Influenta maselor sau ce inseamna sa fii “usor influentabil”

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Uitati-va cu atentie la imaginea de mai sus, ca veti da seama ca este vorba de un test psihologic. Din cate observati, linia din stanga are aceeasi lungime cu a 2-a linie din dreapta. Am zis-o eu si au mai zis-o inca 3 amici. Asta inseamna ca asa si este! Indubitabil, nu? 😉 (nooooot)

Daca cumva se va apuca unul din voi sa tipe ca nu este asa, atunci cei 3 amici in frunte cu mine il vom contrazice iar el va trebui sa taca malc si sa ne lase in pace! 😀

Experimentul ce urmeaza sa-l urmariti va va demonstra o chestie cat se poate de normala si des intalnita in viata de zi cu zi. Veti vedea ce inseamna influenta maselor. Sau cum o opinie personala devine nula in momentul cand subiectul primeste o reactie contrara din partea grupului, indiferent de cat de proasta sau buna ar fi parerea acestuia.

Experimentul este simplu: pe un panou sunt desenate niste linii dupa cum urmeaza: in partea stanga 1 bucata linie iar in partea dreapta 3 linii dintre care doar una este asemanatoare cu cea din stanga. Se doreste identificarea liniei asemanatoare cu cea din stanga.

La experiment participa un grup de 6 oameni din care doar unul este supus cu adevarat experimentului. Restul sunt “de-ai casei”, vor incerca doar sa il influenteze dand cu totii acelasi raspuns care de altfel este foarte gresit. Veti observa cum “subiectul” raspunde corect la prima intrebare, insa la cea de-a doua, alege sa dea acelasi raspuns (gresit) exact ca restul, tocmai pentru a nu-si primi dezaprobul din partea grupului.

Destul cu vorba, haideti sa vedem filmuletul:

Destul de interesant, nu?

Stim din proprie experienta ca nu toti oamenii din jurul nostru, sunt la fel de tari sau stapani pe sine. Fiecare are o personalitate diferita. Exista multi oameni care se lasa foarte usor influentati (si eu la randul meu am intalnit cativa). Poate acest video va va ajuta un pic sa percepti altcumva realitatea si viata de acum incolo.

Prin experimentul de mai sus putem spune ca faza cu “Cand iti spun doi oameni sa te duci sa te culci ca esti beat” nu prea e credibila. Mai ales cand cei doi (sau cati or fi!) se cunosc si deci automat pot fi acuzati de aliere. Te poti lupta cu ei, asta fara sa cazi pe partea cealalta, cea a penibilului. Parerea mea este ca atata timp cat iti sustii o parere, trebuie sa aduci cat mai multe argumente pro care sa-ti intareasca credibilitatea. (In cazul de mai sus, as fi ridicat doua degete, as fi luat o rigla si le-as fi demonstrat ca gresesc)

Si haideti sa nu ne ascundem dupa degeÅ£ele, sa recunoastem ca experimentul se poate aplica cu succes si in blogosfera romaneasca. Chiar si acum cand cititi aceste randuri, se aplica cu succes, doar ca majoritatea nu isi dau seama. Asta daca ma refer la “batatura” noastra, dar daca vine vorba si despre politica, electorat, MLM-uri, secte…etc…. Hehe, las’ ca ma fac eu mare! 😉

Mai multe detalii despre Asch conformity experiments, aici – link.

bullets

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *