Cat de securizat e cardul tau?

Managing credit doesn’t need to be scary. Staying safe with your credit card is vital. Anyone can fall victim to identity theft, fraud, scams or hoaxes which may affect your credit rating. This Credit Made Clearer video will give you advice on staying safe. Credit Made Clearer is an initiative designed to help people dispel the myths, clear up the jargon and help them make the most of their credit card.

Mai jos avem prezentate cateva metode prin care ne putem feri de eventualele belele atunci cand vine vorba de cardul nostru.

  1. Nu scrie PIN-ul pe card. Motivul e lesne de inteles, in caz de-l “pierzi” usurezi munca celui care-l “gaseste”. 🙂
  2. Uită-te atent la bancomat să nu fie ceva diferit, care nu ți se pare în ordine. De preferat să mergi să îți scoți banii direct din bănci sau de la bancomatele unde ai mai luat, DAR mereu să fii atent la lucruri diferite de pe automat.
  3. Când mergi în zone necunoscute e mai bine să ai cash la tine. Doar atât cât îți trebuie, ca să nu trebuiască să recurgi nepărat la card.
  4. Dacă observi că ceva nu este în ordine dai telefon la 112 și la bancă pentru a-ți bloca acel card. Dar fă totul ca și cum ai vorbi cu o cunoșință, pentru că este posibil ca hoții să fie aproape și să își dea seama ca ma apoi să fugă.
  5. O altă metodă, dar care nu știu dacă funcționează, este să introduci codul PIN de la coadă la cap (invers) în caz că ți-ai dat seama că ai nimerit într-o capcană. Ex: codul PIN e 2345, introduci 5432 și Poliția va fi alertată de problema din zona ta. Nu știu dacă metoda aceasta merge sigur.

de aici

Alte metode de prevenire ne sunt prezentate mai jos prin intermediul acestei minunate animatii:

bullets

10 Comments

  1. Cea mai mare tampenie sfatul numarul 5. Sterge-l pana nu te faci de ras.

  2. Daca am pin de forma 1221 inseamna ca de fiecare data cand scot bani e alertata politia din jur? :))

  3. @Madalush.Cei care sunt incapabili sa tina minte 4 cifre sau cei care nu stiu ca exista functia in telefon de memorare a unui mesaj(in care scri pin-ul)

  4. PIN-ul pe card il scrii in momentul in care dai cardul la o persoana de incredere (din familie – de obicei scris pe un POST-IT sau ceva ce nu ramane permanent pe el) – 4 cifre nu sunt intotdeauna usor de memorat in aceeasi ordine, mai ales daca mai ai si altele pe cap (chiar alte carduri) sau intre timp mai vezi si alte cifre asemanatoare.
    .
    Partea cu PIN-ul inversat probabil e un mit. Si in plus, alta varianta a lui ar fi sa introduci codul gresit pana ti-l blocheaza. Daca se cade intr-o capcana, anulezi tranzactia si alertezi proprietarul bancomantului.
    .
    Cine da telefon la 112 pentru un bancomat suspect sau un card furat? Prima oara se alerteaza banca sa blocheze cardul.

  5. aveam o cunostinta care avea vreo 4 carduri in perioada cand era la moda sa ai multe carduri ca da bine in portofel si avea scrise e fiecare card pinul fiecaruia in partea de jos..deci exista si de astia
    oricum acum is multe carduri la care merge schimbat pinu` deci ar trebui sa fie mai usor..
    numai sa nu pui 0000 sau 1234:D
    cat despre bancomate, de obicei scot de la cele ale bancii ca doar n`o fi nimeni nebun sa faca smecherii la o banca cu paznic si supraveghere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *