Donarea de sânge salvează vieţi!

Imaginează-ţi că o persoană dragă ţie ar putea pieri din cauza crizei din centrele de transfuzii din România… Imaginează-ţi că doar 66% dintre cei care au avut nevoie de sânge anul trecut au şi primit..
[…]

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Este ironic că un popor atât de solidar nu trece de un procent atât de mic precum cel pe care îl înregistrăm, în medie, pe an: doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge.

Cred ca v-ati cam dat seama despre ce ar fi vorba in acest post. Da, am mai spus-o si o repet, Romania inca se afla pe ultimele locuri la acest capitol. Daca doriti, va puteti implica in campania de donare de sange initiata de Pentruviata.com. Pe acest site gasiti toate informatiile necesare: avantaje, dezavantaje (daca exista, desigur) cat si alte informatii.

Dragi bloggeri, aflati aici cum puteti promova aceasta campanie. Asta daca va pasa. 😉

Eu am donat de cinci ori sange in ultimii doi ani, tu cand ai facut-o ultima oara?

bullets

34 Comments

  1. Abia astept sa fac 18 ani sa pot dona si eu sange. Din pacate mai am de asteptat vreo 10 luni :(. Ma bate gandul sa donez inca de la 16 ani. 🙂 Prea tentanta suma de 40 ron =))=))=)) jk 😀

  2. Nu e suma, sunt tickete de masa. Pe langa cele 7 tickete primesti o zi libera (scoala/servici) plus abonamentul redus la jumate pentru mijloacele de transp. in comun ( o luna sau doua, nu retin exact).

    Am facut un calcul, in pragul unei sarbatori, o familie de patru persoane care doneaza sange, poate primi in total 28 de bonuri cu ajutorul carora isi pot pune pe masa cam tot ce doresc.

    Suna bine, nu?

  3. Chiar ieri am donat sange si asta m-a facut sa postez un comment. Am primit o insigna de care sunt foarte mandru. Toate astea se intampla in Canada.
    Diferenta intre Romania si alte tari la capitolul donarea sangelui este uriasa. Mai ales aceasta recompensa de 40 de ron care atrage si donatori ce sunt dispusi sa treaca peste unele “detalii” doar pentru a obtine aceasta suma.
    In Canada donarea este benevola si fara recompensa. Gandind logic, cel care doneaza sange nu o face pentru recomopensa ci pentru ca se gandeste ca poate ajuta. O persoana care doneaza fara a astepta o recompensa este o persoana responsabila, iar riscurile ca sangele donat sa fie infectat este destul de redusa.

  4. Picatura aia cam seamana cu virgula de la vodafone..ceva reclama mascata? As dona si eu daca n-ar fi sa ma trezesc la 8 dimineata.

  5. respect blts pt asta,campania isi merita tot efortul.

    pe langa subiect:

    am infiintat un blog inovativ pentru asa-zisa “piata romaneasca” a bloggerilor. Lansarea oficiala va avea loc pe 1 Nov. , va astept:

    [spam removed]

    [spam removed]

    PS: NU UITATI SA DONATI!

  6. mai capeti si vrio sida……. iar pentru 40 RON nu se merita…….. mai ales ca o zi esti ametit de la donat

  7. Acum 3 zile am donat. Nu am fost nici ametit, nu am luat nici sida pt ca am rugat-o pe asistenta sa imi deschida acul in fata. A fost ok, m-am simtit normal, nu a durut…

  8. As vrea sa donez dar numai cand ma gandesc ma apuca groaza.Imi este tare frica de injectii si de faptul ca imi ai atata sange .

  9. Ultima data cand am donat sange a fost in mai , Acum astept sa imi treaca raceala si sa ma duc iar sa donez.

    Nimeni nu realizeaza cat de important este sa donezi sange decat in momentul in care ei au nevoie de transfuzie si nu li se poate face.

    O zi frumoasa

  10. eu nu am donat niciodata si sincer nu stiu de ce, cred ca e si faza ca societatea este destul de prost informata, ar trebui sa fie mai in your face campania.

  11. Pana la urma donarea de sange e un act de curaj si de altruism. N-ar trebui sa sperie. Mai ales pe cei care pot s-o faca.

    Sunt si urmari negative din pacate. Stiu un caz in care se presupune ca donarea masiva de sange a declansat o leucemie. Dar se presupune plus ca persoana respectiva a donat foarte mult sange.

  12. Si daca ai 50 de kg te primeste? Din cate stiu eu nu… ca acu vreo 2 ani am incercat si eu sa donez pt cineva apropiat! 🙁

  13. Sincer nu am donat sange ever da nici nu am de gand sa o fac de ce / pt rromanica nu as misca un deget mie scarba de tara asta …

  14. Nu donezi pt. romania, donezi pt. alti onameni.
    Am donat doar de 2 ori pana acum, si spre rusinea mea am facut-o doar cand cineva apropiat avea nevoie. Anul asta am facut-o ultima data si atunci mi-am propus sa donez o data pe an, chiar daca stiu sau nu pe cineva care are nevoie.

  15. eu sunt din brasov si donez de la 18 ani
    pana acum am acumulat 13 donari. Din cauza faptului ca asta se intampla acum 4 ani si eram doi copii(eu +un prieten) in clasa a 12-a ne-am impritetnit cu asistentele de acolo. asta plus am fost in o tabara cu alti donatori de sange vara anului trecut. Asa am aflat de adevaratele probleme cu Donatul de sange, si sunt multe va garantez, in principal faptul ca nu e destul, dar si ca la noi trebuie date niste ajutoare ca sa vina romanu’ sa donez ,
    si astea se intampla datorita unei persoane care face tot anul proiecte pentru sprijin financiar.
    inchei cu un exemplu: in bvrasov Spitalul judetean cere sange pentru pacienti pe zi cat scoate Centrul de donare din brasov. Un spital cere cat se scoate pentru 4-5. Nu-i normal

  16. buna,
    ma bucur sincer ca sunt atatea comentarii pe tema donarii de sange. Cei dintre voi care ati avut tangente cu spitalul, cu chirurgia stiti cata nevoie de sange este.
    Va asigur ca daca sunteti sanatosi si daca respectati toate indicatiile predonare ( hidratare si alimentatie corespunzatoare) nu veti pati nimic daca donati sange.
    Da, sunt oameni care se simt ametiti dupa ce doneaza, dar analizele care li s-au facut au aratat ca sufereau de diverse afectiuni de care nu stiau.
    Trusa de recoltare sangvina este de unica folosinta, prin urmare riscul de infectare cu cine stie ce virus este minim.
    Donati sange!

  17. totusi[dupa ce am citit mai sus]cred ca donatul de sange e bun si merita facut,
    da treaba asta cu donatul e cu doua taisuri:-pe o parte ajuti oameni si parca ar fi si ceva beneficii
    -dar pe alta parte cel care iti ia sange si iti spune ca esti apt pt asta nu iti poate spune cum reactioneaza organismul din toate pct de vedere
    ex. am am auzit de cazuri de dependenta de donat sange,bunica tatalui meu dupa o perioada lunga de timp dupa ce a donat sange a avut niste stari ameteala care pt medici pareau inexplicabile la vremea aia [1960 parca] problema nu este efectul imediat ci efectul care apare in timp, o problema majora in donarea de sange este cea mentionata mai sus[raportarea donatorului la lipsa momentana de sange pe termen lung]. Rezolvarea in cazul bunicii.. a fost donarea la o anumita perioada de timp de sange, de acea multi cunoscatori in domenil medicinei se feresc sa indrume [intre 4 ochi] catre aceasta.

  18. Sa sti ca ai dreptate “coma”.Eu unul cred ca si eu am devenit dependent de donat, numai ca eu donez de 3 ani la interval 2-3-4 luni, depinde cum am timp.Ideea e ca nu donand o data pe an iti singur un mare bine, orgamismul cerand ca sangele sa fie schimbat.Nu cred ca v-ati dori vreodata ca cineva apropiat sa aiba nevoie de sange, dar poate ca daca ati sti ati intelege de ce e omenesc sa-i ajuti pe cei care chiar au nevoie.
    Sincer, donati macar o data si apoi sa va dati cu pararea.Oamenii au nevoie de sange, de viata, nu de comentarii gen “Am auzit”!!!!

  19. eu am donat ultima data astazi. ma simt foarte bine din punct de vedere fizic dar mai presus de toate ma simt excelent stiind ca fapta mea poate salva pe cineva.

  20. eu am donat pe 12 februarie ; nu e prima data; am fost socata sa vad ca pe punga in care se scurgea sangele meu scria B3 POZITIV………….eu am 01 NEGATIV…….am facut putin scandal

  21. Poate ca ar fi o idee buna sa existe si la noi centre mobile de recoltare, ca in Franta de exemplu.
    E cam greu sa se mobilizeze cineva ocupat sa merga la spital. Dar daca se opreste periodic camionul in parcarea de la servici, supermarket sau mai ales in fata unei biserici cred ca ar fi mai multi voluntari.

  22. O reala problema. La capitolul imaginatie stam cam prost mai ales cand vine vorba de dat si nu de luat.

  23. Ieri am donat sange pentru prima data in viata.

    desigur nu pt bonurile alea de masa ci pentru acelasi motiv pentru care ati donat si voi.

    Ciudat este ca multi cunoscuti si membri din familie m-au intrebat “De ce ai facut lucrul asta?”

    N-am stiut ce sa le raspund, atat timp cat nu si-au dat seama singur motivul 🙁

  24. sincer as dona sange dar am cateva probleme:
    1)nu am inca 18 ani mai astept vreo 5 luni
    2)oricat as manca nu ma ingras si nu am 50kg cat se cere!
    oricum nu as face asta pentru bani sau ceva de genul asta !
    oricum nicio tara ca romania!
    imi e nush cum sa zic ca is roman!
    RUSINE!!!!!!!!!

  25. daca are cineva nevoie de donator sa ma contacteze,ma ofer-sunt din brasov

  26. eu am donat pana acum de 4 ori, cred. sunt pro donarii de sange, dar am patit ceva neasteptat la ultima donare care a fost acum 2 saptamani: la o zi dupa recoltare mia aparut o vanataie care porneste de la jumatatea bratului si tine pana la jumatatea antebratului, eu fiind genul care nu face vanatai asa usor. acum ma intreb care este cauza (eu sau medicul care a facut recolatarea)… ramane sa mai caut info despre acest efect neplacut.
    In rest am fost sanatos dupa fiecare donare, desi nu am mancat nik inainte, si la cursurile de dupa mam simtit foarte usor si bine dispus stiind ca ajut pe cei ce au nevoie, sperand sa ajung sa nu am nevoie vreodata.
    Iar in privinta acelor este cam aiurea sa iti dea ac infectat stiind ca in acest fel te imbolnavesti atat tu cat si persoana/persoanele care vor primi sangele tau.

  27. am donat,nu e dureros doar o intepatura.am donat dar nu neaparat pt.beneficii cit pt.faptul ca te simti putin folositor.este un mic sentiment ca ai facut si tu ceva.doneaza si vei simti si tu putina bucurie ca esti folositor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *