A fi sau a nu fi blogger in Romania

Pot sa va intreb mai multe chestii? Ok:

1. Nu-i asa ca daca te lauzi, esti luat peste picior? (In Romania)

2. Nu-i asa ca daca nu te lauzi singur, altcineva nu o va face? (in Romania)

O sa ma intrebati ce naiba tot aberez aici, lucrurile fara noima parca nu prea isi aveau locul pe blogul lui fulgerica.

Ok, sa incepem cu inceputul:

Prin 2006, am descoperit blogurile. Mi s-a parut un lucru extraordinar, si chiar ma intrebam cum naiba de nu le-am vazut pana acum. Ziarele nu au mai prezentat interes pentru mine. Am inceput sa citesc tot mai multe bloguri, iar la un moment dat mi-a venit ideea si am folosit celebra fraza: “Hai sa imi fac si eu blog”.

Ok, zis si facut. Mi-am facut blog. Nu am vrut sa fie un blog ca oricare altul. Imi propusesem eu sa povestesc diverse pe el, dar na, cum prea multe bloguri se ocupau deja de acest tip de content, am zis sa fac ceva mai aparte.

Folosindu-ma de cele trei unelte favorite : wikipedia, google si youtube am inceput sa “produc” subiecte. Ca le luam din alta parte precizand sursa sau ca le construiam cu manutele mele, asta nu conteaza asa mult pentru voi, cititorii. Ce conteaza – zic eu- este ca lumea revine pe fulgerica pentru ca iubeste stilul si natura posturilor. Am fost catalogat ca blog de divertisment. “Sursa zilnica de distractie” zic unii. Ok, perfect de acord, asta si doream. Pentru ca asa sunt si eu ca om. Un om vesel. Bla bla… Si se stie ca blogul unui om ii reflecta foarte bine personalitatea..

Sa revin totusi la ce ma doare.

Am avut cresteri de trafic pe care niciun blog din Romania nu le-a avut pana acum. Sau cel putin, nu cunosc sa fi avut. Sau daca a avut, a stat frumos in umbra, iar targetul sau era format din cititori de limba engleza.

In momentul cand era sa dau jos serverul de la ablog.ro, blogul meu fiind vizitat de aproximativ 60.000 useri intr-o singura zi, toti bloggerii (romani) au sarit pe mine. Ca kkt , ca pisat..ca robotei..ca nu stiu ce. Dar nici unul nu a zis :“Bravo fulgerica!”. NUUU!! Toti s-au pisat pe ei si au inceput sa arunce cu rahat. Eram hostat tot de ablog.ro cand am avut 50.000 vizitatori pe postul asta sau inca 30.000 pe asta.

Am decis sa ma mut pe host propriu, si sa fiu independent. De atunci am reusit sa am un trafic de care multi dintre toti astia ce isi ascunt unghiutele prin intuneric, sunt avizi. Am reusit sa produc tot mai multe posturi de calitate, sa fiu citit de din ce in ce mai multa lume. Si asta intr-un interval foarte scurt de timp. Unii au incept sa ma caute si in fund, sa rascoleasca , sa vada…ce naiba tot face fulgerica asta. “Asta fura mah.. lasa ca o sa cada…”
Repet, toata lumea a aruncat cu rahat dar nimeni nu a venit sa ma zica un lucru bun sau sa ma intrebe cum fac, ce folosesc, cine ma ajuta, oare am pile? am relatii? S-au repezit sa ma injure si sa comenteze aiurea acuzandu-ma de furt sau copy/paste. Ok, recunosc, putini au fost cei ce s-au apropiat de mine si m-au felicitat.

Nici vorba dragii mei. Ori de cate ori am avut o stire cu zeci de mii de vizitatori, s-a intamplat pentru ca stirea avea content de calitate. Majoritatea stirilor mele se bazau pe senzational, divertisment sau lucruri iesite din comun. Pot sa ma laud ca stiu sa imi folosesc netul ala pe care altii il folosesc doar pentru chat sau sa se joace online.

Posturile mele au ajuns in topuri, au fost preluate de zeci de forumuri, bloguri sau chiar ziare – editii online (americani, japonezi, arabi, letonieni, romani, etc….)
Majoritatea ma citau ca sursa, altii nu. Asta e un lucru ce tine de bun simt sau etica profesionala, dreaq stie..nu ma pricep. Nu sunt jurnalist. Exista mii de posturi unde si-au dat altii cu parerea despre lucrul asta.
Am avut multe posturi de top, am crescut in traffic, am ajuns sa fiu citit de tot mai multa lume si sincer, imi place. Imi place sa vad ca lumea revine pe blog. Si ca numarul de vizitatori ce revin pe blog creste in continu. Ce nu imi place este sa vad ca romanii………
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketAstazi am fost atentionat ca ultimul meu post, cel cu grasanul a fost preluat de ziarul Libertatea. (Thx dushu). Hai sa trecem cu vederea calitatea articolului (zici ca e facut de un copchil de clasa I), ce ma supara pe mine este faptul ca cei din Libertatea citeaza un ziar din Rusia, mai exact Pravda. Da, ei sunt atat de dobitoci ca nu stiu ca stirea a fost facuta cu manutele unui blogger, pe numele sau fulgerica iar ca acest blogger este din Romania. Nu, ca ei nu stiu ce inseamna internet sau web 2.0, in anul 2007. Pur si simplu nu au cum sa stie lucrul asta. Din punctul meu de vedere, ziarele gen Libertatea, Cancan sau Click (Averea) sunt cele mai stupide ziare din tara asta de rahat si inca o data imi demonstreaza ca am dreptate.

Facand o mica paranteza, stirea a fost preluata de un site cu un trafic imens, din Rusia. Un site cu peste 500.000 vizitatori, zilnic. Poate asa a ajuns in Pravda, iar apoi in Libertatea. Dreaq sa ii ia…..Ce vreau sa zic este rusii nu sunt mai prejos decat romanii. Credeti ca astia cu site-ul lor, au precizat sursa? Normal ca nu. Le-am scris un mail in care ii intrebam de sanatate. Nici macar nu s-au sinchisit sa raspunda. Nimic nu s-a schimbat. S-a schimbat doar numarul de “views” asupra articolului. Momentan a ajuns la 237.292.

Stiti unde gresesc eu? Gresesc ca pun in post linkuri catre locatia materialelor folosite in alcatuirea postului. Gresesc? Asa ii spune oare? Greseala? Da!!!!! Asa ar zice un roman, un rus sau orice alt fost sclav al blocului sovietic. Dar stau si ma intreb de ce alte natii, mai dezvoltate, mai din vest.. precizeaza sursa si chiar ma felicita pentru calitatea postului in momentul cand amintesc de mine?

Atat… ma opresc aici….. si imi vad de treaba mea…

Ma mandresc insa cu faptul ca prin intermediul meu, povestea acestui om, pe numele sau David Smith, a ajuns sa fie cunoscuta de o lume intreaga!

Scopul acestui post? Care este? Pai asta este, sa ma laud singur de realizarile mele, ca altii nu o fac … iar sa fii modest pana la moarte nu prea renteaza. Nu sunt eu cel mai cel, dar nici o nulitate nu ma pot considera.
Asa suntem noi, o natie care nu stie sa isi aprecieze valorile (scriitori, fotbalisti, cantareti sau de ce nu..bloggeri) decat atunci cand dau ortul popii sau cad in cap de pe stanci.

Revenind la cei ce inca arunca cu rahat: dragi bloggeri (sau ce sunteti voi?!), in pagina “Despre fulgerica” exista o adresa de mail la care pot fi contactat. Va e rusine sa imi scrieti acolo parerile voastre? Sau sa ma intrebati diverse chestii? Trebuie sa ma balacariti pe blogurile voastre de rahat? Stati in bancile voastre daca nu stiti despre ce vorbiti. Ciocul mic si vedeti-va de prostiile voastre. Eu nu v-am stresat vreodata si nu o voi face!
Fiind printre putinele posturi in care ma adresez si voua, cititorilor, vreau totusi, cu acesta ocazie, sa va multumesc tuturor ca dati cu ochiul pe aici, zilnic! 😉

O zi buna , tuturor !

Later edit: Cand zic “bloggeri”, nu generalizez. Ma refer strict la anumiti bloggeri, stiu ei cine…

bullets

39 Comments

  1. E o vorba… cainii latra, caravana trece. Cam asa ar trebui sa faci si tu. Iti vezi de treaba, o scoti pe Roxanica la un suc cu banii de la adsense si ce e mai important, faci lumea care te citeste sa zambeasca macar odata pe zi. Si faptul ca esti pe locul 2 in trafic.ro la categoria bloguri ar trebui sa-ti confirme faptul ca nu scrii degeaba.

  2. nu mah, vreau sa imi iau masina din banii aia… ce pana mea…
    😀

  3. Prietene, esti senzational. Esti numarul 1 in Favorites-urile mele si primul lucru pe care il fac cand ajung la munca, este sa iti citesc blog-ul. Nu mai pune la suflet ceea ce scriu mancatorii de rahat. In ceea ce faci, esti bun. Sanatate maxima Fulgere!

  4. Din punctul meu de vedere ‘bravo tie!’. Si daca ai fi luat de pe alte surse cu copy-paste care e problema? E simplu, daca nu-ti convine nu intri, iar daca este vorba de concurenta si esti invidios, ar trebui sa faci ceva sa fi mai presus, nu sa-ti accepti ‘conditia’ si sa-i blamezi pe altii. Asa ca ‘Keep it going, fulgerica!’.
    Vreau sa-l vad eu pe ala care se bate in piept si sustine ca e original!
    P.S.: ‘de ce sa nu moara capra vecinului?’

  5. sorry hon ca ti-am dat de lucru atata de nervos intens si vehement…oricum trebuie sa iti pastrezi sursele pentru tine…io cu presa din romania is la fel de patita ca tine..chiar mai rau..cei din jurnalul national mi-au publicat pozele..si nici macar foto by nu au scris..si evident…raspunsuri la mailurile cu nene te dau in judecata..nu s-au obosit sa dea…de atunci…postez mai rarutz poze pe net..si doar ciurucutzuri…si de atunci am cam obosit sa ma mai iau de lume si sa mai comentez…

  6. Esti varza!
    Da, daca lasi un cacat de ziar, asa cum e Libertatea, sa te supere! Aia sunt cei mai varza oameni din toata presa romaneasca, online sau nu. Continua sa faci ce faci, va veni o vreme cand vor fi fortati sa te citeze :).
    Bafta si tine-o tot asa 🙂

  7. mda libertatea ..ce sa le ceri. toate bune fulgere si
    sa ai din ce in ce mai multi vizitatori…vizitatori care doar citesc
    nu vin doar sa posteze sa aiba link la tine catre blogu lor, chiar nu vad
    o utilitate in linkuirea numeleui, daca un blog merita sa fie pus in blogroll. Tocmai
    dasta cred ca traficul este umflat artificial pe unele bloguri mari care si-au pierdut
    pierdut originalitatea din cauza asta..doar parerea mea de simplu cititor.

  8. Desi te citesc de ceva vreme am omis un lucru..pt care imi cer scuze..am uitat sa te felicit..so..`
    `FELICITARI“ 😀 Faci un lucru deosebit.Sper sa nu te opresti prea curand din “blogereala“

  9. Daca terminai postul cu un paragraf mai devreme era foarte bine. Asa ai dat cu bata in balta exact la sfarsit.

  10. noi sa fim santosi.de mult te-am pus in blogroll pentru ca in fiecare zi produci ceva de calitate sau distractiv.treaba ta unde le gasesti.stiu ca e nasol sa vezi cum altii folosesc munca ta si nici macar nu precizeaza sursa da sigur stii ca pe lumea asta sunt multi care nu au nici imaginatie nici chef.asa ca mai bine fura.

  11. Omu’ nu iti bate capul. Se vede ca blogul tau e muncit si ca stii chiar sa folosesti resursele. Internetul asta e desptept si vede continuturile fara a-l putea pacali.
    Baga’ti picioarele ca asa sunt romanii.

  12. E ceva “normal” sa se intample asta pt ca, pt ca desi suntem in 2007 societatea nu e dezvoltata deloc pe plan moral, si in afara tzara si lumea te vrea prost… un consumator de tampenii……. si atunci treburile rele circula repede….. ai vazut tu vreodata sa scrie o kestie buna intr-un ziar si pe kestia aia ziarul sa aiba tiraj? Nu ne intereseaza kestiile bune…… ne place raul, sangele, violenta, coruptia, tot ce poate shoca…… si trebuie mult din astea pt ca altfel e plictisitor… si nu doar ca ne place sa urmarim astfel de evenimente dar ne place chiar sa fim rai, sa distrugem……. de ce sa facem lucruri bune cand e mult mai usor si mai placut sa improscam cu kkt… de ce-am fi buni cand…… nu e “trend”, nu-i “normal”, si wtf ne place sa facem rau…

    … citeam ieri in Cotidianul ca “Basescu a jignit grav presa” spunand ca “sunteti niste nesimtiti, sunt in vacanta”…. tare stirea….. si atunci te gandesti bine ca exista bloguri, unde cei cu talent macar scriu lucruri interesante, scriu ce vor, ce cred si ce simt ei, nu scriu kestii la comanda sau kestii scremute din prostia lor nemasurata (pe deasupra si analfabeti)…

    … asa deci nu pune tot la suflet si nu te astepta la aprecieri, pt ca, am uitat sa mentionez la inceput, mai exista si alte calitati ale noastre, multe si frumoase ele, cum ar fi principiul cu capra vecinului, my friend, invidia, ca deh, ….. de ce oi fi tu mai smeker… cand toti au .ro sa ai .com sau, … (alt motiv nu-mi vine)dar cineva cu imaginatie nu f. bolnava gaseste n motive, ca fiecare cuvant spus/scris de tine poate fi un motiv, lumea-i rea, asta e, uni sunt si ipocriti, asta e alta poveste, sanatosi sa fim si trafic sa avem pe site-uri, ca-n rest, toate trec, incredibil de repede…

    vorba unui blogger, ce adevar graieste, imi pun o manea de-a lui Halloween si ma duc in alte mele…

    Felicitari pt blog!

  13. Mersi tuturor pentru aprecieri!
    @Andrei, am dat un edit, ca sa intelegi la cine ma refeream 😉
    @dan, stii care e faza cu capra vecinului? Ca se doreste moartea ei, dar daca moare vecinul e si mai bine, nu? Ii luam capra…

  14. Faptul ca libertatea te copiaza e ca faptul ca un copil de 5 ani isi imita parintii. Fiecare actioneaza la nivelul lui. Libertatea are o calitate a articoleor mult sub compunerile pe care le scriam in clasele 5-8. De multe ori am incercat sa citesc un articol la ei pe site si, fiind interesat de subiect (tratat de tot cacatul in ziar) sa vreau sa cercetez sursa – sursa pe care in 95% din cazuri nu am gasit-o (sa nu pe cea originala cel putin). Asta nu e jurnalism, dar din pacate nu e nevoie de etica pentru a vinde in Romania.
    Totusi, tu nu ai “tiraj” mai mare decat Libertatea?

  15. bai, faza e ca eu asa am aflat de tine…te injurau unii pe alte bloguri. Si de atunci te citesc mereu! Deci uite ca ti-a si folosit!Acum nici nu pot sa fiu de acord cu tine ca daca scri un post bun, poti sa ai 50-60 mii de vizite fara sa te promovezi pe undeva.
    Ca sa te citeasca 60 mii de oameni intr-o zi, obligatoriu trebuie sa stie de tine. Deci faci tu ceva, dar nu inteleg de ce “e o rusine” asta!
    Nu asta e scopul?!?

  16. yeah , ai drepatea foarte mare, oricum sunt alturi d tine , ca prieten, ca cunoscut si ca cititor, traiasca fulgerica si moarte barfitorilor, si gura plina cu r….t
    intr-un cuvant frigider cu carne(stiu ei cine)

  17. las’ ca fac cinste cu o bere vineri seara cand ajung in Bv, ca si asa e randul meu, sa-ti mai treaca supararea;)

  18. Cu toate ca te-am criticat(de fapt doar un articol), te citesc in fiecare zi de ceva timp, poate chiar de la inceput.
    Stai linistit, niciodata un ziar romanesc traditional nu va cita ca sursa un blog, poate pe zoso, dar atat. Continua sa faci ceea faci pentru noi astia care te citim in fiecare zi.
    Btw, merci pentru Paul Potts

  19. Aşa parcă sună mai frumos. E nasol să arunci cu noroi în toţi blogării mici. Nu sunt toţi făcuţi de aceeaşi mamă să ştii. Sunt destui care nu vor un trafic de 2148912498124892 de persoane pe zi, sunt destui care nu vor să găsească senzaţionalul şi să scrie despre el. În restul care se cred mari blogări şi te atacă pe nedrept ai tot dreptul să îi jigneşti,etc.

  20. Bravo Fulgerica pt tot ce faci!!!

    P.S. Restul e istorie.
    P.P.S. C-asa e-n tenis 😉

  21. Calitatea unui post nu este direct proportionala cu traficul inregistrat. Eu de exemplu am avut pe un blog 180.000 de vizitatori intr-o zi. Ce continea postul respectiv? Poze sexy cu o tipa.

  22. Stai linistit. n-au decât să facă pe nebunii şi unii şi alţii. oricum eşti singurul care face constant chestii care îl propulsează în top 3 bloguri româneşti. toţi ăştia care îşi fură blogosfera unuia sau altuia, nu fac atâta trafic într-o săptămână.

    Deci… nu te mai sinchisi de alţi bloggeri români.

    faza cu precizarea sursei e însă o poveste dureroasă. se întâmplă şi la case mult mai mari ca un conţinut valoros să fie preluat fără precizarea sursei. e o chestie de civilizaţie.

  23. bravo mah .. fuck them all.
    nu prea intzeleg eu de ce iti pasa tzie de looserii aia .. pana mea .. saptamana asta ai avut maimultzi cititori decat vor avea ei toata luna (si azi e deabea miercuri 😉 ) .. get over it and don’t look back …. nu merita

    BAFTA BULAAAAAAAAAAAAAAAN !!!

  24. asa-i in lumea asta a “presei”: se fura. si pun pariu ca daca ai avea si materiale de scandal (la paparazzi ma refer) revistele de scandal te-ar fura sau copy-a pe rupte:)) fara sa te mai citeze si altele de rigoare…asa cum pui tu link-uri catre surse n-ar fi normal sa puna si ei (cei care folosesk din materialele tale) link-uri catre tine?? Aici e o goana dupa cati mai multi vizitatori pe site-uri sau mi se pare mie? Pe final de “replica” te felicit pentru tot ce faci si ai facut crede-ma ca iti accesez blog-ul zilnic, pentru a vedea noutatile…imi place stilul tau, esti original si iti expui parerea ca UN ROMAN ce esti, ca si noi, desigur, si asta mi se pare foarte amuzant..:)) Bafta in continuare!

  25. Bai frate,esti bun si meriti sa fi vizitat zilnic.Sa mergi tot asa ca-mi placi.Numai bine Fulgerica!

  26. Flicitari pentru tot ce faci, ai detronat si GSP din top, defapt acolo iti este si locul.

  27. Ai un blog bine documentat si foarte citit, semn ca scrii exact ce vor romanii sa citeasca. Precizandu-ti sursele poate ai sa-i faci si pe altii sa foloseasca internetul si la altceva in afara de p0rn, mIRC, mess si counter.
    Nu are rost sa-ti bati capul cu aia care uita sa spuna ca au “imprumutat” cate un articol de la tine; aici cred ca s-ar potrivi un citat din Van Wilder: “Worrying is like a rocking chair. It gives you something to do, but it doesn’t get you anywhere.”

  28. Nu te “iubesc”, nu te “urãsc” .Insa nici nu iti pot ignora prezenta sau recunoaste meritele .
    Te superi foarte tare daca te laud mai mult pe blogul meu si la Ablog decat aici ?
    Sa ai zile racoroase 🙂

  29. @WhiteWolf, crede-ma ca prin primul tau comment pe aici, m-ai facut fericit 😀 Ca sa zic asa, blogul tau este printre primele pe care le-am citit cand am descoperit fenomenul “blogging”. Respectele mele!
    P.S. La un moment dat ai renuntat la blog, pacat… Ma bucur ca ai revenit!

  30. eu am ajuns prima oara aici citind la zoso ca ai ajuns pe prima pagina a digg . si te-a felicitat.

    si nu cred ca vreunu din cei care conteaza te-a injurat, but then again nu sunt la curent cu chestiile astea.

  31. o zic si io mai la final si dupa ce vreme de cand ai scris, imi place ce faci, te vizitez din cand in cand si bafta in continuare la ce faci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *