Beneficiile aduse de ciclism

Nu o spun eu, ci toti doctorii din Romania si din lume afirma faptul ca ciclismul este cel mai bun sport pentru a preveni bolile cardiovasculare sau reumatismul. Ciclismul poate fi practicat atat de persoane tinere, cat si de varstinci. Acest sport este si mai bine practicat atunci cand avem o bicicleta MTB pe masura provocarilor atat din oras, cat si din provincie. Indiferent ca alegi sa te plimbi cu bicicleta in cartierul tau sau in parcul din apropriere, este mereu recomandat sa ai echipamentul necesar si o bicicleta bine intretinuta. Din experienta pot sa confirm ca o bicicleta bine intretinuta te va ajuta sa pedalezi mai bine si sa eviti incidentele. Spre bucuria ciclistilor exista magazinul click4sport.ro de unde poti cumpara biciclete mountain bike care pornesc de la preturi precum 999 lei, pentru modele de biciclete MTB cu roti de 29”. Desi am cautat si in alte magazine, o asemenea oferta nu am mai gasit nici unde.

Este usor sa devii pasionat de un sport asa placut precum ciclismul cand ai la dispozitie un magazin care sa ofere produse de top biciclete si accesorii ciclism.

Desi magazinul ofera o multime de alte biciclete spre vanzare, iata de ce am ales o bicicleta Mountain Bike.

Desi bicicletele de munte se incadreaza in aceeasi categorie ca bicicletele rutiere, tipul si scopul fiecarei biciclete poate fi diferit de la model la model. Bicicletele de munte sunt croite pentru terenuri specifice si stiluri de ciclism.

Unele  biciclete ofera o suspensie generoasa fata si spate pentru a face fata unor obstacole mari si trasee dificile; altele nu au nicio suspensie pentru a fi mai usoare si mai rapide pe trasee netede; in timp ce altele au o suspensie limitata in incercarea de a gasi echilibrul corect intre viteza si sprijin. Pentru a arunca mai putina confuzie in mix, exista si noi subclase de biciclete de munte, cum ar fi bicicletele “Fat”, construite pentru a face fata nisipului si nisipului.

Mai jos este o descriere a celor trei tipuri de biciclete de munte importante si pentru ce sunt construite.

Dupa cum sugereaza si numele, bicicletele de munte sau MTB cu suspensie dubla sau cu suspensie completa au aceasta suspensie conectata la rotile din fata si spate ale bicicletei. Sistemele de suspensie permit sa se efectueze un mers cu bicicleta mai putin resimtit de utilizator, in special la socurile mari. Suspensia ajuta la absorbtia impactului de pe trasee, imbunatatind astfel tractiunea si confortul. Intrucat suspensia ajuta la mentinerea rotilor la sol pentru tractiune, de obicei, cu cat este mai greu traseul, cu atat mai multa suspensie este necesara. De obicei, deplasarea va varia de la 80 mm – 200 mm in fata si in spate, in functie de scopul propus al bicicletei. Alte tipuri de biciclete, de exemplu, sunt construite pentru a cobori cat mai repede pe cele mai abrupte piste tehnice, astfel ca pot sa ofere tractiune suplimentara si sprijin. La celalalt capat, bicicletele pentru cross country trebuie sa fie usoare si eficiente pentru a pedala. Multe sisteme de suspendare permit pilotilor sa “blocheze” suspensia care face efectiv socurile inactive, reducand in consecinta miscarea si economisind energie. 

 Inca o data, numele bicicletei ofera o caracteristica unica. Bicicletele de munte de inalta calitate au doar suspensie in partea din fata a bicicletei si nu au suspensie in spate, creand o  senzatie rigida. Deoarece aceste “hardtails” au parti mai putin flexibile, acestea sunt in mod obisnuit mai usoare si mai accesibile decat bicicletele de munte cu suspensie dubla si necesita, de asemenea, o intretinere mai putin pretentioasa. La fel ca si in cazul sistemelor de franare cu suspensie dubla, mecanismul de suspensie fata pe bicicletele “hardtail” poate fi de asemenea blocat, creand in mod eficient o bicicleta complet rigida.


Natura usoara si rigida a pieselor grele le face potrivite pentru traseele mai putin provocatoare si pentru biciclistii de tura, care urmaresc eficienta pedalarii si greutatea redusa. Suspensia limitata ofera totusi confort, astfel incat sa fie potrivita pentru o varietate de trasee de teren off-road.

Bicicletele de munte fara suspensie sunt numite biciclete “rigide”. Lipsa suspensiilor limiteaza utilizarea potentiala a bicicletelor rigide la trasee mai usoare, cu anvelopele care asigura majoritatea confortului.

Bicicletele montane rigide reprezinta o optiune excelenta pentru biciclistii care cauta sa abordeze trasee mai usoare si mai accesibile, in timp ce lipsa suspensiilor pe fata sau spate limiteaza utilizarea potentiala pe trasee mai tehnice. Bicicletele rigide de munte au avantajul suplimentar de a avea greutate mai mica si intretinere mai redusa.

bullets

One Comment

  1. Practic ciclism de la varsta de 7 ani. M-am indragostit de acest sport vazand turul Frantei la tv. In toti acesti ani, bicicleta mi-a fost prieten de antrenament, a fost cea care m-a adus pe podiu, m-a purtat pe carari necunoscute si mi-a imbunatatit conditia fizica.
    Mergeti cu bicicleta, beneficiile sale sunt nenumarate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *