Aveti pofta de un Pangasius?

Mai exact, niste file de Pangasius? Cuuuuum? Nu stiti ce e ala?

Pangasius este numele acelui peste care a navalit recent (cu 2-3 ani in urma?) in supermarketurile romanesti si care se afla in stransa lupta cu codul care si el la randul sau se prezinta fara oase si bucura burta romanului.

Astazi am dat peste articol despre acest minunat peşte crescut de vietnamezi (daca intoarceti pungile alea din supermarket pe toate partile, veti observa ca scrie “made in Vietnam”). Mai rau, am vizionat si un documentar de 17 minute (deci foarte bogat in informatii) ce-i drept in limba franceza, care mi-a prezentat anumite aspecte ale vietii sarmanului Pangasius, de la nastere si pana ajunge in farfuria noastra.

Actiunea se petrece in interiorul unei familii de vietnamezi a caror unica sursa de venit este o ferma de Pangasius. Nu va speriati de ceea ce veti vedea, este crunta realitate. 😉 Tineti cont de faptul ca Pangasius este un peste oceanic deci traieste in ocean( logic) insa doar faptul ca-l observ prin baltile murdare din Vietnam ma face sa cred ca ceva nu este in regula…

Cititi acest articol inainte de vizionare.


bullets

90 Comments

  1. bine ca porcii nostri care mananca toate gunoaiele inclusiv cadavre sint mai curati….

  2. porcii sint mai curati nu?? stiati ca mananca toate gunoaiele inclusiv cadavre da?

  3. ba numai puneti botul la ce spune aici
    :))
    pestele pangasius este un peste care traieste in ocean;)
    nu degeaba este 30 de lei kg 😉

  4. @Ana
    Ai dreptate Ana, am gresit eu. Strabunicii nu doar ca mancau prost dar supravietuiau numai cu palinca, vin si paine sau mamaliga. Am uitat ca-i vorba de Romania.

    Scuze ca n-am raspuns mai repede dar am postat si eu odata in viata mea un comentariu pe un blog si nu m-am gandit sa-l mai verific.

  5. imi plac omuletii care se revolta in fata consumului de alimente bio netratate chimic….si prefera “bunatatile sanatoase” din marile lanturi de magazine….mi-e mila de copii vostri care probabil o sa arate ca niste pui de avicola ingrasati la norma

  6. Orice import de alimente in UE (inclusiv peste), este supus unui control sanitar-veterinar riguros. Exista si un sistem de alerte – pe website-ul UE – care atentioneaza asupra loturilor de produse neconforme si care trebuiesc scoase de pe piata. Este improbabila prezenta unor substante toxice in pangassius, altfel UE ar fi interzis comercializarea lui. Eu cred ca pretul redus de comercializare a acestui peste, care face un usor dumping pe piata pestelui, i-a deranjat pe unii…

  7. Azi am cumparat pentru prima data pangasius, l-am pregatit si l-am mancat, curios dar si copilul meu care nu mananca peste a mancat fara probleme. Chiar in timp ce mancam am citit comentariile voastre pentru ca am cautat pe net sa vad cum arata pestele si am gasit blogul. Oameni buni, nu va mai prostiti, luati si mancati si bucurativa ca aveti ce, pentru ca in curand s-ar putea sa nu mai aveti ce. In ceea ce ma priveste cu siguranta voi mai cumpara pengasius pentru ca pana acum n-am reusit sa-i dau copilului peste si pe asta l-a acceptat. Eu merg pe mana lui.

  8. si eu mananc pangasius si nu am ninic a,nici un fel de problema.
    absurd e ca intram in panica, la ce prosti mananca copii prin mcdonalds sau chips-urile pline de e-uri aici nu se mai impacienteaza nimeni?
    va aduc aminte ca in America in mc-uri se plimbau soareci bine mersi care transmit multe boli ce mai conteaza un peste?
    si in Romania avem din cauza poluarii fanti cu apa cu nitriti.
    rafturile din supermrket sunt pline cu produse din import care oricum nu sunt bio!!!asa ca nu va mai amagiti uni dintre voi care considera ca traiesc si mananca sanatos chiar si sunt sanatosi ca urmare a acestui stil de viata
    nu avem produse care sunt 100% naturale

  9. Imi vine sa vomit !!! Parerea mea e ca filmul documentar ” We feed the World” e mult mai socant ! Take a look !! poate faci un articol despre el ! ciau ”

    PS: sau “Let`s make money” !!!

  10. fratiorilor nu va mai impacientati
    mancati cu incredere
    pa ce voi credeti ca daca meretri cu undita si pescuiti din pacific un peste mic ii mai bun?
    stiti voi unde sunt pastrate in “siguranta” deseurile radioactive?
    exact …. pe fundul oceanului!
    mai stiti voi atolul mururowa, adica insula aia de calcar din schelete de corali….. nu mai este fratilor, a fost distrusa de testele nucleare americane!!!
    si alte si alte substante deversate in ocean
    pa voi unde crederi ca se varsa raul ala vietnamez de care se zice ca ii poluat? in himalaya? nu fratilor, tot in ocean
    asa ca ue zic sa o lasam mai moale

  11. nu-mi vine sa cred eu luam panga dar ce am kityt aiki ma luat groaza si ciudat eu nu manank peste dar panga imi placea era singuru pe care-l mancam pffff deci asta-i bomba geneticaaaaaaa

  12. @ramses – bati campii! Te-a platit vreun supermarket sa faci reclama?
    Daca iti place sa mananci insecticid, poti merge sa-ti cumperi, sa-ti pui pe mancare, eu o prefer pe cea ecologica. Si daca leguma aia de care amintesti a crescut fertilizata cu balegar, afla ca pana ajunge balegarul ala in leguma sufera procese de mineralizare, si ceea ce absoarbe planta sunt substante anorganice.
    Pe de alta parte, insecticidele si chimicalele alea sigure de care vorbesti, sunt rezultatul cercetarilor militare in directia producerii de arme (substantele au fost folosite in razboi ca mijloace de distrugere in masa – vorbesc de unii dintre fertilizanti care inca se folosesc, si de alte pesticide).
    In al treilea rand, E-urile sunt niste chestii pe care nu le poti controla, si o mare parte dintre ele deja s-au dovedit a fi nocive. Deci din nou, sfat: mananca tu cate E-uri poti, si sa vedem cat o sa traiesti, si cat de sanatos o sa fii peste niste ani.
    Daca o sa fii sanatos, o sa incep sa mananc si eu (desi sunt convinsa ca nu!)!
    Alimentele alea placute la privit, multe sunt mdificate genetic, adica pe intelesul tau, li se introduc gene de la diverse alte organisme, (chiar si de la animale) si genele sunt introduse prin intermediul unor bacterii vector (asta doar in caz ca nu stiai deja). Si ADN-ul lor se combina cu planta ta frumoasa, si da un mutant, care de exemplu produce insecticid (ca la porumbul MON) POFTA BUNA!
    Iar legat de indoparea animalelor cu antibiotice, stii de ce copiii de azi care se imbolnavesc au nevoie de medicamente tot mai puternice? Pentru ca au mancat carne cu antibiotice (din fermele alea super-curate, unde animalele se omoara unele pe altele de cat de putin loc au sa se miste) si au dezvoltat rezistenta la ele.
    Iar hormonii de crestere din hrana animalelor, la fel, ajunge in stomacul tau deci in organismul tau… crezi ca aia nu iti influenteaza metabolismul?

    Eu zic sa te mai gandesti inainte de a face asa niste afirmatii.

    Fiecare trebuie sa fie constient de riscuri atunci cand alege ce sa manance.
    In orice caz, o dieta sanatoasa nu e cea bazata pe produse artificiale si chimicale. Dar , depinde cum vrei sa traiesti….

    Cat despre pangasius… nu-mi place, si o sa ma mai gandesc daca mai mananc sau nu.

  13. am mancat pangasius si are un gust foarte bun , dar dupa ce am vazut si ce am auzit despre el nu o sa mai gust vreodata .. e toxic poti muri ,, e crescut in cele mai proaste conditii ……….dar oricum eu am 14 ani nu am cum sa conving lumea sa nu mai manance … Lumea o sa manance pana o sa vada ce efecte are ..o sa fie oameni bonlavi , morti .. etc ..

  14. eu una am mancat si nu cred ca ar contine ceea ce spuneti voi…chiar il recomand persoanelor care vor sa aibe mult fier in organism si sa traiasca sanatos. cei care il prefera mancati in continuare. BAFTA

  15. cu scuzele de rigoare, precizez ca locuiesc la tara , unde cresc gaini,porci si alte vieteti (exceptie oi)de ani buni,sias sfatui pe uni critici in timpul liber sa puna mina sipe cite o carte sa se documentezesicred ca ar fi necesare citeva precizari:puiul de carne ajunge la 2Kg in 2luni pt.ca e un hibrid din doua rase de gaini de carne,care la maturitate ar trebui sa aiba 5-6 kg,primeste hrana de calitate cu continut optim de proteine si apropo,fainade peste nu se mai utilizeaza in zootehnie de doi ani,faina de peste sau carne in hrana vitelor provoaca deces animalului,gaina si porcul de casa maninca de la rahat de om pina la ce vreti voi,rahat sa fie si de preferinta cald si proaspat ,care nu credeti va poftesc la tara sa vedeti. Taranul da porcului toate alimentele expirate , mucegaite, de preferinta resturi unele in curs de fermentare,eu am probleme cu vecinii care ma cred nebun pt. ca cresc porcul cu un amestec furajer din tarite, griu si porumb.Ecologistilorle atrag atentia ca soia alimentara din magazine e soia modificata genetic dar nemarcata pe eticheta, pt. ca 95% din productia mondiala de soia e modificata genetic ceea ce nu e neaparat un lucru rau .

  16. ce faza tare!!! s-au gasit americanii sa ne dea nou lectii despre ce este bun de mancat( am vazut k articolul este in engleza). poate au uitat cum se fac toate produsele de la McDonalds!!!! dar normal daca nu e de la ei nu e bun….

  17. Autorul articolului arata o crasa necunoastere a situatiei…sau poate este un reprezentant al companiilor specializate in prelucrarea pestelui si care nu accepta concurenta de pe piata asiatica…
    M-a distrat enorm gluma cu “pangasius peste oceanic”…

  18. Eu gatesc file de pangrasius de vreo doi ani si nu am patit nimic ! Oare cati dintre noi nu cumpara peste proaspat crescut la noi?! ai nostri ce le dau de mancare? dar in galantarele magazinelor cati inlocuitori de carne n-or fi bagati?!
    Oare cine ar putea purifica aerul pe care-l respiram de care noi insine suntem vinovati taind padurile, cine se plange de ape poluate daca nu tot omul arunca reziduri toxice….. peste tot sunt toxine ….totul iti lasa un gust amar….banii putini din salariu pe care-i dam pe ceea ce ne face sa ni se scurga viata printre degete….atatea boli , atatia copii anemici fara forta de a invata si care se bucura la cornul cu lapte !
    Noi ne plangem ….dar noi suntem cei care omoram Planeta ! Cat om mai supravietui astfel?! doar Dumnezeu stie !

  19. Pangasius e preferatul meu! Am mancat de atatea ori si pe langa faptul ca e delicios nu am patit niciodata nimic.

  20. domne, se mananca si in germania si in romania ,cehia franta ,italia….mie-mi place si nu …am avut probleme…

  21. eu nu inteleg articolul asta…si cred ca in orice crescatorii pestii sunt injectati. Cum ati spus deja, Pangasius este un peste oceanic..ar trebui sa fie un peste sanatos. Faptul ca si vietnamezii se ocupa cu cresterea acestui peste nu atesta nimic. Ori se simte o urma de rasism,aici?? apele ” murdare” vietnameze…

  22. Este peste de apa dulce, nu oceanic… deci inainte de a posta un articol “bine” informat cu caracter informativ, mai multa atentie la detalii. In al doilea rand, inainte de a da crezare la tot cea ce citesti, cauta sa afli cine a scris articolul, de ce, si de cine este platit. Nu strica sa cauti informatia in mai multe surse.

  23. Stiu din cea mai avizata sursa din Romania ca pestele este OK.
    Ganditi-va cum se cresc Crapii si Carasii nostri
    Stiati ca unii dintre pastravii nostrii sunt hraniti cu mate de la abatoare,
    “Mare nenorocire pentru animalele noastre de companie cu acest peste”
    Fratilor sunt roman si imi pasa de aceasta tara, dar mai mult as vrea sa imi pese da acei ce nu au ce pune pe masa uneori decat acest peste pe care eu il consum in cantitati mari.
    Interesele si aici sunt uriase.
    A, da, eram sa uit, autoritatile competente si dezinteresate de sanatatea noastra sa-si faca
    datoria.
    Pestele este deocamdata analizat si este OK.

  24. informatiile astea sunt platite cu bani grei pentru a opri avalansa de pangasius care omoara pietele autohtone. Poate e mai sanatos puiul de la baterie, porcul plin de hormoni si carnea de vita cu bacterii rezistente. Pe piata alimentara este o mare mafie care se bate pentru o bucata cat mai mare din multele otravuri vandute pe post de alimente.

  25. asta e un peste care creste usor si creste ori unde de care mam documentat aproape un an si traeste la temperaturi de peste 20 de grade e rasa somn sfrican si respira prin doua 1 ca aiaanti pesti care ii stim si un fel de plamani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *