit, ia o pauza, cere ajutor dar nu te lasa dus de mirajul banilor sau al vreunei viitoare pozitii.

Raluca Stroescu a luat din pacate o decizie care s-a dovedit a fii nu tocmai buna. Din tragedia ei ar trebui sa invatam si noi dar si angajatorii. Acest caz poate fi considerat un semnal de alarma atat pentru noi, tinerii ce doresc o cariera de succes, cat si pentru angajatori. Amandoua partile trebuie sa ia atitutine!

Tu ce alegi? Viata sau cariera?

Recomand spre citire, urmatoarele articole:
De ce-uri cu un singur raspuns. Raluca. – Mihai Morar
Raluca – articole tulburatoare – Tolo
Esti mai bun decit noul sef? Da-ti patronul in judecata- Cotidianul

bullets

5 Comments

  1. Cred ca mai am nevoie de cateva minute bune pentru a putea digera acest articol. Pana acum, oamenii care muncesc in asemenea hal pentru ceva sau cineva, imi pareau exagerati si singurii vinovati de situatia in care se afla, adica aceea in care firma are prioritate in viata lor. Acum, citind ce-ai scris aici, pentru prima oara imi este mila de un astfel de om. O fata atat de tanara. A murit. De ce, pana la urma?
    Respectele mele, Fulgerica!
    Kolonelul

  2. Are dreptate Kolonelul. In mare parte e numai vina victimei, dar nu numai.. citind articolul am bagat de seama ca si personalul spitalului n-au bagat de seama starea victimei.. la 40 de kg sa-i administrezi calciu, ce gluma buna..

  3. Pana la urma sunt de vina mai multe institutii .. ale acestui stat “maretz”.Nu vreau sa ma demoralizez
    dar stau sa ma gandesc ca inca sunt .. exemple mult mai constiente de treaba sta .. si totusi nu fac nimic

  4. Haideti cu toti pe data de 1 mai sa depunem o floare la sediul firmei E&Y pentru Raluca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *