Zece zile de Oktoberfest la Brasov!

Vineri, 6 septembrie, incepe Oktoberfest Brasov!

Maine,  6 septembrie, Unchiul Hans va asteapta cu mic cu mare la cel mai tare eveniment al anului: Oktoberfest Brasov! Parada Oktoberfest va “prevesti” inceperea evenimentului , iar la ora 16:00 se va “da cep butoiului de bere” . Multe alte momente speciale te asteapta la Oktoberfest, verifica programul pentru a nu rata niciunul!
Oktoberfest Brasov

Cea mai renumita sarbatoare a berii din lume – ce se desfasoara in mod traditional in orasul german Munchen –  isi are fratele mai mic la Brasov inca de prin 2009. Distractie, bere, muzica traditionala bavareza, carnati Turinger – sunt niste cuvinte care descriu cel mai bine festivalul mult asteptat de brasoveni in fiecare toamna. Daca pana acum se intindea  pe o perioada de 4 zile, acum organizatorii au decis ca Oktoberfestul brasovean sa fie prelungit, fiind programat intre 6 si 15 septembrie, adica intr-un interval de timp de 10 zile iar ca de obicei, ca in fiecare an, partenerul de traditie va fi tot Ciucas.

Totodata, dat fiind numarul dublu de vizitatori pe care organizatorii il asteapta, anul acesta organizatorii s-au pregatit cu o cantitate record de 1.000 de hectolitri de bere, dublu fata de anul trecut. In cazul in care va fi nevoie, cantitatea va fi suplinita, berea proaspata va fi  adusa de la fabricile Ciucas din Darste (fostele Aurora). Tot bere, la fel de proaspata, se va livra si sambata, in jurul pranzului, cand Ciucas va organiza un lant uman ce se va intinde de la beraria Ciucas de pe Postavarului pana la cortul de la Liceul Sportiv. Participantii la aceasta activitate – printre care va veti puteti numara si voi – vor pasa din mana in mana halbe cu  bere  pana la cortul Oktoberfest. Tare imi e ca pe drum aceste beri se vor topi rapid, mai ales pentru ca am aflat ca vremea e in schimbare si urmeaza sa vina caldura la Brasov.

Ca in fiecare an, Oktoberfest Brasov se desfasoara pe Arena sportiva “Ion Tiriac” de la Liceul Sportiv, programul festivalului se gaseste aici, despre rezervarea de mese – nu stiam ca este posibil acest lucru pana astazi –  detalii se pot gasi pe site-ul oficial.

Sincer, singurul lucru ce ma deranjeaza si scade un pic din farmecul festivalului – parerea mea – este prezenta paharelor de plastic in detrimentul frumoaselor halbe de 1 litru ce pot fi intalnite la Munchen – asa zisele Maß (mass). In rest, toate bune si frumoase, bere si carnati sa fie. 😉

Update:  O intrebare ce sta pe buzele multor curiosi. De ce se organizeaza Oktoberfest in septembrie? Razpunsul vine via newsbv:

O lege germană din anul 1539 stipula faptul că berea nu putea fi produsă decât între 29 septembrie și 23 aprilie, deoarece pe perioada verii riscurile unor incendii în timpul prelucrării berii erau mult mai mari. Neavând condițiile de depozitare pe care le au astăzi, producătorii trebuiau să vândă toată berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi. Oktoberfest-ul începe în jurul datei de 20 septembrie și se termină în prima duminică din octombrie.

Dar de ce i se spune Oktoberfest când el se desfășoară, cu excepția ultimelor 2-3 zile, în luna septembrie? Ei bine, numele, pe care prințesa-mireasă l-a ales foarte inspirat, se leagă de perioada în care a avut loc festivalul prima dată: 12-17 octombrie 1810. Această tradiție a fost modificată din anul 1872, când s-a hotărât că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfășurat în aer liber.

Oktoberfest. Distractie uber alles! 😉

bullets

5 Comments

  1. In Brasov doar din 2009? Poate sub aceasta denumire…
    Nu sunt nativ din Brasov dar stiu ca in 2005 cand am inceput facultatea Berarul avea deja traditie. Si se tinea in Piata Sfatului.
    Stiu sigur treaba asta, acolo am facut primii pasi spre burta de bere 🙂

    Cheers.

  2. Hehe, pai da, ai dreptate. Doar din 2009 functioneaza in aceasta formula cu reteta bavareza. 😉

  3. Primul weekend a fost vreme misto, cald dar de luni a inceput sa ploua. Speram ca macar weekendul viitor vremea sa tina cu brasovenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *