Hofbräuhaus – Munchen Pub

Hofbräuhaus - Munchen Pub

Salutare tuturor si bine v-am regasit. Chiar imi era dor de voi si de blog. 😉 Sunt dator cu povesti si poze din Munchen dar mai intai de toate astazi m-am gandit sa dedic acest post unui lucru care m-a fascinat total si anume Puburile din Germania. Daca intrebi un neamt care este emblema Bavariei, iti va raspunde ca Hofbräuhaus – cel mai cunoscut Pub din Munchen.

Mai intai de toate trebuie sa va spun ca in Germania, a-ti duce prietena intr-un Pub unde se bea bere la litru este un lucru obisnuit. Chiar am ramas socat cate femei am vazut in Hofbräuhaus. Cand am intrat acolo, am inlemnit pentru ca nu vazusem niciodata atata lume intr-un Pub, intr-o zi obisnuita din saptamana. Era miercuri seara, ora 20:00 iar localul era plin – cred ca in zona erau aproximativ cateva sute de oameni acompaniati de o orchestra ce canta live muzica traditionala. Din cate am inteles de la prietenul meu ce locuieste in Munchen , cele mai placute clipe de relaxare dupa munca pentru un neamt sunt orele petrecute in Pub alaturi de prieteni si cativa litri de bere.

dscf6268.jpgdscf6269.jpgdscf6277.jpg

Tin sa va spun ca in toate Pub-urile din Munchen, se bea bere locala, nu vei vedea nici urma de Carlsberg, Heineken sau alte beri “de fite”, cum s-ar zice. Nu domne’! Se bea bere proaspata din butoaie de lemn, conform traditiei.

dscf6279.jpg dscf6283.jpgdscf6284.jpg

Un alt lucru care m-a impresionat au fost asa zisele mese ale bautorilor profesionisti. Exista in acel pub, mese care au deasupra tablite inscriptionate cu numele lor. Toti acesti “proffesional drinkers” – sa le zicem asa – si-au castigat acest loc datorita faptului ca sunt clienti fideli ai acelui Pub. Asta inseamna ca in fiecare zi, acesti oameni vin si beau cel putin o bere. Din cate am inteles, in momentul cand acestia intra in local li se elibereaza masa iar clientii sunt indepartati de catre personal. Ciudat, nimeni nu se supara. 🙂 Un alt lucru ciudat: toti acesti bautori au chiar si propria halba cu care sunt serviti, halba care este pastrata in local la loc de cinste. Adica fiecare primeste un locas cu cheita, unde poate sa isi incuie halba la care poate avea access ori de cate ori doreste. Se zice ca pentru a astepta eliberarea unui loc in “dulapul” cu halbe trebuie sa astepti aproximativ 10 ani sau sa te rogi ca unul dintre bautori sa dea coltul.. 😀

dscf6288.jpgdscf6289.jpgdscf6291.jpg

dscf6292.jpgdscf6293.jpgdscf6294.jpg

Am vizitat si toaleta. Impresionant a fost faptul ca in toaleta, pe langa o tanti care facea curat pe zona, am dat peste un vas ciudat iar in incapere mirosea a flori. Va dati seama? Atata amar de oameni, o asa de mare cantitate de bere consumata si totusi atat de curat. Revenind la vasul ciudat, am intrebat despre ce e vorba si mi s-a spus ca vasul ala (semana cu o chiuveta doar ca avea scurgerea foarte larga) era folosit de toti cei ce nu rezistau sa tina ritmul. 😀 Aha, sa nu uit un amanunt important: chiuveta era prevazuta si cu doua manere astfel incat totul sa fie mai usor. 😉 Din pacate nu am facut poze pentru ca baba aia ma tot urmarea cu privirea si totusi, toaleta nu este un loc in care sa faci poze.

Cam atat despre Hofbräuhaus Pub – Munich – un loc care m-a marcat profund. Nu intelegeam ce vroiau sa zica germanii prin “traditia de a bea”. Acum am inteles… rabdare, revin si cu un filmulet… 😉

bullets

12 Comments

  1. tare..frumos. As vrea si eu sa ajung prin Germania. Am auzit ca berea e super buna

  2. un alt lucru foarte fain in Germania este faptul ca poti bea 2 beri sa te urci la volan si nu-ti are nimeni treaba 😀

  3. Salutare!
    Exact asta ai ratat ca nu ai venit pe aci’ 😀 Singura diferenta aici ar fi faza cu halbele si bautorii profesionisti si (cred ca cel mai important) berea este mai buna 😛 si la o cincime din pretul de acolo 🙂
    Hai noroace!
    P.S. Un pub din Brno (nu cel mai vestit):
    http://www.mamut-pub.cz/fotogalerie.php

  4. nu vreau sa fiu rau, dar ce zici tu hofbrauhaus nu ii pub, si ii o berarie, si am fost si eu acolo, ii mai mult in loc unde frecventeaza si lumea de varsta a doua, si un pub adevarat nu seamana deloc cu cea ce ai pus in poze, trebuia sa mergi in Irish Pub in Ostabhnhof, si acolo vedeai cu adevarat, oricum ii destul de interesant blogu, dar as putea completa cam multe, si cu berea nu ii 3,5 euro nici unde bere la litru, desi ii cea mai buna bere din lume mai ales weiss bier, sub 6 euro nu este la litru, 3.5 euro ii cea von fass, adica 0.5 litri, cea von mass, ii peste 6 euro, adica 1 litru. V-am pupat.

  5. Vasul …e cum intri pe dreapta …si e pt. vomat. Halba vine de la halb ..adica 0.5l iar 1 mass e 1l . si se scrie hofbraeuhaus cu ae in loc de ä . Von fass insemna bere din butoi. Weissbier sau weizen …este bere din grau ..si nu cred ca am vazut sa se serveasca la litru.Berea in Bayern este intre 2.7 – 3.5 /halba in localuri …iar in magazin … 0.60 -0.80 euro / o.5litri …desi se gaseste bere buna si cu 0.3Euro … Oettinger de exemplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *