O suta di mietri cotieste la stanga

O suta di mietri cotieste la stanga

Un cititor si-a achizitionat recent un GPS. Ce vroia sa-mi arata el este ca pe langa limba romana, serviciul de ghidare a GPS-ului te poate indruma si in limba moldovieniasca.

Acum imi dau eu seama de ce ziaristii moldoveni prezenti la Summit au dorit sa aiba si ei traducatori ca restul participantilor. Nu de alta dar au dreptate: basarabenii vorbesc alta limba decat cea romana. 😉 Spre exemplu, nu stiu daca va mai aduceti aminte, acum vreo 10 ani pe TVR – dimineata – exista un program dedicat special basarabenilor. Mai exact se retransmitea un canal din Moldova. Acolo am auzit pentru prima oara fraza “soba cu microunde” unde se facea referire la cuptorul cu microunde. 😉



Thx to ImP

bullets

6 Comments

  1. “basarabenii vorbesc alta limba decat cea romana” – in regiunile din Romania nu cred ca auzi romana literara… Nu?

    Nu uita ca suntem sub influienta Rusiei – peste 70% din mass media e in rusa (TV, ziare, site-uri…)

    Lucrurile incep sa se schimbe, dar incet.

    Iar “limba moldovieniasca” e o aberatie, ce poti auzi aici in Moldova e romana + influiente ruse dar nicidecum o “limba noua” diferita de romana.

    Salut.

  2. Daca ai fi mers mai des prin Moldova (zona din Romania) ai fi observat ca nu sunt diferente asa mari. In afara de o serie de neologismele ce lipsesc cu desavarsire, dialectul e asemanator cu cel al moldovenilor.

    Chestia cu GPSul e o gluma proasta.. in cel mai bun caz.

  3. eu chiar am mers prin tara cu un gps pe basarabeana, ii amuzant ;)) fix tipul asta vorbea si m-am descurcat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *