Diferențele majore dintre un azil pentru bătrâni și un cămin pentru persoane vârstnice

La un moment dat cred că fiecare dintre noi a auzit despre azilul de bătrâni sau despre căminul pentru persoane vârstnice. Cu toate că multe persoane consideră că este vorba despre una și aceiași instituție realitatea este cu totul și cu totul alta. Într-adevăr, ambele instituții oferă persoanelor vârstnice servicii sociale însă există diferențe peste care nu se poate trece cu vederea în momentul în care este necesară identificarea unei soluții pentru ca persoana vârstnică să poată beneficia de confortul și siguranța de care are nevoie pentru a putea trăi într-un mod cât mai plăcut.

Diferențele majore dintre un azil pentru persoane vârstnice și un cămin pentru persoane vârstnice

Familiile care au în componență persoane vârstnice pe care doresc să le interneze în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice trebuie să știe că există diferențe majore între camine batrani și aziluri pentru bătrâni.    Pentru ca persoana în vârstă să se simtă cât mai bine din toate punctele de vedere este necesar ca aceste diferențe să fie cunoscute de către persoanele care se ocupă de identificarea unui loc destinat persoanelor în vârstă care din varii motive au nevoie de ajutor. Cele mai notabile diferențe sunt următoarele:

  1. Numărul persoanelor internate este una dintre cele mai importante diferențe. În cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice sunt internate mai puține persoane decât în cadrul unui azil pentru bătrâni. Ca urmare a acestei situații personalul care lucrează în cadrul căminului pentru persoane vârstnice are posibilitatea de a putea presta servicii sociale mult mai eficiente din punct de vedere calitativ. Este un detaliu extrem de important având în vedere că fiecare dintre dorește să beneficieze de cele mai calitative servicii. Această dorință devine din ce în ce mai arzătoare odată cu înaintarea în vârstă. După o viață întreagă de muncă este clar că persoanele vârstnice doresc să fie tratate într-un mod cât mai frumos. O astfel de situație nu prea poate să aibă loc în cadrul unui azil pentru persoane vârstnice pentru că personalul care lucrează în cadrul acestei instituții este prea mic în comparație cu nevoile avute de către numărul mare de beneficiari.
  2. În cadrul unui azil pentru persoane vârstnice nu se organizează prea multe activități menite să îi facă pe seniori să se destindă din toate punctele de vedere. Atmosfera este destul de apăsătoare ceea ce conduce la o stare psihică destul de proastă. În schimb, în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice se organizează tot felul de evenimente pentru ca beneficiarii centrului să se simtă cât mai bine atât din punct de vedere psihic cât și din punct de vedere fizic. Socializarea este una dintre activitățile care se desfășoară foarte des în cadrul unui cămin pentru persoane în vârstă pentru că socializarea este una dintre activitățile după care tânjesc persoanele ajunse la vârste înaintate.
  3. O altă diferență majoră este reprezentată de către grupul țintă avut. Azilul de bătrâni se adresează persoanelor vârstnice care din diferite motive au nevoie de supraveghere constantă din punct de vedere medical. Căminul pentru persoane vârstnice se adresează atât persoanelor vârstnice care din varii motive au nevoie de supraveghere medicală constantă sau de ajutor în realizarea diverselor activități dar se adresează și persoanelor în vârstă care doresc să se bucure de socializare, cazare, masă, servicii medicale, etc. La o astfel de soluție apelează în special persoanele în vârstă care nu mai au pe nimeni.
  4. Numărul de centre existente la nivel național este o altă deosebire de care trebuie să știe persoanele care sunt în căutarea unui cămin pentru persoane vârstnice. Pentru că nu oferă servicii foarte complexe azilurile sunt mai numeroase decât căminele pentru persoane vârstnice.

Pentru ca un cămin pentru persoane vârstnice să nu funcționeze precum un azil trebuie identificat un cămin pentru persoane vârstnice care activează în mediul privat

Și în ceea ce privește prestarea serviciilor sociale este clar că mediul privat este o alegere mult mai inteligentă. De ce? Pentru că în cadrul acestui mediu își desfășoară activitatea cămine pentru persoane vârstnice care oferă următoarele avantaje:

  • Varietate de servicii. Căminele pentru seniori care activează în mediul privat nu se limitează în a oferi doar servicii de cazare, masă și supraveghere ci oferă multe activități care au drept scop îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor.
  • Calitatea serviciilor prestate este mereu analizată pentru a putea fi identificate hibele care trebuie să fie îndepărtate pentru a putea îmbunătăți calitatea serviciilor prestate.
  • Specialiștii care lucrează în cadrul unui astfel de centru sunt special pregătiți pentru a putea lucra cu persoanele în vârstă. Este un aspect foarte important pentru că de multe ori este destul de greu de lucrat cu persoanele în vârstă. Mentalitățile acestora precum și faptul că unii dintre aceștia suferă de diverse probleme medicale sunt două dintre aspectele care pot îngreuna procesul de lucru cu persoanele în vârstă.
  • Respectul de care se bucură beneficiarii serviciilor sociale prestate de către căminul pentru persoane în vârstă este un alt motiv pentru care este recomandată apelarea la mediul privat în vederea identificării unui cămin pentru persoane în vârstă.

Având în vedere informațiile prezentate în rândurile de mai sus trebuie ținut cont de diferențele care există între un azil pentru persoane vârstnice și un cămin pentru seniori. Cu toate că la prima vedere poate că nu par a fi diferențe foarte importante trebuie știut că acestea influențează starea de spirit a persoanelor în vârstă. Așadar, trebuie ales ceea ce o face fericită pe persoana aflată în nevoie și nu ceea ce este la îndemână.

bullets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *