Diferența dintre sloturi și păcănele

Termenul de „păcănele” nu este nou în vocabularul nostru, a existat din perioada comunistă, dar era mai puțin raspândită, cuvântul fiind în mare parte înlocuit cu termenul „jocuri mecanice”. În timp, printre cetățenii de rând, folosința termenului „păcănele” a crescut. Cuvântul este derivat de la verbul „a păcăni” care la rândul său a fost format de elementul sonor „pac”. Zgomotul produs în mod repetat al aparatelor de păcănele este sursa cuvântului în sine.

În schimb, cuvântul „păcănele” începe să dispară treptat printre jucători, iar termenul de „sloturi” începe să fie cel mai utilizat termen cand este vorba de aparate.

            O istorie a sloturilor

Sloturile provin din termenul englez „slot-machine” sau „slots”. Cuvântul englez are mai multă istorie decât termenul românesc „păcănele”.

Originile aparatelor „slot-machine” sunt urmărite începând de la sfârșitul secolului  al – XIX – lea. Augustus Fey fiind considerat inventatorul aparatului, creația s-a numindu-se „Liberty Bell”, iar compania americană cu sediu la New-York , Sittman și Pitt, a creat la rândul său o linie de aparate de tip slot care puteau fi găsite în baruri. În anii 1964 a aparut primele aparate slot electromecanice. Aparatele funcționau în mare parte electronic, maneta fiind singura care nu a suferit modificări în perioada respectivă. Oamenilor li se parea ciudat să nu utilizeze maneta.

Perioada de aur a jocurilor arcade au ajutat la evoluția aparatelor slot. La sfarsitul anilor 70, a aparut primul video slot, care a culminat existența aparatelor slot, devenind foarte popular, iar în anii 1996 aparatele primeau un al doilea ecran.

            Termenul corect

Chiar dacă cuvântul „sloturi” începe să primească utilitate în Romania, temenul de „păcănele„ este frecvent utilizat în căutările pe Google. Termeni precum „păcănele„, „păcănele online„, „jocuri online„ duc la căutările cele mai bune către siteurile licențiate și aduc cel mai mult trafic acestora, pe partea românească. În timp ce termenii „sloturi” sau „slots” aduc trafic pe domeniile unde limba engleza este utilizată. În fond și la urmă, ambii termeni sunt corecți, doar că fiecare are un segment de-al lui în domeniul online.

bullets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *